A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Somlói, a nászéjszakák bora

Leleplezhető a mítosz?

2007-11-17 | Ecsédi Nándor


Egy közérdekű bejelentéssel kell kezdenem: nem volt még nászéjszakám, eddigi partnereimmel pedig kivétel nélkül arra törekedtünk, hogy így vagy úgy, de elkerüljük a gyermekáldást. Persze a korombeli férfiember sosem tudhatja, hogy mikor hálózza be egy háromgyermekes családanya szerepre vágyó topmodell, szóval úgy döntöttem, résen leszek és utána járok, mi is ez a legenda a somlói bor körül.


Szerintem a címben foglalt szlogent mindenki hallotta már, viszont manapság annál kevesebben vagyunk tisztában a valódi jelentésével. Pedig pár száz éve számos európai királyi dinasztia esküdött a módszerre. Hogy a korabeli bormarketing tartott a mainál fényévekkel előbbre, vagy tényleg működik a dolog, nem tudom, mindenesetre: Fiatal Párok figyelem!

Egyes források szerint minden somlói bor, mások szerint kifejezetten a somlói juhfark aktust megelőző fogyasztása fiú utódot eredményez. Az, hogy a férfinek, a nőnek, vagy mindkettőjüknek javallott-e az esemény előtti kortyolgatás, megint nem egyértelmű, de gondoljunk csak bele, milyen igazságtalan lenne, ha valamelyik fél kimaradna a jóból. Arról nem is beszélve, hogy ha régimódi, „szüzességelvesztős” nászéjszakát hál az ifjú pár, nem árt egy-egy pohár a tüzes, gátlásoldó italból.
Más megközelítése is ismert a „nászéjszakák bora” értelmezésének. Hamvas Béla: A bor filozófiája c. művében ír egy régi adomáról, miszerint egy Somlóra látogató indiai rádzsának lankadó férfiasságát adta vissza a nemes nedű.

És hogy valójában mekkora az igazságtartalma a somlói legendájának?
Van egy tényadat, ami szerint a Somló-hegy környékén 25%-kal több fiú születik a hazai átlaghoz képest.
Ha pedig engem kérdeznek, azt válaszolom: fogalmam sincs mennyire eredményes a módszer, de várom a beszámolókat próbálkozásokról, tapasztalatokról, élményekről eme kérdésben!

 

 Hasonló cikkek

András nap a Somlón
András nap a Somlón

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!