A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új egyetem új lehetőségek

Interjú Prof. Dr. Bolvári-Takács Gáborral, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektorával

2022-01-24 | Vinoport


Új egyetem új lehetőségek

Interjú Prof. Dr. Bolvári-Takács Gáborral, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektorával.


A THE - Tokaj-Hegyalja Egyetem - 2021. augusztus 1-ével nyitotta meg kapuit Sárospatakon. Az új egyetem lehetőségeiről az egyetem megbízott rektorával, Prof. Dr. Bolvári-Takács Gáborral beszélgettünk.
 
Három évig volt a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, és azelőtt is hosszú ideig ott dolgozott különböző pozíciókban. Mi vezette Önt oda, és mi tartotta ott ilyen hosszú ideig?
 
Sárospatakon születtem, ez volt az iskolavárosom, amely mindig egyfajta szakmai hátországot jelentett számomra a maga neveléstörténeti kultúrájával és természeti környezetével, de ez természetesen nem jelentette azt, hogy más területek ne érdekeltek volna. Már gimnazista koromban tudtam, hogy a kultúra és a művészetek területén fogok dolgozni, és ezt nem művészként, hanem intézmények irányítójaként képzeltem el. Ezért először Debrecenben bölcsész-, majd Pécsett jogász végzettséget szereztem. Ezután egy váratlan pályázati lehetőség adódott: a Magyar Táncművészeti Főiskola keresett főtitkárt. Megpályáztam, elnyertem, és onnantól elköteleződtem a művészeti oktatás mellett. Az évek alatt más kihívások is megtaláltak: a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart 8 évig, a Honvéd Együttest pedig 5 évig vezettem. 2018 és 2021 között pedig az intézmény rektori feladatait láttam el.
 
Széleskörű tudományos kutatómunkát is végez. Fő kutatási területe a művészet és hatalom kapcsolata a 20. század második felében. Miért választotta ezt a témát?
 
A felsőoktatásban a tudományos minősítés kulcskérdés, ezt a karriert oktatói és kutatói munka nélkül nem is lehetett volna végigcsinálni, és ez a téma magával ragadott. A kutatási területeimben legalább ilyen hangsúlyosan jelen volt a sárospataki neveléstörténeti hagyománnyal való foglalkozás is. Ez a két téma szorosan kapcsolódik, hiszen Sárospatakon sok olyan diák végzett, akik később a 20. század második felében vagy a mai napig jelentős művészi, kulturális vagy közéleti karriert futottak be. A táncművészeti egyetemen kifejezetten szükség is volt ilyen jellegű kutatásokra, mert a művészeteknek az önreflexiója ebben a tekintetben számos feltáratlan területet rejt még magában.
 

2021 augusztusban nyitotta meg kapuit a Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatakon. Mit érzett, amikor először megtudta, hogy a szülővárosában egyetemi képzés indul? 
 
Elégedettséget éreztem, mert ennek a városnak fél ezer éve az az álma, hogy saját egyeteme legyen. Kétségtelen, hogy a Sárospataki Református Teológiai Akadémia a lelkész képzésben a legmagasabb egyetemi szintet biztosítja, de “világi” szakokon még nem valósult meg az egyetemi oktatás. 2000-ben a sárospataki tanítóképző főiskolának megszűnt az önállósága és Miskolc majd Eger kara, később campusa lett. A közel 170 éves múltú intézmény a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalapításával most új perspektívát kap.
 

Az interjú további része a Borászportálon olvasható.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!