A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Pannon Bormustra csúcsborai 2012-ben

A Pelle Pince két édes bora is csúcsbor lett

2012-05-14 | Tóth Adrienn


A tizenharmadik alkalommal megrendezett Pannon Bormustrára 299 mintát neveztek idén a borászok. A május 9-11. között Pannonhalmán megrendezett versenyen a kilenctagú zsűri több körben kóstolta meg az induló borokat. Az egyre szűkebb mezőnyök és a végén kialakuló párbeszéd az ítészek szerint különösen alkalmas volt a lehető legjobb végső mezőny összeállítására. A XIII. Pannon Bormustrán 17 vörös-, 15 fehér- és 15 édes bor kapta meg a csúcsbor címet, ezeken túl kiosztották a Legjobb vételeknek járó elismeréseket, a Figula Mihály és Gál Tibor emlékdíjakat, valamint egy Champion díjat is.


 

Az eredmény kapcsán az édes borok mezőnyében két csúcsbor címet is begyűjtő Pelle Pince borászával, Szarka Dénessel beszélgettünk, akit elsőként arról kérdeztünk, mikor is indult pontosan a pincészet.

A Pelle Pince 2007-ben alakult, a pálinkáival a minőségi párlatfogyasztók körében már országos ismertségre szert tevő Pelle László és családja indíttatására. Az első évben mindössze egy hektárra rúgó szőlőt az évek folyamán apró területekkel bővítettük úgy, hogy az elsődleges szempont a magas minőségű alapanyagot adó, a történelmi besorolás szerint jellemzően első osztályú dűlők felkutatása volt.

Hol tart ma a birtokméret?

A 2012-es évjáratban már négy hektárról szüretelünk majd. Ezzel elértük azt a szőlőmennyiséget, amellyel foglalkozni szeretnénk, így várhatóan jelentősen már nem bővülnek a Pelle Pince ültetvényei. Jelenleg a Danczka-, az Újhegy-, a Szent Tamás-, a Király- és a Betsek-dűlőkben művelünk szőlőt.

Hogyan áll össze a pince borkínálata?

Van egy túlnyomórészt furmintból álló birtokborunk, amit hordóban, spontán erjesztünk és érlelünk. Másik száraz borunk egy dűlőszelektált tétel a Szent Tamásból. Egyelőre. Területbővítésünk portfóliónövelő hatása várhatóan a 2012-es évjárattól lesz érezhető, ugyanis a szőlőben zajló átalakítások után idén szüretelhetünk először róluk.

A Pannon Bormustra csúcsborai 2012-ben

A pincészet két édes borát is csúcsbornak választották a Pannon Bormustrán. A Zsófia egy egyszerű, késői szüret?

 A 2010-es Zsófia tulajdonképpen három különböző tétel házasításából született. Ennek első komponense egy fürtösen feldolgozott sárga muskotály volt, amely ép, töppedt és aszúsodott szemeket egyaránt tartalmazott. Ehhez került egy később szüretelt, így erősebben töppedt furmintból és hárslevelűből álló alapanyag, amely hordóban erjedt és érett. A Zsófia harmadik részét pedig a szüret legvégéről származó, egy hatputtonyos aszú cukor- és beltartalmának megfelelő bor adta.

A 2008-as hányadik aszúja a pincészetnek?

2007-ben készítettük el az elsőt, úgyhogy a 2008-as a második. Erre az évre jellemző volt, hogy bár nem volt jelentős mennyiségű aszúszem, de amely bogyókon elterjedt a botritisz, ott az finoman ment végbe, különleges minőséget adva. Az évjárattal kapcsolatban fontos még megemlítenem, hogy mind a száraz, mind az édes borokra élénk savtartalom jellemző, amely a borok élettartamát jelentősen emeli.

