A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A dél-balatoni borászok először kóstoltatnak együtt

Jövő héten borvidéki bemutató

2011-04-26 | Tóth Adrienn


A dél-balatoni borászok először kóstoltatnak együtt

Május elején először kerül sor arra, hogy a Balatoni déli partján húzódó borvidék pincészetei Budapesten, egy reprezentatív kóstoló keretében együttesen mutassák be boraikat. A Balatonboglári borvidékről tizenkilenc pincészet érzik május 5-én a Vajdahunyad várba, hogy sokszínű borkínálatukat megízlelhesse a szakmai közönség és az érdeklődő borfogyasztók köre. A rendezvényről az ötletgazdát, Garamvári Vencelt kérdeztük.


Több éve tervezgettünk már egy ilyen rendezvényt. A borvidéken dolgozó borászok ugyanis rendszeresen vesznek részt az olyan régióban lezajló eseményeken, mint a Lellei Borhét vagy a Balatonboglári Szüreti Fesztivál, csatlakoznak országos kampányokhoz, mint a pünkösdi Nyitott Pincék Napja, mégis hiányzott eddig egy magas színvonalú, együttes fellépés a fővárosban.

Az időpont tekintetében azért esett a választásunk a késő tavaszra, mert úgy gondoltuk, a hamarosan induló balatoni szezont stílusosan vezethetné be egy ilyen elegáns rendezvény. A borvidék szempontjából is fontosnak ítélem ezt a lépést, a Balatonboglári borbemutató már régóta hiányzott a borrendezvények térképéről.

A kóstolón tizenkilenc pince mutatkozik majd be, ami a borvidék kínálatát ismerve elég sok bort jelent.

A múlt héten zajlott le az előkóstolás. A három Év Bortermelője címmel bíró borász és több, jól csengő nevű pincészet mellett ugyanis számtalan, a budapesti nagyközönség számára kevésbé ismert pince is bemutatkozik majd. A közösségi funkciókkal bíró, és egyébként a rendezvényt is szervező Dél-Balatoni Borút Egyesület fontosnak tartotta, hogy számukra is megjelenési lehetőséget biztosítson. Nem szerettünk volna azonban a ló túlsó oldalára átesni, hogy beláthatatlan bormennyiséggel kelljen megküzdenie vendégeinknek, ezért előszelekciót szerveztünk.

Milyen szempontok alapján dől el, hogy végül ki mit mutat majd be a Mezőgazdasági Múzeumban?

A válogatás egyik célja természetesen az, hogy minden borásztól a legjobb tételek kerüljenek majd az asztalokra, ezen túl azonban más, általunk felállított követelményeknek is szeretnénk megfelelni. A borvidéken alapból adott egy széles fajtaválaszték, amelyben mind a hazai, mind a nemzetközi fajták jelen vannak. A bor azonban, mint tudjuk, nem csak a szőlőfajtáról szól, de mikroklimatikus különbségekről, az eltérő dűlőadottságokról, és persze a művelésmódról, a borászati technológiáról, az érlelésről, ezek végiggondolásával rájöhetünk, mennyi különböző stílusú bor kerülhet végül a poharunkba.A több mint 2500 hektáros borvidéken pedig bőven van lehetőség e sokszínűség bemutatására. Épp ezért a lehető legmagasabb minőség kiemelése mellett a válogatásnál arra ügyelünk, hogy minél kisebb átfedéssel, minél szélesebb spektrumot öleljünk fel.

Csak borról ma már egy borvidéki bemutató sem szólhat. Milyen gasztronómiai háttérrel készülnek?

A pincészetek mellett a borút tagjai olyan családi vállalkozások is, amelyek a vendéglátóiparban dolgoznak. Közülük egy kiemelt partner és egy budapesti rendezvényszervező jelenlétével igyekszünk a somogyi gasztronómiát méltóképpen bemutatni. A Kistücsök Étterem és a La Fiesta Party Service gondoskodik majd arról, hogy még ízletesebbé tegyük ezt a borkóstolót, ami azt jelenti, hogy a jegyár nem csak a borkóstolást, hanem apró falatkákat is magában foglal.

Rajtuk kívül azonban egy sajtokkal és egy vadhússal foglalkozó helyi cég is kóstoltat, sőt, a két bor között kortyolt ásványvíz is a régióból érkezik a budapesti helyszínre.

Mik a fontosabb paraméterei a kóstolónak?

A május 5-én zajló Balatonboglári Borvidéki Borbemutatót délután négytől nyitjuk meg a nagyközönségnek, és egészen este kilencig tart majd. A 3900 forintos belépő a kóstolás mellett tartalmaz egy Riedel poharat is. A jegyek korlátozott számban elérhetőek, ezért javasoljuk előzetes megvásárlásukat, a részletek ITT olvashatóak.

Végül hadd kérdezzük meg, milyen borokkal készül Ön a kóstolóra?

A borbemutatóra Birtokszekciós borainkat és Vincent pezsgőinket visszük magunkkal. Az előbbiekből a 2010-es friss fehérek és 2009-es évjáratú vörösborok, míg a pezsgők közül az Evolution Rose, Blanc Fleur és a Prestige Brut kerül majd a poharakba.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!