A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az alacsony alkoholtartalom divatja

Nemzetközi bor-hírösszefoglaló

2009-10-19 | Tóth Adrienn


Egyre többet beszélünk az általános felmelegedésről, boros körökben pedig ez együtt jár a magasabb alkoholtartalom problémájával. Bár egy komolyabb, de egyensúlyban lévő fehér- vagy vörösborból nem szükségképpen lóg ki ez a szerkezeti elem, mint az tudjuk, a divat nem feltétlenül a harmónia objektivitásáról szól. Manapság, ahogy itthon, úgy a nemzetközi porondon sem a hatalmas testű, barrique-olt borok a legkeresettebbek, már jó néhány éve inkább a gyümölcsösségen van a hangsúly. Ennek pedig egyáltalán nem mond ellent az érdeklődés az alacsonyabb alkoholtartalmú borok iránt.


A jelenség hátterében nem csak egy bizonyos borstílus preferenciája áll, hanem az egészségünk iránti növekvő aggodalmunk is. Csak néhány példát ragadunk ki ezzel kapcsolatban, közöttük egy szeptemberi hírt, amely a nem épp könnyed borairól híres Ausztráliát érinti.

Egészségügyi aggályok

Megfigyelései szerint egy átlagos ausztrál egy év alatt 10 liter tiszta szesznek megfelelő italt fogyaszt el, ezzel a számmal pedig, a legiszákosabb nemzetek közé kerültek a szigetország lakói. Csak Queenslandben minden nap két ember hal meg, és hatvanat szállítanak kórházba olyan tünetek miatt, amelyek hátterében az alkoholfogyasztás áll. Ezért október folyamán a városban kampányt indítottak, amely arra szólítja fel az embereket, hogy ebben a hónapban egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt.

A csoport vezetője nyilatkozatában közölte, hogy nem szándéka az absztinenciát terjeszteni, a kis mennyiségű alkohol elfogyasztása ugyanis a kultúra része, a nem körültekintő, mértéktelen alkoholfogyasztás azonban sokat árthat. Abban az esetben, ha csak harmadával csökkentenék az elfogyasztott alkohol mennyiségét, komoly javulást érnének el.

Ezzel egy időben, Angliában is nyilvánosságra hozták, hogy az emberek több alkoholt fogyasztanak, mint egy évtizeddel ezelőtt, köszönhetően annak, hogy mind a borok, mind a sörök alkoholtartalma általánosan emelkedett.

\"\"

A júniusban, Bordeaux-ban megrendezett borkiállításon, a Vinexpon, az EU-t képviselő Robert Madelin elmondta, hogy nem szerepel terveikben egy alkoholmentes Európa, azonban komoly figyelmet fordítanak az egészségügyi kockázatokra. Mindezek ellenére nem terveznek egységes EU-s szabályozást a kérdésben, inkább rábízzák a tagországokra, hogy maguk döntsenek a szükséges intézkedések felől.

Ilyen és ehhez hasonló híreket hallva, egyáltalán nem tűnik lényegtelennek, hogy valaki egy 10%-os vagy egy 15%-os alkoholtartalmú borból fogyaszt el egy-két pohárkát.

A borkereskedelem is támogatja

Mind az ízlésbeli változásokra, mind az egészségügyi aggályokra épít majd az a kampány, amely az alacsonyabb alkoholtartalmú borok vásárlására biztat idén karácsonykor az Egyesült Királyságban. Ennek egyik meghatározó része lesz, hogy a szupermarketek jelentős mértékben bővítik az ilyen jellegű borokat felvonultató kínálatukat.

Konferencia az alacsonyabb alkoholtartalomról

Ha kicsit is belegondolunk, tulajdonképpen roppant logikus, hogy a témával kapcsolatban épp Angliában szerveznek konferenciát. Hiszen amellett, hogy a világ egyik legtudatosabb borfogyasztó kultúrájával van dolgunk, nem szabad elfelejteni, hogy a szigetország egyre komolyabb szerepet szán magának bortermelőként is. Tekintettel arra, hogy jelenlegi kínálatukkal nem rúghatnak labdába a nemzetközi borpiacon, és a klímára egyelőre nem gyakorolhatnak közvetlen hatást, nem tehetnek mást, a nemzetközi borközízlést kell megváltoztatniuk.

