Bemutatkoztak a Kékfrankos Borkiválóságok
Étcsokoládés desszertként is szeretjük a kékfrankost
2018-06-19 | VinoportAz Agrárminisztérium a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította. A cél az, hogy a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmének középpontjába kerüljön az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajta.
A Kékfrankos évének egyik mérföldköveként tavasszal lezajlott az a borkóstoló és -kiválasztás, amelynek eredményét az 5000 példányban frissen megjelent Kékfrankos Borkiválóságok Könyve összegzi. Horkay András nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke kiemelte: a 77 bort bemutató, kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány sokkal több, mint egyszerű katalógus, hiszen részletesen leírja a fajta eredetét, elterjedését, egyéni karakterét és számos, a borászoktól és a szakma véleményformálóitól gyűjtött idézettel igyekszik még közelebb hozni a kékfrankost a borkedvelőkhöz. A gazdagon illusztrált, informatív kötet igazi kékfrankos kézikönyv, amelyet mindenki haszonnal és élvezettel forgathat; a könyv mellé pedig újdonságként kékfrankossal töltött csokoládé is készült.
Odavagyok a kékfrankos eleganciájáért. Kellemes tanninok, frissítő savak, kék és piros bogyós gyümölcsök egyvelege. Ami engem illet, a hűvösebb, ásványosabb karakterű, visszafogottabb változatokat kedvelem igazán (...)
Elizabeth Gabay MW
Az Agrárminisztériumban 2018. június 15-én tartott ünnepélyes eseményen nem csupán a könyv került bemutatásra, de a borkiválóságok termelői is átvehették az elismerő okleveleket, a közönség pedig szinte az összes, a könyvben szereplő kékfrankost végig is kóstolhatta.
Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program vezetője az eseményt felvezetve elmondta: új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a kékfrankos szőlőfajtáról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, ezáltal lehetőség nyíljon a kísérletezésre is.
A Kékfrankos Borkiválóságok között öt olyan tétel is akadt, amely kiérdemelte a Top Borkiválóság címet:
- Csányi Pincészet, Teleki Selection Villányi Kékfrankos 2015
- Konyári Pince, Piritye Kékfrankos 2015
- Ostorosbor, Soltész Prémium Kékfrankos 2015
- Szent Gaál Kastély és Borház, Szekszárdi Kékfrankos 2016
- Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015
Fotók: Agrárminisztérium; Vinoport
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!