A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A hazai syrah-kat kóstolták végig

Interjú Nagy Sebestyénnel

2014-06-19 | Tóth Adrienn


Negyven syrah-t kóstoltak végig a Borjour syrah-tesztjén. Közülük a Kreinbacher Birtok 2011-es Somlói Syrah-ja bizonyult a legjobbnak. A kisebb és nagyobb borkóstolókat rendszeresen szervező Borjour csapata ez alkalommal nem egy hagyományos sétáló kóstolóra invitálta a borkedvelőket, hanem egy olyan estre, ahol szakmabeliekkel együtt értékelhették egy szőlőfajta borait négy kategóriában. A kóstoló rendszeréről és tanulságairól Nagy Sebestyént kérdeztük.


Mit jelent személyesen számodra a syrah?

Egyedi, izgalmas borokat. Ha jól csinálják, különleges, izgalmas, megunhatatlan.

Milyen perspektívát láttál a fajtában a kóstoló előtt? Változtak-e az elképzeléseid a kóstoló után?

Az már a kóstoló előtt is meggyőződésünk volt, hogy bárki bármit is mond, ennek a szőlőfajtának van helye Magyarországon. Megfelelő helyekre telepítve be tud érni, és képes hozni a fajta különleges, fűszeres karakterét. A kóstoló csak megerősítette ezt a bizalmat. Nagyszerű volt látni, hogy olyan hűvösebbnek tartott vidékekről is, mint Sopron, Somló, Mór, milyen remek syrah-k érkeztek.

Mitől volt új a pontozási rendszer?

1-től 3-ig pontozta a közönség a kóstolt syrah-kat. Ami tulajdonképpen egy négyszintű rendszer, melyben a 0 a hibás vagy valamiért értékelhetetlen tétel.

Egyrészt azt gondolom, hogy a kóstolók, még ha „profik” is, ha egymás után kóstolnak és értékelnek sok tételt, a borokat egymáshoz fogják viszonyítani. Még akkor is, ha fogadkoznak, hogy ez nem így van, és minden egyes tétel tiszta lappal indul. Én nem igazán hiszek ebben a hárompercenkénti tabula rasában. És ha már összehasonlítva kóstolunk, nem gondolnám, hogy 4-6 minőségi kategóriánál többet fejben tudnánk tartani.

Valószínűleg elég nehéz lenne utólag megfogalmazni a 82 és a 84 pontos bor közötti különbséget egy 100 pontos rendszerben végzett kóstolón. Mint ahogy a százas rendszerben nehéz következetesen ugyanannyi pontra értékelni ugyanazt a tételt, ha újra megkóstoljuk. Szóval ez a 3 pontos rendszer egyszerűen őszintébb. És igazságosabb is, mivel nincsenek benne torzító szélsőértékek, mint a 100 pontosban (ami egyébként nem 100 pontos, hanem legfeljebb 32, mivel a 70 alatti kategória ott kb. az ihatatlan megfelelője).

A borok közel fele egyébként 2-es vagy valamivel magasabb átlagot ért el, ami egészen jó eredmény, és azt mutatja, hogy az a 120 vendég, aki jelen volt, jóra értékelte a felhozatalt – azaz a piacon most elérhető magyar syrah-kat.

Megfogalmazhatóak-e borvidéki jellemzők, karakterek a syrah esetében?

45 magyar syrah-t kóstoltunk végig, de ilyen, következetesen megmutatkozó jellegzetességeket én nem tudtam felfedezni. Valószínűleg túl fiatal a műfaj ezek meghatározásához.

Volt-e olyan évjárat, amelyik kiugróan szerepelt?

A borok többsége a legutóbbi melegebb évjáratokból, tehát 2009-ből és 2011-ből érkezett.

Mit szerettetek a Kreinbacher Syrah-ban, és volt-e személyes kedvenced ezen túl, és ha igen, miért?

A Kreinbacher Syrah egyszerűen telitalálat. Elegáns, hűvös, gyümölcsös, enyhén hordós, a könnyedség és a teltség határán jojózó, karakteres, gazdag, aromás, fűszeres, nagyon kiegyensúlyozott bor. Vakteszten sokszor Rhône-vidékinek tippelik, etalon a magyar syrah-k között. Mellette (és sok más mellett), ami igazán emlékezetes volt számomra: a soproni Jandl, a villányi Vinatus és a Vylyan, valamint bomba alkoholja ellenére a Takler Reserve, ami talán a legintenzívebb syrah az országban, és egyszerűen minden kóstolón levesz a lábamról!

A Borjour syrah-kóstolóján ez a tíz bor szerepelt a legjobban:

1. Kreinbacher Syrah, Somló, 2011 – 2,45
2. Bock Syrah, Villány, 2011 – 2,36
3. Takler Syrah reserve, Szekszárd, 2011 – 2,34
4. Vinatus Syrah, Villány, 2011 – 2,33
5. Gróf Buttler Syrah, Eger, 2007 – 2,3
6. Vylyan Syrah, Villány, 2009 – 2,29
7. Vincze Béla Syrah Biobor, Eger, 2009 – 2,28
8. Mészáros Pál Syrah, Szekszárd, 2011 – 2,27
9. Sauska Syrah, Villány, 2011 – 2,26
10. Pfneiszl Syrah, Sopron, 2009 – 2,24

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!