A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sokat tanulhattak 2016-tól a fiatal borászok

Junibor újbor 2016

2016-11-13 | Gonda György


Sokat tanulhattak 2016-tól a fiatal borászok

Mire elérkezik Márton-nap, és a libák dicsőséges véget érnek a tányéron, illik lennie újbornak is. Legalább is a hagyomány ezt mondatja a szomjas halandóval. De mit gondol erről a természet, és a szőlész-borász duó?


A természet mostanában mindent megtesz azért, hogy ezt a számítást keresztülhúzza. Idén tette ezt a tavaszi fagyokkal, a nyár eleji több helyen lezúduló nagy csapadékkal, és végül jött az augusztus közepi jégkár. Így aztán sok helyen az országban jött a fertőzés, megsemmisült lombfelület, kötődési problémák, termésveszteség, hol kisebb, hol katasztrofális mértékben. 
A helyzet borvidékenként változik, sőt van, amikor borvidéken belül is. De legyünk egy kicsit konkrétabbak.
Miklós Csabi, Mór:
"2016 egy nagyon izgalmas, tartalmas, ezzel együtt bonyolult, kihívásokkal teli évjárat volt nálunk. Itt Móron két korai fagy után jött két, nyár közepi jégverés, ami még bonyolította a további munkánkat. Az ültetvények elég jól kiheverték a fagykárokat. A jégverések miatt volt jelentős lombfelület-veszteségünk, illetve sérültek a fürtök is. Viszont az optimális növényvédelemnek köszönhetően sikerült megóvnunk a termés 60 százalékát. A szüretet augusztus utolsó hetében kezdtük és október harmadik hetében fejeztük be. Mára valamennyi borunk kierjedt, már a kénezéseknél tartunk. Ahogy látjuk, 2016 egy kevésbé illatos, viszont jól érlelehető évjárat lesz a móri borok viszonylatában."
Árvay Angi, Rátka, Tokaj-Hegyalja:
"2016-os évjárat nem mondható túl egyszerűnek, és mivel négy hektáron még van kint termésünk, így még nem is végeztünk a szürettel. Sajnos a csapadék sokkal több volt, mint amennyire szükségünk lett volna, illetve az időzítés sem volt mindig tökéletes. A boraink egy része még erjed, de ami már elkészült gyümölcsös, jó ízekkel rendelkezik, és szerencsére aszúzni is tudtunk, úgyhogy a nehézségek ellenére bízunk benne, hogy 2016-ból kiváló borok kerülnek majd a palackba."
Míg csopaki barátaim így értékelték az évet:
"Július 13-ig igen bizakodóak voltunk, hiszen egy szép, kiegyensúlyozott nyárral indítottunk. 13-án este egy hatalmas jégviharnak köszönhetően 40-50, de egyes részeken majdnem 100%-os kár keletkezett. A nyár második fele se kedvezett a szőlő érésének, hűvös és záporokban, zivatarokban gazdag nyarunk lett. Viszont szeptember valamilyen szinten kárpótolt minket. Szép, kihúzott, száraz indiánnyarunk volt, amikor a sav-cukor egyensúlyra tudott jutni. Sajnos szeptember ellenére a mustokban kisebb mértékben lehet tapasztalni koncentráltságot. A borok szép egyensúlyosak lettek, de kevésbé komplexek."
 

 
Összefoglalva elmondható, hogy országos viszonylatban közepes mennyiségű bor készül, és a minősége is változó lesz borvidékenként, illetve az érlelhetőség kérdése sem eldöntött még. Talán biztató, hogy aszúból nem lesz hiány.
 
Azért egy felkészült borász nehezebb körülmények között is tud jó bort készíteni, amiért a Juniborászok igyekeznek mindent megtenni. A szerdai Junibor Újbor bemutatón a korai fajtákat várhatjuk elsősorban. Így irsai olivért például a Frittmann Petitől, cserszegi fűszerest, muskotályos fajtákat. Van kilátás zöld veltelinire, sauvignon blanc-ra az Árvay családtól, és persze a rozék széles választékra, többek között a Dúzsi Bencétől. Remény van néhány egyébre is, legalábbis Kovács Tamás ígérete szerint. Szóval jut mindenkinek mindenből ízlése szerint.
Találka november 16-án a DiVino Gozsduban 18 órakor!


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!