A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

95 aranyérem az Országos Borversenyen

Elit borválogatás készül a díjnyertes tételekből

2017-06-29 | Vinoport


95 aranyérem az Országos Borversenyen

95 aranyérmes és 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek.


Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, piaci alapokon működő borversenyét évről évre nagyobb figyelem kíséri. Idén rekord számú nevezés érkezett: 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri nyolc bizottsága. Az előző évhez képest 35%-kal több nevezés érkezett, ami jól mutatja: a termelők nyitottak a szakmai értékelésre. A versenyre 149 házasítást neveztek; a fajtaborok közül a legtöbb chardonnay-ból készült (49 tétel), ezt követte a cabernet sauvignon (40), a kékfrankos (39) és az olaszrizling (39). A legtöbb nevezett tétel az egri, a villányi, a szekszárdi és a tokaji borvidékről érkezett.

 

Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket, egyben a legnagyobb merítéssel dolgozik Magyarország borkínálatából. Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, s ez a többszörös szűrő objektív megmérettetést garantál a magyar boroknak. A HNT küldetésének érzi, hogy a lehető legtöbb magyar bortermelő bemutatkozását segítse, ezért a nevezési díjból 50 %-os engedményt kaptak a borvidéki borversenyen aranyérmet nyert borok, illetve a minimális tételnagyságot is csökkentették. 

 

"A szőlő-borágazati stratégiában is megfogalmaztuk: emelni szükséges a bortermelés színvonalát és annak jövedelmezőségét. Ennek alapja a valós és pontos értékítélet. Az idei bormustránkkal ezt a célt kívántuk szolgálni. Ezúton is köszönöm a gazdáknak a nagyszámú nevezést."

- mondta Légli Ottó, a HNT elnöke.

 

A HNT célja egyfajta „elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség mind itthon, mind pedig külföldön a magyar borokat népszerűsíti.

 

Az első nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten. A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.

 

 

Érmes borok (összesen 206):


 

A kategóriák győztesei:


 

Nagydíjak:


 

Emlékdíjak, különdíj:


 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!