\"\"

Konferenciát szervezett tehát az ország borkészítéssel és -értékesítéssel foglalkozó vállalkozásainak október 1-én a Wine and Spirit Trade Associtation, amelynek házigazdája Jancis Robinson volt. A rendezvény célja az alacsony alkoholtartalmú borokban rejlő lehetőségek és a népszerűsítés lehetséges módjának feltérképezése volt.

A rendezvényen felszólaló szupermarketek képviselői mind egyetértettek abban, hogy az alacsony alkoholtartalmú borok iránt növekszik a fogyasztói érdeklődés. Az ő véleményük pedig mindenképpen fontos, hiszen a vendéglátáson kívül a borforgalom háromnegyedéért ez a típusú üzletág felel.

A konferencián azonban sok kérdés is felmerült. Kezdve rögtön azzal, mi tartozik az alacsony alkoholtartalmú borok kategóriájába, a maguktól is ilyen borok mellett vajon ide vehetők-e a mesterséges alkoholtartalom csökkentésen átesett tételek is? A kérdés teljes rendezése még messzinek tűnik, hiszen addig az EU szabályozásába kell illeszteni a legális alkoholcsökkentési módszereket, valamint tisztázni kell azt is, mi kerüljön a címkére.

A franciák áttörtek

Még két évvel ezelőtt történt, hogy egy Languedoc-i termelő szerződést kötött az angol Tescóval, amelyben eladta nekik csökkentett alkoholtartalmú borait. A francia hatóságok azonban leállították a kivitelt, hiszen a fordított ozmózis technikájával csökkentett alkoholtartalmú borok nem exportálhatóak francia borként. A módszer használata egyébként Ausztráliában és Kaliforniában már régóta legális.

\"\"

Két év lobbizást követően a pincészetnek sikerült több falat is ledöntenie, amely kereskedelmi tevékenységét akadályozta. Egyrészt hivatalosan elismertette, hogy az Angliába történő értékesítés nem minősül exportnak, hiszen nem lépi át az EU határait, másrészt elfogadtatta a francia borkészítési szabályozás alkotóival a fordított ozmózis használatát.

Az elfogadásban valószínűleg szerepet játszott az a Franciaországban folytatott kísérlet, amelyet 1000 ember bevonásával végeztek, és amely bebizonyította, hogy az alkoholtartalom 3%-os csökkentése után nem tér el jelentősen az emberek véleménye egy adott borról.

Fröccs - másképp

A művi mód kontra természetesen alacsony alkohol problémakörében az angol Guardian borkritikusa egy újabb megközelítéssel élt. Ő megkérdőjelezi a csökkentett alkoholtartalmú borok szükségességét, ehelyett inkább azt javasolja, hígítsanak fel a témában érdeklődők egy normál, jó minőségű bort egy kis vízzel, és máris csökken az alkoholtartalom.

Victoria Moore a kérdéssel kapcsolatban a természetesen alacsony alkoholtartalmú borok pártján áll, véleménye szerint egy mesterségesen megváltoztatott borról vakon azt is nehéz megmondani, hogy egyáltalán bor van-e a kezükben. Ha viszont egy jó bort felhígítunk egy kicsit, igaz ugyan, hogy az sokat veszít eredeti erényeiből, de íze és szerkezete még mindig emlékeztetni fog rá.

Hölgyeké az elsőség

Az alacsony alkoholtartalmú borok célközönségét több ok miatt is elsősorban a nők alkotják. Egyrészt, mert a cikk elején leírt egészségügyi kérdések valamiért erre a nemre hatnak jobban, másrészt azért is, mert az ennél a bortípusnál gyakran előforduló maradék cukor szintén a szebbik nem körében örvend nagyobb népszerűségnek. Ezektől a könnyed boroktól azt is elvárják a szakemberek, hogy ugyanúgy bevezetőül szolgáljanak a borok világával ismerkedőknek, akárcsak a rosé-k.

Hogy a kifejezetten alacsony, 8-10%-os alkoholtartalommal bíró borok iránti érdeklődés csak múló divat, vagy komoly átrendeződés, idővel el fog dőlni. Érdemes azonban a problémával kapcsolatban résen lenni, hiszen ahogy az lenni szokott, az eszmei mondanivaló mögött sok esetben komoly, anyagi érdekek állnak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!