A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk

Bordói November mesterkurzus

2016-12-02 | Vinoport


Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk

Fotók: Benkő Molnár Fanni / Winelovers

 

A múlt szombati minden eddigi idők legsikeresebb Winelovers kóstolója volt, mintegy 1200 vendéggel, kivételesen jól sikerült vörösborokkal, új típusú előadásokkal és neves előadók által megtartott mesterkurzusokkal. Miután a rendezvényről és az első mesterkurzusról is részletesen beszámoltunk, Fiáth Attila és a Top 100 Bor magazin mesterkurzusával zárjuk a beszámolók sorát.

 

Fiáth Attila napjaink egyik legfelkapottabb alakja a hazai borszakmában. Egyrészt, mert most mindenki őt tartja a legesélyesebbnek az első magyar Master of Wine cím megszerzésére, másrészt mert Attila mostanában nem rest határozott véleményt formálni a szakma megannyi kérdésében, és nem fél tőle, hogy álláspontja vitát kavar.

 

Ezért is tűnt különösen érdekesnek a Bordói November Nagykóstoló Top 100 Bor magazin sora alapján összeállított mesterkurzus, amelynek vezetését magára vállalta. Attila azért is volt jó alany erre, mert a november elején megjelent magazin zsűrijében is ott ült. A 100 legjobb magyar bor bíráit ugyanis idén a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesülete adta, amelynek ő az elnöke. (A lap hosszabb interjút is közölt Attilával, amely teljes verziójában a Vinoporton jelent meg.) 

 

A zártkörű kóstoló prémium borsora tehát így állt össze: a Top 100 Bor magazin előválogatása (a meghatározott, rangos nemzetközi borversenyeken 2016-ban aranyérmet nyert borok, illetve a meghatározott irányelvek mentén felkért szakértők által ajánlott borok), majd a borakadémikusok pontszámai alapján felált 100-as rangsor, végül a 100 idei legjobb bor közül a bordeaux-i fajtákból készült tételek, amelyeknek borászai részt kívántak venni a kurzuson. Tényleg ezek most a legjobb bordói házasítások itthon? Annyi biztos, hogy számos rostán átmentek, és mindenhol bizonyítottak.

Nem meglepő, hogy a kurzus 30 férőhelye már azelőtt betelt, hogy a borsort a magazin megjelenésével párhuzamosan nyilvánosságra hozták volna. 

 

Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk

 

A borsort Attila az alábbi módon rendezte kóstolási flightokba: 4 cabernet sauvignon, 2 cabernet franc, 2 bordói házasítás, majd 3 Villányi Franc. 

I. flight, sauvignonok

 

A jó bor ismérvei: a borász tudatos munkája által mutatja meg a szőlőfajtát és a termőhelyet.

 

Attila most is, mint mindig, a fentiek alapján kóstolt és erre biztatta a résztvevőket is. Így az első flight esetében is a fajtajelleg dominanciáját és a borvidék jellegzétességeit kerestük.

Alább a Top 100 Bor magazin augusztusi kóstolója alapján összesített véleményeket és a novemberi mesterkurzuson készült jegyzeteinket is közöljük.

 

Csányi Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012

Top 100 Bor 31. helyezett

Vinagora arany, legjobb fajtabor

2795 Ft

Szinte átláthatatlan sötétvörös szín. A bor viszonylag nagytestű, ritkaságszámba menő savkészlet tartja kordában, a korty a sok szesz és csersav ellenére is jól csúszik. Nem különösebben rétegzett, de intenzív, közérthető és tipikus cabernet, gazdag erdeigyümölcsös aromákkal, egyelőre még szárító, rágós tanninokkal – van még ideje érni a palackban.

Ételajánlat: stroganoff bélszín

 

Aktuális jegyzet: sok érett piros bogyós gyümölcs, rágós tanninok a kortyban, némi lekvárosság, jelentős hordóhasználat. Hosszú.

