A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Száraz november?

Érték és mérték a borkultúrában

2017-11-02 | Makai Péter Kristóf


Száraz november?

Közös ügyünk a magyar borkultúra színvonalának emelése, ehhez pedig a tudatos és felelős borfogyasztáson át vezet az út. Mert bort nyelni mindenki tud, de csak akkor lehetünk igazi boros nemzet, ha az elköltött pénzünkkel a minőségi terméket előállító borászokat támogatjuk, és az estét megkoronázó palackok fogyasztása nem veszélyezteti senki testi épségét, egészségét. Így nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket, és másnap is teljes erőbedobással vethetjük bele magunkat az élet sűrűjébe.


Tájékozódjunk a vásárlás során

 

Először is, mindig tájékozódjunk borainkról, mielőtt megvesszük, belekortyolunk! Ne csak azt nézzük, melyik pincészettől milyen szőlőfajta borát töltjük poharunkba, hanem figyeljük meg, melyik borvidékről származik, olvassuk el a hátsó címkét is. Ismerjük meg az oltalom alatt álló eredetvédelmi megjelöléssel (OEM) rendelkező és az oltalom alatt álló földrajzi jelölésű (OFJ) borok közti különbséget, és óvakodjunk a földrajzi jelölés nélküli (FN) boroktól.

 

Borszaküzletben bátran kérjük ki az eladó véleményét, hogy az adott alkalomra vagy ízlésünkhöz mit ajánlana. Pincében és rendezvényeken kérjük fel a borászt vagy a kiállítót, hogy egy kicsit meséljen a boráról - a beszélgetés során biztosan tanulunk valami újat a borvidékről vagy a pincészetnél alkalmazott eljárásokról. Élelmiszerboltokban ügyeljünk rá, hogy ne sérült palackot tegyünk a kosarunkba, különösen, ha a leértékelt termékek közt találunk rá.

 

 

Figyeljünk egészségünkre

 

Ahhoz, hogy borrajongásunk egész életünket végig tudja kísérni, elengedhetetlen a mértékletes, másokra is ügyelő borfogyasztás és az ezzel járó viselkedési kultúra. Azt talán már mindenki számára alapvetés, hogy már kis mennyiségű alkohol elfogyasztása is befolyásolja reakcióidőnket és figyelmünket, ezért ne üljünk volán mögé, ha bort iszunk.

 

Mennyi az annyi?

A Wine in Moderation ajánlása az alacsony kockázattal járó, visszafogott alkoholfogyasztásra:
- Hölgyek esetében: napi max. 2 egység
- Férfiak esetében: napi max. 3 egység

1 egység 10 g tiszta alkoholt jelent, azaz
- 100 ml 13%-os bor, vagy
- 100 ml 15%-os pezsgő, vagy
- 60 ml 20%-os erősített bor.

 

Az sem lehet újdonság, hogy az alkohol magzatkárosító hatású, így a terhes nők tartózkodjanak mindenféle alkoholos italtól a fogantatás pillanatától, különben megnő a magzati alkohol-szindróma kockázata. Ugyanígy bizonyos gyógyszerek szedése mellett is tilos az alkoholfogyasztás!

 

Ám amit a borral való ismerkedésünk során érdemes mihamarabb megtanulni, az a kellő mennyiségű étel és víz fogyasztása. Ennek mértékét ki kell kísérletezni, ugyanis ez személyre szabott, a testalkattól és az egyéni toleranciától is függ. Az alkohol fokozatosan szívódik fel, és minél több tényező hígítja a szervezetbe kerülő bort és lassítja az alkohol felszívódását, annál később és enyhébb formában jelentkeznek a bormámor kellemetlen mellékhatásai.

 

Köztudott, hogy általánosságban a hölgyek szervezete érzékenyebb az alkohol hatásaira, de az talán kevésbé, hogy az ázsiai származásúaknak is alacsonyabb a toleranciájuk, amire például nem árt ügyelnie a hazánkban élő ázsiai borfogyasztóknak.

 

Borszeretetünket mi sem fejezi ki szebben, mintha illő módon hódolunk annak a kiváltságos élvezetnek, amelyet a borkóstolás jelent.

 

Tetteinkkel magunk is befolyásoljuk, hogy milyen megítélése lesz a jövőben Magyarországon a borfogyasztóknak. Támogassuk egymást azzal, hogy felelősen élvezzük borainkat!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!