Az aszú alapborát csak a szüret végén szedtük, így itt eleve egy késői szüretelésű tétel volt a kiindulópont. Ez a bor is spontán erjedt, majd amikor ez az első, ún. zajos szakasz véget ért, hozzáadtuk a csak minimálisan feltárt aszúszemeket. 16-18 óra áztatás után préseltünk, majd hordóba került az erjedésben lévő aszú. Több hónapig zajlott a lassú fermentáció, 2009 tavaszára ért csak végére a folyamat. A bor ezután a hideg pincében két évig érlelődött. Örülünk annak, hogy az idei édes csúcsborok mezőnyében a Pelle Pince mutathatta be ezt az igazán különleges évjáratot az aszúk szempontjából.

Végül következzen az eredménylista:

Legjobb vétel

Dereszla Pincészet – Dorombor Száraz 2011
Konyári Pincészet – Szerecsen 2011
Laposa Badacsony – Laposa Pinot Gris Friss 2011
Nyakas Pince – Budai Irsai Olivér 2011
Tokaj Kereskedőház – Tokaji Késői Arany 2010

Fehér csúcsborok

Bott Frigyes – Vinculum Juhfark 2009
Balassa István – Tokaji Szt. Tamás Furmint 2009
Borpalota Borászat és Szőlőbirtok – Hárslevelű 2008
Holdvölgy Pincészet – Tokaji Becsek Hárslevelű 2009
Laposa Badacsony – Laposa Rizling 2010
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Olaszrizling 2011
Royal Tokaji Borászat – Szent Tamás Furmint 2010
Somlói Apátsági Pince – Nagy-Somlói Hárslevelű 2010
Somlói Apátsági Pince – Nagy-Somlói Juhfark 2010
Somlói Apátsági Pince – Nagy-Somlói Furmint 2010
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok – Barakonyi Hárs 2009
Tokaj Oremus – Mandolás Furmint 2010
Tornai Pincészet – Top Selection Grófi Hárslevelű 2009
Varga Pincészet – Aranymetszés Badacsonyi Rózsakő 2009
Villa Sandahl – The Stamp 2010

Vörös csúcsborok

Baron Von Twickel Szőlőbirtok – Chateau Kajmád Szekszárdi Cuvée 2009
Bott Frigyes – Kékfrankos 2010
Feind Borház – Shiraz Premium 2009
Gajdos Pincészet – Egri Bikavér 2009
Günzer Tamás Pincészete – Villányi Syrah 2009
Juhász Testvérek Pincészete – Cabernet Sauvignon Grand Selection 2009
Konyári Pincészet – Loliense vörös 2009
Kreinbacher Birtok – Syrah 2009
Liszkay Mihály Borászat – Cabernet Franc 2009
Liszkay Mihály Borászat – Liszkay Cuvée 2008
Mészáros Pál Borház és Pince – Bikavér reserve 2009
Mészáros Pál Borház és Pince – Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2009
Posta Borház – Kadarka 2009
Sauska Borászat – Villányi Kékfrankos 2010
Sauska Borászat – Villányi Cuvée 5 2007
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet – Hangács Egri Bikavér Superior 2009
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet – Áldás Egri Bikavér 2009

Édes csúcsborok

Barta Pince – Tokaji Szamorodni 2008
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – 6 puttonyos Aszú 2007
Demeter Zoltán – Eszter 2008
Dereszla Pincészet – Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
Holdvölgy Pincészet – Signature Édes Birtokválogatás 2007
Holdvölgy Pincészet – Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
Lenkey Pincészet – Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003
Pannon Tokaj Szőlőbirtok és Kereskedőház – Tokaji Aszúeszencia 2006
Patricius Borház – Tokaji Késõi Szüretelésû „Katinka” 2008
Pelle Pince – 6 puttonyos Aszú 2008
Pelle Pince – Zsófia Cuvée 2010
Sauska Borászat – Tokaji Aszú Essencia 2003
Szent Tamás Pincészet – 3909 Édes Furmint-Sárgamuskotály 2010
Tokaj Kikelet Pince – Tokaji Szamorodni 2007
Tokaj Oremus – 5 Puttonyos Aszú 2006

Különdíjak

Figula Mihály Emlékdíj: Bott Frigyes – Vinculum Juhfark 2009

Gál Tibor Emlékdíj: St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet – Hangács Egri Bikavér Superior 2009

Champion díj: Tokaj Oremus – 5 puttonyos Aszú 2006

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!