A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sassicaia arcai 12 évjárat tükrében

Kóstolójegyzetek 20 év 12 évjáratáról

2023-10-24 | Vinoholic


Sassicaia arcai 12 évjárat tükrében

Vinoholic 20 év 12 évjáratát mutatja be.


A Vinoporton sok évvel ezelőtt több részben foglaltuk össze a Sassicaia mesébe illő történetét, amely sokak kíváncsiságát felkeltette. Egy Sassicaia tétel kóstolása nem olcsó mulatság, mielőtt hozzá fognánk, nem árt tudni, mire számíthatunk. Vinoholic kóstolási jegyzetei segítenek a döntésben.

 

1999

Első látásra az évjáratnak nem volt nagy fogadtatása, mivel senki sem tudta, hogy a szőlő hogyan fog reagálni az időjárási körülményekre. Hideg tél, nagyszerű tavasz és száraz nyár. Mindezek ellenére nagyon sikeres lett. Egy kicsit visszafogott illat, kávébabbal, áfonyával és érett feketeribizlivel. Az ízében a tanninok még mindig nyersek és fiatalok. A savak nagyon jól egyensúlyoznak a sötétbogyós gyümölcsökkel, amelyek hasonlóak ahhoz, amit az illatában érzünk. A mély szín alapján ítélve nagyon nagy lehet az antocián tartalma, ami a jövőben képes lehet lefinomítani a tanninokat polimerképzéssel, így szépen tud majd továbbfejlődni. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

2002

Nagyon nehéz év volt, olyannyira, hogy sok termelő úgy döntött, nem hoz ki borokat. Kései tavasz, sok eső májusban, forró június, amit hűvösebb hőmérséklet követett egészen a szüret végéig. Mindezeken túl, erős esőzések az ősz folyamán, ami megnehezítette a szőlőszedést. A nehézségek ellenére, ez a magnum tétel meglepő volt. Az illat kellemetlen harmadlagos tónusai (pl. istállószag) gyorsan kiszellőztek, amit kellemes kávézacc követett. A friss íze szinte robbant az érett szeder és feketeribizli illatokkal, nagyon szép egyensúlyt mutatva egy vibráló környezetben. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

2005

A tél folyamán megfelelő víztartalék képződött, ami segített megküzdeni a nyár perzselő napsugaraival. Kicsit zárt illat, pászkával és feketebogyós gyümölcsökkel. Az ízében tökéletes összhang a test, a gyümölcsök, a savak és a tanninok között. Még 17 év után is fiatal és erőteljes. Lenyűgöző! 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2006

Közel tökéletes év: a hosszú, hideg és esős tél hátráltatta a rügypattanást, amit a napos tavasz nem tudott behozni. A nagy tavaszi hőmérsékletingadozás kései virágzást hozott, egészen június elejéig. A nyár kellemes és napos volt, hűvösebb mint általában, majdnem eső nélkül, ami tökéletes koncentrációval és éréssel járt. Feketebogyós gyümölcsök az illatban. Az íz nagyszerű egyensúlyt mutat, friss savakat, érett szedert, feketeribizlit, ámbár a tanninok valamennyire kettéhasítják a harmóniát. Már mutatkoznak az öregedés jelei.

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

2008

Enyhe, inkább száraz tél. Napos de hideg tavasz, gyakori esőzésekkel, ami 20%-kal csökkentette a terméshozamot. Az északi szél, ami szeptember közepétől érkezett, meghosszabbította a cabernet sauvignon érési idejét, ez extra aromatikát és frissességet hozott. Kellemes krétaporos illat, ami feketeribizlivel és szederrel keveredik. Az íze erőteljes gazdagságot és koncentrációt mutat a finoman feszes tanninokkal, a friss piros- és feketebogyós tónusokkal. Nagyon elegáns, emlékezetes bor.