 

Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk

 

Figula Öreghegyi Cabernet Sauvignon hordóválogatás 2011

Top 100 Bor 30. helyezett

Challenge International du Vin arany

9490 Ft

Klasszikus rubinvörös szín. Édesgyökérre, szegfűszegre emlékeztető, intenzív illat. A kortyban cseresznyedzsem, aszalt szilva, majd kapucsínós lecsengés. Az érettség puha textúrát és jól integrált csersavtartalmat eredményezett; így a bor már kialakult palackbukét, de még két-három éves potenciált mutat.

Ételajánlat: surf and turf, vajon párolt zsenge spenóttal, kávés jus-vel

 

Aktuális jegyzet: érett gyümölcsök, magas alkohol és sav, de az előzőnél jóval kerekebb összhatás. Érettebb gyümölcs.

 

Mokos Cabernet Sauvingnon barrique 2011

 

Top 100 Bor 4. helyezett

Magyar Bormustra arany

4000 Ft

Elegáns, kissé matt rubinvörös árnyalat. Túlérett erdei gyümölcsöket, fahéjas-gyömbéres csatnikat idéző aromatika. Feszes szerkezetű, ugyanakkor tüzes, gömbölyű, középhosszú lecsengésű bor, közel csúcsformában. A még talán kevéssé ismert palkonyai pince bizonyítja, hogy a magas alkohol ellenére is megvalósítható a hibátlan balansz.

Ételajánlat: szuvidolt marhanyak sütőtökeszpumával, endíviasalátával, kéksajttal 


Aktuális jegyzet: illatában a fajta ismert jegyei mellett kis cédrus. A kortyban a magas alkohol miatt pszeudoédesség, az érett meggy fanyarkás jegyei mellett rengeteg fűszer, cassis.

 

Mikóczi Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2011

Top 100 Bor 13. helyezett

Vinagora arany

4500 Ft

Kicsit mindene túl sok, a tannin és az alkohol is extrém mennyiségű. Az illatot a palackbuké határozza meg, avaros, vargányás jegyekkel; ízében aszalt meggy, maraschino likőr és áfonyadzsem érezhető. Nem tipikus cabernet, és nem az eleganciát kereső fogyasztóknak készült, de vastag és koncentrált bor, jó egyensúllyal.

Ételajánlat: bélszín bazsalikomos kukoricakrémmel, burgonyafánkkal

 

Aktuális jegyzet: vegetális illat, gombák, csalán, füst. A kortyban érett gyümölcsök mellett rengeteg fűszer. Harapós tannin.

 

Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk
 

 

A bordói blendek stílusa jelentősen megváltozott az utóbbi 20-30 évben." Fiáth Attila szerint Robert Parker 100 pontos rendszere a maga egyszerűségével nagy sikert aratott a fogyasztók körében, de a borászokat inkább a maximum, mint az optimum irányába ösztönözte. A magyarországi borászok is részben emiatt akartak - és sokan még ma is akarnak - mindenárton nagy borokat készteni, ez vezet aztán túlérett jegyekehez vagy túlzott hordóhasználathoz. Hogy Parker tekintélye mára meggyengült, azt a borkésztés változása, a nagytestű, magas alkohol- és tannintartalmú tételek háttérbe szorulása is jelzi.

II. flight, franc-ok

Attila Pince Egri Cabernet Franc 2008

Top 100 Bor 29. helyezett

Zsiday Roy ajánlása

7990 Ft

Gránátvörös árnyalatú, érezhetően idősebb, de még ereje teljében lévő bor. Hihetetlen intenzív cseresznyés, hecsedlis aromák jellemzik, sok fűszerrel, szegfűborssal, szerecsendióval kísérve. Tökéletesen érett tanninok, és nagyon jó, nem tolakodó hordós érlelésre vall a bor textúrája is, selymes, sima felszínű a korty. Eredeti, sajátos, kitűnő.

