A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Vinitaly borversenye

Concors Enologico Internazionale 2009.

2009-05-05 | Tóth Adrienn


A Vinitaly borversenye

Nem sokkal a világ egyik legnagyobb borkiállítása, a Veronában megrendezésre kerülő Vinitaly előtt idén tizenhetedik alkalommal került sor a Concors Enologico Internazionale borversenyre. A megmérettetésre idén kb. harminc bort neveztek hazánkból. A hét Gran Menzione oklevélben részesülő bor többsége, tavalyhoz hasonlóan, idén is a Balaton borrégióból érkezett.


2009-ben negyvenharmadik alkalommal rendezték meg Olaszországban, Veronában a Vinitaly nemzetközi borkiállítást. Az eseményt megelőzően, március 25-29. között nemzetközi borversenyt is szerveztek, idén tizenhetedszerre.

A versenyre 2009-ben 3539 bormintát neveztek, amely alig marad el a tavalyi 3669-es számtól. Általános tapasztalat egyébként, hogy idén a legtöbb borversenyre egy kicsivel kevesebb bor érkezik, a korábbi évekhez képest, amikor egymás után dőltek meg a rekordok.

A következő 34 ország pincészetei küldtek be borokat ebben az évben a Concors Enologico Internazionale borversenyre: Albánia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Chile, Ciprus, Csehország, Dél-Afrika, Franciaország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Izrael, Kanada, Libanon, Magyarország, Málta, Mexikó, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Szerbia-Montenegró, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Uruguay és Venezuela.A megmérettetéssel kapcsolatban gyakran elhangzik, hogy kiemelkedően szigorú, hiszen érmeket a benevező boroknak csak nagyon kis százaléka kap. A bírálat módszere szerint a zsűri az első körben minden kategóriából kiválasztja a legjobb tizenkét bort. Ezek újbóli kóstolásra kerülnek, versenyben a nagy arany-, arany-, ezüst- és bronzérmekért, amelyekből minden kategóriában csak egyet-egyet osztanak ki.

Ezen feltételeknek megfelelően az idén induló 3539 bor közül csak 113 nyert érmet, ami kicsivel többnek, mint a benevezetett tételek 3%-nak felel meg. A kiválasztott, de érmet nem nyerő borok kapják a Gran Menzione oklevelet, ezt a címet a teljes mezőny maximum 30%-a nyerheti el, kizárólag olyan borok, amelyek a 100 pontos értékelési rendszerben legalább 80 pontot kaptak.A versenyen 2009-ben összesen 21 ötfős bíráló bizottság dolgozott. Minden csapatban két olasz és egy külföldi borász, valamint két nemzetközi szakíró foglalt helyet. Ők a verseny során több mint 24 000 pohárból kóstoltak, 22 270 értékelő lapot töltöttek ki, körülbelül 316 725 alkalommal alkotva ítéletet a borokról.

A Grand Vinitaly elismerést az a pincészet kapja, amely összességében a legjobbnak bizonyul a versenyen. A kanadai Inniskillin Wines – Niagara On The Lake borászat két különböző kategóriában indult, mindkettőben érmet nyert, így ő kapta a Grand Vinitaly 2009-et.

A magyar nevezők összesen hét Gran Menzione díjat hoztak haza idén, kettővel többet, mint tavaly. Legeredményesebben a Varga Pincészet szerepelt, a 2008-as „Aranymetszés” Balatoni Irsai Olivér és a 2007-es „Aranymetszés” Késői Szüretelésű Badacsonyi Olaszrizling is oklevelet kapott. Ezen túl a Balatoni borrégióból szintén megkapta az elismerést a Bujdosó Pincészet 2007-es Késői Szüretelésű Aranyhíd Balatonboglári Traminije, valamint a Lesence Zrt. 2006-os Balatoni Chardonnay-ja. A Csányi Pincészet 2006-os Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc-ja, a Nagyréde Szőlőbirtok 2008-as Nagyrédei Chardonnay-je és a Tenuta delle Aquile (Sashalom Birtok) „Tuffot” Chardonnay Brut Cuvée pezsgője ugyancsak Gran Menzione díjban részesült.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!