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2011

Tökéletes évjárat: kemény tél, enyhe tavasz, ami megfelelő vízellátást biztosított, és egy visszafogottan meleg nyár, ahol a tenger közelsége ellensúlyozta a túlérés kockázatát. Az illata egy kicsit furcsa először, ámbár minél tovább próbáljuk, annál erősebben érezzük. Tömény és koncentrált ízvilág megy keresztül a szájon nagyszerűen egyensúlyozva a gyümölcsösség, a zöldfűszerek és a selymes tanninok között. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2012

Kitűnő évjárat alacsony terméshozammal, a hideg és nedves virágzási időszaknak köszönhetően. A nyár száraz és forró volt egészen augusztus végéig. Az agyagos talaj sokat segített a szárazsággal szemben. 2 óra dekantálás nagyon szükséges volt, hogy kinyíljanak a bor kávé és feketeribizli illatai. Ízében a finomra őrölt tanninok tökéletesen illenek az érezhető savasságához, ami egy élénk, de mégis erőteljes bor hatását kelti. A szánk tele van csokoládé, meggy és bogyósgyümölcs kavalkáddal, aminek hátterében balzsamos tónusok állnak. Tökéletes elegancia. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

Sassicaia arcai 12 évjárat tükrében

 

 

2013

Fantasztikus évjárat. Az enyhe korai telet hideg és esős napok követték januártól. Az áprilisi fagyok némileg visszafogták a terméshozamot. A nyár forró volt, amit esetenként záporok hűtöttek. A napi hőingadozás kiváló aromatikus extrakciót hozott. Beszédes illat, tele feketeriziblivel, szederrel és hordófűszerekkel. Az íz keresztülhatol a szájon finomra hangolt tanninokkal, fekerebiziblivel és szederrel, amit segítenek a finom savak. Tökéletes összhang, stílus és fajtajelleg. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2015

Rengeteg téli eső, átlagosnál forróbb nyár július közepéig, ami utána normalizálódott. Az augusztusi éjszakai-nappali hőmérsékletingadozás tökéletes fenolos érettséget és jó minőséget hozott. Újvilági gyümölcsösség az illatában, érett feketeribizlivel és bodzabogyólével. Az íz imitálja az illatot egy kosárnyi feketegyümölcssel és finom kerek tanninokkal. Nagyon úgy néz ki, mint egy újvilági cabernet sauvignon. Könnyen megközelíthető bor, nagyon népszerű lehet a borrajongók körében.   

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2016

Nedvesebb, mint az átlagos évjárat, nagyon sok téli esőzéssel. Hihetetlen mediterrán fűszerek és cédrus az orrban. Az íz struktúrája tökéletesen egyensúlyt mutat: az erős, de már megközelíthető tanninok jól illeszkednek a feltűnő savakhoz és alkoholhoz. Az aromákat tekintve, a fekete erdei gyümölcsöket (fekete meggy, szeder és feketeribizli) nagyszerűen egészíti ki a kiwi héjas háttér, ami frissebbé és vibrálóbbá teszi az egészet. A visszafogottan száraz nyár a nagy napi hőmérséklet-ingadozással és az időszakos záporokkal ilyen csodát tud tenni. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2017

Forró és száraz nyár követte a mérsékelt telet. A terméshozam 25%-kal esett, a bogyók mérete jóval az átlagos alatt volt a szezon alatti szárazságnak köszönhetően. A bor maga nagyon provokatív, még mindig kicsit zöld és túl friss. A feketebogyós gyümölcsök kétségtelenül ott vannak, de a bor még mindig karcos 2022 novemberben. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.

 

 

2019

Majdnem ideális évjárat. Hűvös és esős április-május lelassította a virágzást, amit egy meleg és száraz nyár követett egészen július végéig, amikor egy két napos esős időszak után normalizálódott az időjárás az érés időszakára. A hűvösebb szeptember frissességet és finomságot kölcsönzött. Szép francia tölgy fűszerek vannak az illatban, feketebogyós gyümölcsök pedig a háttérben. Az íz nagyon hasonlít az illathoz, némi zöldes tónusokkal fűszerezve. Még mindig fiatal, nem teljesen integrált, de jelentős fejlődés potenciállal a jövőre nézve. 

Az eredeti angol nyelvű értékelés itt olvasható.  

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!