Ételajánlat: argentin ribeye, zöldborsmártás, kelbimbóeszpuma, szalmaburgonya

 

Aktuális jegyzet: tartalmas illat, fekete gyümölcsök, dohánylevél. A kortyban áfonya, gyümölcsök és fűszereks barátságos ízvilága, kerek, szép tanninok. Az alkohol is belesimul. Fajtajelleg. Könnyű, tiszta. Fiatalnak tűnik.

 

Bock Fekete-hegy Cabernet Franc Selection 2012

Top 100 Bor 2. helyezett

DWWA arany

9250 Ft

A villányi cabernet franc-forradalom szép példája ez a nagytestű bor. Illatában szilvakompótot idéz, szinte elegáns füstös, vaníliás tónusokkal. Ízében érett szeder és áfonya, besimuló hordófűszerekkel, szerecsendióval, édesgyökérrel. Kiváló egyensúly, szép szerkezet, nagyfokú komplexitás és koncentráció jellemzik. Még most is fiatal.

Ételajánlat: báránygerinc pirított polentával, káposztakrémmel és szilvaeszpumával, fekete ribizlivel

 

Aktuális jegyzet: füstös ásványos illat, cédrus, dohánylevél. A kortyban érett bogyós, lédús gyümölcsök, vaníliás hordófűszerek, kapucíner. Nagy bor, mégis elegáns, harmonikus, egyensúlyban van. Még fiatal.

 

III. flight, házasítások

Fritz Borház Medicina Cuvée 2012

Top 100 Bor 18. helyezett

Vinagora arany

21500 Ft

Kékfrankossal kiegészített bordeaux-i blend, mélyvörös, mediterrán stílusú bor. Az illat elsőre fűszeres, majd epres és erdeigombás jegyeket hoz. Az ízben erősebben dominálnak a hordós érlelés csokoládés-kávés pörkölési aromái, és a sötétebb bogyójú erdei gyümölcsök. Kiváló egyensúly a magas tannin- és alkoholtartalom mellett is, nagyfokú komplexitás.

Ételajánlat: spanyol wagyufilé, burgonyaeszpuma édesgyökérrel, portói mártással


Aktuális jegyzet: gazdag, izgalmas illat. A kortyban érett, friss gyümölcsök, az alkohol érezhetően magas, az összhatás mégis kellemes, hiszen elegendő a gyümölcs, és van némi fűszeresség is.

 

Heimann Barbár 2012

Top 100 Bor 8. helyezett

Magyar Bormustra arany

7900 Ft

Rétegzett aromakészlet, a cseresznyevirágtól a piros és fekete bogyósgyümölcsökön át a kakkukkfüves, bazsalikomos fűszerességig. Jól integrált hordó, selymes tanninok, feszes savak fogják össze a bor testét. Már élvezhető, nyilvánvaló tudatossággal elkészített házasítás, de a palackérés csak javára válhat. Cabernet franc, merlot, tannat és kékfrankos.

Ételajánlat: kacsamáj grillezve és szuvidolt kacsamell bébicéklahabbal, hónapos retekkel, édesburgonya-szalmával

 

Aktuális jegyzet: a tannat teszi különlegessé. Illata aszalt vörösáfonya és fűszeresség. Egyensúly, harmónia, szép szerkezet. Elegánsan nagy. Még fiatal.

 

Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk

 

Kovács Borház Fajzat 2014

Top 100 Bor 87. helyezett

Angerman László ajánlása

3450 Ft

Izgalmas házasítás, többek közt az itthon még kuriózumnak számító spanyol tempranillo fajtával. Az illaton még érződik az almasavbontás nyoma, így elsőre málnás joghurtot mutat, kiszellőzve virágos, íriszes és cseresznyés-meggyes aromákat vonultat fel. Krémes érzetű, nem túlzóan nehéz korty, kissé alulérett, de nem bántó csersavval.

