A barackpálinka kerül a fókuszpontba
Budapesti Pálinkafesztivál 2012.
2012-04-23 | Tóth AdriennMájus 10-13. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Pálinkafesztivált. A több mint huszonöt főzdét és pálinkakereskedést felvonultató esemény az elmúlt évhez hasonlóan idén is önálló, kiemelt témát kapott a barackpálinka alapanyaga, a kajszibarack formájában. A fesztivál részleteiről Kunsági Ágnes szervezőt kérdeztük.
2012-ben tehát a kajszi a kiemelt téma. Milyen módon jelenítitek meg ezt a fesztivál keretein belül?
Tavaly indítottuk útjára a pálinka-alapanyagként legfontosabb, legtipikusabb gyümölcsök tematikus bemutatását a fesztivál keretein belül. Amíg 2011 a szilváról szólt, addig 2012-ben a barackra fordítunk az átlagosnál is több figyelmet.
A Barackos udvarban, amely a fesztivál területén belül egy elkülönített rész, ehhez a gyümölcshöz kapcsolódó ételeket és italokat kínálunk. Mivel messze van még a gyümölcs szezonja a legtöbbször a fogásokba is a barackpálinka viszi a gyümölcskaraktert.
Konkrétan milyen finomságokra készülhetnek az érdeklődők?
Kínálunk szalagos fánkot barackpálinkás baracklekvárral, pálinkás baracklekvárban marinált sült oldalast, kacsapástétomot barackpálinka-zselével és Rákóczi túróst barackpálinkás sorbet-vel.
A pálinka itt fontos része lesz az ételeknek. Mit ajánlasz azoknak, akik inkább tisztán kóstolnák meg?
A Barackos udvar területén lesz egy Nemzetközi Barackház, ahol a helyszínen kiállító főzdék saját barackpálinkái mellett külföldi párlatokat is megkóstolhatunk. Ugyancsak itt debütál az Év Barackpálinkája, amely blendpálinkát tíz főzde prémium párlataiból házasítottuk.
Az alapanyagot a Harmatrázó, a Gusto, a Békési, a Rézangyal, a Villányi, a Schiszler, a Szalontai, a Csalló, a Rex, a Hegyközi és a Zwack házak adták össze. Ez a tétel limitált mennyiségben, mindössze 1000 palack erejéig lesz elérhető. A pálinkásüvegeket kézzel számoztuk, és díszdobozba csomagoltuk.
A hasonló műfajú fesztiválok között egyedi koncepciónak számít az előzetes asztalfoglalás lehetősége. Hogyan működik ez?
Egy 1200 négyzetméteres, fedett sátorral készülünk a rendezvényre, amelynek asztalait legalább négyfős társaságok előre meghatározott napokra, időpontokra foglalhatják le. A foglalás fejenként 3500 forintba kerül, de tartalmaz egy kedvezményes, 1500 forint értékű belépőjegyet és egy 2000 forintos, lefogyasztható kupont. Ha valaki ezt előzetesen, az interneten keresztül megváltja, garantált, hogy aznapra lesz belépője és egy külön számára fenntartott asztala.
Zárszóként hadd kérdezzünk az egyéb programokról.
Három színpadunk is lesz. A nagyszínpad részletes programja már elérhető a honlapunkon, a kisszínpadon utcazenészek és bárzongoristák játszanak majd, míg az Oroszlános udvarban lévő sátorban délutánonként jazzmuzsikával, este pedig bulizenével várjuk a pálinkakedvelőket.
A további részletekről tájékozódhat Programajánló rovatunkban.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!