A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A fél világ a magyar borok körül zsongott októberben

Díjak, elismerések mindenütt

2015-10-28 | Bánlaki D. Stella


A fél világ a magyar borok körül zsongott októberben

Csak kapkodjuk a fejünket! Októberben minden hétre jutott egy jó hír magyar borok nemzetközi sikereiről. Verseny itt, kóstoló ott, szubjektív dicséret Master of Wine-októl amott: a magyarok sorra jól szerepeltek. Igaz, hogy még van pár nap az októberből, de – még mielőtt teljesen elveszítenénk a fonalat – megpróbáltuk összegyűjteni, mi miden történt.


1. Jancis Robinson a Királyudvar Furmint Sec 2012-est választotta a hét borának

Igaz, ez nem verseny, mégis mindenki számára egyértelműen elképesztő nagy elismerés. Jancis Robinson a borvilág legismertebb arca, nem kevésbé nagy szaktekintély. Ezért bármilyen borról is van szó, az egyik legnagyobb dicséret – és persze az egyik legjobb reklám – ha az MW hosszú cikkben dicséri az egyébként rendkívül látogatott blogján.

2. Decanter Asia Wine Awards aranyérmet nyert a Holdvölgy Vision 2013

Aranyérmet nyert a mádi Holdvölgy borászat Vision nevű, 2013-as évjáratú száraz fehér birtokválogatás bora a Decanter Asia Wine Awards 2015 világversenyen Hongkongban. Ez a "birtokbor" furmint, hárslevelű és kabar fajtákból áll össze. A 40 fős szakértői zsűri több hétig értékelt a versenyen, 2200 bor közül választották ki a legjobbakat. Ez a borász, Gincsai Tamás életének eddigi legrangosabb elismerése.

 

Holdvölgy Experience (@holdvolgyexperience) által közzétett fénykép,

3. IWSC aranyérmet nyert a Tokaj Kereskedőház 2007-es Essenciája

Az IWSC, azaz az International Wine Challenge borversenyen a borokat 300 borbíra kóstolta le az elmúlt hét hónapban, heti több napos munkával. Az érmes borok között ide kattintva lehet keresgélni. A listán magyarokat is találunk majd. Magyarként érmet kapott a Tokaj Kereskedőház, a Royal Tokaji, a Bock, a Geszler, a Puklus, a Törley, a Bankert és Fiai, a Hilltop, a Lajvér, és a Patricius. Ezek közül egyedül a Tokaj Kereskedőház szerzett aranyérmet, méghozzá a 2007-es Essenciával.

4. A Tornai Somlói Zenit lett a legjobb 10 euró alatti import bor Amszterdamban

Az amszterdami Wine&Food Association idén 27. alkalommal szervezte meg a legnagyobb holland borversenyt, a Proefschrift Wijnconcours-t, melynek különlegessége, hogy kizárólag az importőrök nevezhetik be rá Hollandiában forgalmazott boraikat. A döntőbe idén 257 bor jutott be, a nap végén 16 kategóriában hirdettek eredményt. A 7,5-10 euro közti fehérbor kategóriát egyetlen magyarként a Tornai Pincészet 2013-as Nagy-Somlói Zenit bora nyerte meg, így bekerült a borverseny válogatottjába.

 

5. Ezüstérmes lett az Etyeki Kúria Pinot Noir 2013 a svájci Mondial des Pinots versenyen

Ezüstéremmel díjazták a 2013-as Etyeki Kúria Pinot Noirt a Svájcban megrendezett idei Mondial des Pinots versenyen. A Vinea fajtabor-versenyén 24 ország közel 1200 bora indult, ezek 30 %-át méltatták érmekkel.

6. Sajtódíjat nyert Olaszországban a Bock Cabernet Franc Selection 2011

Az Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme borversenyt idén 11. alkalommal tartották meg, persze idén is merlot és cabernet franc borokkal lehetett nevezni rá. 17 országból több mint 203 tétel érkezett. A sajtódíjat országonként egy darab, 85 pont felett teljesítő bor kapta a sajtó értékelése alapján.

7. Brit Top 10-ben a Gál Titi Bikavér

Felkerült az Egyesült Királyság, a The Drinks Business által közreadott Top 10-es borlistájára a Gál Tibor Pincészet 2012-es Titi Egri Bikavérje. A bort Fiona Beckett, a The Guardian, a Decanter és a Matching Food and Wine szerzője méltatta.

 

A fél világ a magyar borok körül zsongott októberben

8. A Szent Tamás Pincészet Mád Furmintjával pózolt Gordon Ramsay

"Hazavitte... Kell ennél több?" – ezzel a címmel posztolt képet a Facebookra Kovács Károly, a pincészet társtulajdonosa. Gordon Ramsay, a világhírű tévés szakács egyébként jól ismeri a mádi pincészet borait, hiszen már három éve árulja éttermeiben.

9. Karner Gábor 2012-es mátrai Kékfrankosát favorizálja a Decanter

Idén 40 éves a Decanter bormagazin, szerkesztője, Tina Gellie ebből az alkalomból elárulta, hogy melyik a kedvenc bora idén. És az éppen a mátrai borász, Karner Gábor birtokbora.

+1.: Majdnemmagyar kékfrankosokat dicsér a New York Times

Blaufränkisch, azaz kékfrankos tesztre szánta magát a New York Times gasztrós újságírója, és főleg osztrák mintákat vett alapul. Szakértő kóstolótársaival a 20 kóstolt borból 10-et emelt ki. Dobogós lett 2011-es Meinklang, a Weninger Blaufränkisch Hochäcker 2011 pedig hatodik helyre került. A Magyarországhoz közel álló pincészetek sikerének ugyanúgy örültünk, mint a helyben termelőknek.

 

Gratulálunk!

 

(Ha kifelejtettünk valamit, ne csodálkozzon, inkább küldjön emailt!)

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!