5 kérdés és 5 válasz a szüretről
A Vylyan borásza szerint bízhatunk egy jó évjáratban
2021-09-13 | (X)A Vylyan borásza szerint bízhatunk egy jó évjáratban.
A szüret megválasztásának időpontja alapvető jelentőségű az új évjárat borainak szempontjából.
A szüret kezdetét mindig a szőlő állapota határozza meg: ez az a pillanat, amikor teljesen megérett, vagyis a cukortartalma már nem növekszik, a savtartalma megfelelő, a héjban pedig a fajtára jellemző zamat- és illatanyagok megfelelő mértékben halmozódtak fel.
A szüretről itt olvashatsz részletesen.
Tóth Sándor, a Vylyan Pincészet borásza 5 kérdésre válaszolt a pincészet blogján a szürettel kapcsolatban:
Mikor kezdődött idén a szüret és mi határozta meg az időpontot?
Milyen évjáratot vetítenek előre az eddig tapasztalt körülmények?
Hová vezet a leszüretelt szőlő útja?
Melyik lesz az első 2021-es Vylyan bor?
Mit érez az újdonsült borász az első szürete kapcsán?
A pincészet a pinot noir leszüretelésével kezdett, ebből rozét készítenek. Majd jöttek a korai érésű kékszőlők, szeptember közepe pedig a zweigelt és a kékfrankos leszedésének időszaka.
Az első boruk a Kakas Rozé lesz, várhatóan október elején, majd ezt követi a híres és igen kedvelt Bogyólé. Ez az előző évhez hasonlóan ezúttal is zweigelt és kékfrankos házasítás lesz, az annyira kedvelt kirobbanó gyümölcsösséggel.
A borász úgy látja, hogy szép, egészséges szőlőfürtök vannak a tőkéken, így okkal bizakodnak egy nagyon jó évjáratban.
A borász válaszait a Vylyan blogján olvashatod.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!