A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bemutatkoztak a Kékfrankos Borkiválóságok

Étcsokoládés desszertként is szeretjük a kékfrankost

2018-06-19 | Vinoport


Bemutatkoztak a Kékfrankos Borkiválóságok

Az Agrárminisztérium a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította. A cél az, hogy a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmének középpontjába kerüljön az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajta.


A Kékfrankos évének egyik mérföldköveként tavasszal lezajlott az a borkóstoló és -kiválasztás, amelynek eredményét az 5000 példányban frissen megjelent Kékfrankos Borkiválóságok Könyve összegzi. Horkay András nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke kiemelte: a 77 bort bemutató, kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány sokkal több, mint egyszerű katalógus, hiszen részletesen leírja a fajta eredetét, elterjedését, egyéni karakterét és számos, a borászoktól és a szakma véleményformálóitól gyűjtött idézettel igyekszik még közelebb hozni a kékfrankost a borkedvelőkhöz. A gazdagon illusztrált, informatív kötet igazi kékfrankos kézikönyv, amelyet mindenki haszonnal és élvezettel forgathat; a könyv mellé pedig újdonságként kékfrankossal töltött csokoládé is készült.

 

Odavagyok a kékfrankos eleganciájáért. Kellemes tanninok, frissítő savak, kék és piros bogyós gyümölcsök egyvelege. Ami engem illet, a hűvösebb, ásványosabb karakterű, visszafogottabb változatokat kedvelem igazán (...)

Elizabeth Gabay MW

 

 

Az Agrárminisztériumban 2018. június 15-én tartott ünnepélyes eseményen nem csupán a könyv került bemutatásra, de a borkiválóságok termelői is átvehették az elismerő okleveleket, a közönség pedig szinte az összes, a könyvben szereplő kékfrankost végig is kóstolhatta.

 

Bemutatkoztak a Kékfrankos Borkiválóságok

 

Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program vezetője az eseményt felvezetve elmondta: új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a kékfrankos szőlőfajtáról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, ezáltal lehetőség nyíljon a kísérletezésre is. 

 

 

A Kékfrankos Borkiválóságok között öt olyan tétel is akadt, amely kiérdemelte a Top Borkiválóság címet:

 

Fotók: Agrárminisztérium; Vinoport

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!