A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Robotokkal a lisztharmat és peronoszpóra ellen

Ígéretes norvég-amerikai kísérletek

2020-07-05 | Vinoport


Robotokkal a lisztharmat és peronoszpóra ellen

Éjszaka dolgozik és harmadára csökkenti a gombás megbetegedéseket az ültetvényen szőlőben. Év végétől akár a szőlőkben is lehet vele találkozni.


Címlapfotó: www.inceptivemind.com

 

A Thorvald nevű robot a napokban fejezte be a tesztüzemet egy chardonnay ültetvényen. Tavasztól fogva járta a szőlősorokat és ultraviola sugarat bocsátott a levelekre, hogy a peronoszpóra és lisztharmat kártevőit kiiktassa - olvasható a vitisphere.com beszámolójában.

 

 

A gombás megbetegedések elleni küzdelmet a robot éjszaka vívja. „Éjszaka a kórokozók nem jutnak kék fényhez, ezért a <> mechanizmusaik nem működnek, így nagyon kis adag UV fénnyel is elpusztíthatók” – magyarázza David Gadoury, a New York állambeli Cornell AgriTech projektvezetője.

 

A kísérlet meggyőző eredményeket mutatott: a Thorvald által kezelt ültetvényen a tőkék 5 százalékán találtak lisztharmatot, ahol nem járt, ott 15 százalék volt az arány. Az UV-t ráadásul egyes rovarok sem bírják, csökkent többek között molylepkék száma.

 

 

A robotot a norvég SAGA Robotics gyártja és a tervek szerint idén év végén kerül piacra. 2,4 méter magas és 1,2 méter széles, másodpercenként másfél métert halad. Egy feltöltéssel az akkumulátora 5 órát bír. A fejlesztők már a második verzión dolgoznak, ez képes lesz felismerni a fertőzöttség mértékét és ennek függvényében fogja tudni szabályozni az UV-dózist.Robotokkal a lisztharmat és peronoszpóra ellen.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!