A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A szőlő mondja: itt tavasz

Növekednek a virágzatok, növényvédelmi előrejelzés

2016-05-20 | Vinoport


A szőlő mondja: itt tavasz

A virágzatok növekednek, megkezdődött a virágok elkülönülése. A szőlő fajtától, művelési módtól és területtől függően fejlettségbeli eltérések lehetnek. Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre, 2016. május 19-25. közötti időszakra.


Az elmúlt napok időjárási viszonyai lehetővé tették, hogy megtörténjen az aszkospóra szóródás. Ezt a mérőállomások kalkulációi is alátámasztják. A lombozat védelme mellett a virágzás közeledtével a virágzatok megvédésére is fokozott figyelmet kell fordítani. A kontakt hatóanyagot (kén, meptildinokap) szisztemikus hatóanyaggal (tebukonazol, metrafenon, piriofenon) kombinálva juttassuk ki.

 

A száraz tavasz nem kedvezett a peronoszpórának. Azonban az elmúlt napok csapadékos időjárás okán bekövethetett a fertőzés. Erre figyelmeztetnek a borvidéki meteorológiai állomások is. A védekezést kontakt, elsősorban rézpótló hatóanyagokra alapozzuk (mankoceb, metiram).  Ökológiai gazdálkodásban lisztharmat ellen kén és narancsolaj tartalmú készítmény alkalmazása javasolt, peronoszpóra ellen pedig réz hatóanyag.

Atkák

Ahol tapasztalható friss atka kártétel, ott érdemes védekezni a megfelelő hajtásnövekedés érdekében. Az utóbbi időben az erőteljes növekedésnek köszönhetően a „hajtások kinőttek az atkák foga alól”. Erős fertőzés azonban indokolttá teszi az atkaölő készítmények alkalmazását (etoxazol, spirodiklofen, abamektin). Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.  

 

Tarka szőlőmoly esetében a feromoncsapdák még fogtak néhány egyedet az elmúlt egy hétben. A rajzás végénél tartunk. Azokban az ültetvényekben, ahol a lárvák nagy számban megtalálhatóak, ott célszerű rovarölőszeres kezelést végezni. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszert, ott más kezelés nem szükséges.

Vadak

A vad az erdő-közeli ültetvényekben a fiatal hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Vadriasztásra, használhatunk különböző riasztó készítményeket vagy emberi hajat. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.

 

Sorközök

A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtószer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtószer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. Fontos megjegyezni, hogy még akár májusi fagyok is lehetségesek. Az 5-6 cm-re kaszált sorköztakarás a legmegfelelőbb a talaj menti fagyok ellen. A feketére művelt talaj könnyebben kisugározza a hőt, így fagyveszélyesebb az ilyen szőlő.

 

A szőlőmunkák esetében a hajtásválogatásnak és a törzstisztásnak érkezett el az ideje. Fontos a szellős lombozat kialakítása, mely hozzájárul a sikeresebb növényvédelemhez, valamint a tőke sem neveli a felesleges hajtásokat.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.05.11-17.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

45,1

14,37

Hercegkút Gombos

44

13,81

Hercegkút Hosszúhegy

48,4

-

Bodrogolaszi Pajzos

30,1

13,66

Tolcsva Kincsem

-

14,21

Tolcsva Nyakvágó

23,5

15,04

Erdőbénye Lőcse

31

13,53

Vámosújfalu Rány

31,7

13,91

Olaszliszka Haraszt

29,3

14,7

Szegi Poklos

25

14,77

Tarcal Vinnai

23,9

14,7

Tokaj Hétszőlő

-

15,29

Bodrogkeresztúr Lapis

25,8

14,61

Bodrogkeresztúr Dereszla

28,5

14,36

Mád Betsek

27,6

11,91

Mád Juharos

22

14,04

Mád Úrágya

29,9

14,61

Tállya Nyergesek

23,4

13,99

Abaújszántó Kassaváros

23,9

14,06

 

A héten fokozatos felmelegedés várható. A hétvégén már a 25°C-ot is elérheti a maximum hőmérséklet. Számottevő csapadékra nem kell számítani.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!