Ételajánlat: levelestészta-batyuban sült zsályás-libamájas bélszín rókagombamártással

 

Aktuális jegyzet: tempranillo - behízelgő illat, aszalt málna, eperlekvár. A kortyban is kifejezetten édes jegyek, málna, eper, végén fanyar és zöld eperlevél. Mint egy izgalmas jégkrém.

IV. flight, Villányi Franc-ok

Akkor működik jól egy borvidék, ha a záslóshajónak kijelölt bort mindenki azonos irányelvek mentén készíti. Az esetek többsétgében ez nem feltétlenül a topminőséget jelenti, hanem egy olyan bort, amelyet minden fogyasztó könnyedén megért, amely megmutatja a fajtát vagy a borvidéket, és bármilyen környezetben felismerhetővé teszi." 

 

Malatinszky Kúria Noblesse Cabernet Franc 2013

Top 100 Bor 92. helyezett

Winelovers Selection

7000 Ft

Sötét gránátvörös szín jelzi a bor komolyságát, hatalmas test birkózik a magas alkoholtartalommal. Illatban szárított zöldfűszerek és gyógynövények, szilva, ízben feketeribizli és kakaó, csipetnyi mákkal. A sok tannin még szárító hatást kelt, mindenképpen igényli a további palackos érlelést. Biztos, hogy nem a legpopulárisabb villányi stílusban készült, komolyan kell venni.

Ételajánlat: marhastefánia

 

Aktuális jegyzet: sajnos terembe küldött mindkét palack dugós volt, ezért a szervezők a 2013-as helyett egy 2008-as és egy 2009-es Malatinszky Noblesse Franc-al tudtak előrukkolni. Mi a 2008-ast kóstoltuk, és ezt írtuk fel róla: nagy test, nagy alkohol, nagy tannin, nagy sav, de egyensúly, harmónia. Krémes textúra, tartalom, hossz. Remek állapotban. A gyümölcsök mellett dohánylevél.

 

Elvileg az aktuális legjobb bordói-magyar vörösborokat kóstoltuk

 

Polgár Pince Villányi Cabernet Franc 2011

Top 100 Bor 39. helyezett

Magyar Bormustra arany

12000 Ft

Villányiak között világos árnyalatúnak mondható szín, gránát széllel. Aromáit vadmálna- és szamócadzsem, cayenne bors határozzák meg. Férfias, tanninos, de nem tolakodóan testes. Alighanem több savval, magasabb szerkezettel még jobb lenne. Nem igazán fajtajelleges, de mindenképpen egyedi bor.

Ételajánlat: shiitake gombás gnocchi, paradicsomos-ánizsos raguval, mimolette sajttal

 

Aktuális jegyzet: visszafogott illat, érett feketebogyós. A kortyban is kökény és áfonya, visszafogott intenzitás, fűszerek. Egyensúly, füst, önmérséklet.

 

Ruppert Borház Villányi Cabernet Franc 2012

Top 100 Bor 93. helyezett

Szlávik Ferenc ajánlása

4450 Ft

Cassislikőrös, kirobbanó gyümölcskaraktert mutató bor, áfonyadzsemmel és keletifűszeres, kardamomos jegyekkel, amit szépen egészít ki egy bőrös-avaros tónus. Tömör, és húsos, de nem lehengerlően testes bor, a meleg évjáratból adódóan sok és érett csersavval. A fiatal pince már többször bizonyította a tulajdonos testvérpár rátermettségét, most sincs ez másként.

Ételajánlat: szarvasgerinc, burgonyafánk, meggyzselé liofilizált málnával, ribizlihabbal

 

Aktuális jegyzet: illata mint a jó szivaré, amely kicsit vaníliás és fahéjas. A korty kitölti a szájat, lendületes, karakteres. Gyümölcsök és édes fűszerek kavalkádja, még fiatal.

 

A Top 100 Bor magazin még megvásárolható az újságárusoknál.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!