A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bővülhet az engedélyezett fajták listája Bordeaux-ban

Ott így ellensúlyoznák a klímaváltozás hatásait

2019-07-11 | Vinoport


Bővülhet az engedélyezett fajták listája Bordeaux-ban

Június végén a borvidék legfontosabb szereplőinél átment a javaslat, ami szerint a jövőben hét új szőlőfajtát is lehetne a Bordeaux és Bordeaux Supérieur boroknál használni.


A Syndicat, vagyis a legfontosabb Bordeaux-i pincészeteket tömörítő szervezet múlt héten hivatalos közleményt adott ki: megszavazták a javaslatot, hogy hét új szőlőfajtát felvegyenek a Bordeaux és Bordeaux Supérieur boroknál engedélyezett fajták listjájára. A kékszőlőknél ez a marselan, a touriga nacional (a portói bor egyik fő alkotó eleme), valamint a kevésbé ismert castets és arinarnoa, míg a fehéreknél az alvarinho (vagy még inkább albariño, ugyanis főleg Spanyolország tette ismertté), a petit manseng és a liliorilát.

 

>>> Bordeaux-i borokat kóstolna? Rendelje meg őket a foteljában ülve dugó- és törésgaranciával a Winelovers Webshopból 

 

A hét fajta mindegyikéről elmondható, hogy a betegségeknek, szürke rothadásnak, lisztharmatnak jobban ellenáll és jobban viseli az extrém meleget. A sokak által máris mérföldkőnek tekintett döntés kapcsán Jane Anson, a Decanter magazin Bordeaux-szakértője azt mondta, ez egy ébresztő kell legyen az egész borágazatnak a világon. „Azt gondoltam, Bordeaux nehezebben fogja meghozni ezt a döntést, de ők egyértelműen kifejezték szándékukat, hogy nagyobb mozgásteret adjanak a borászaiknak a klímaváltozás elleni küzdelemben.” Véleménye szerint ez leginkább a merlot-t fogja érinteni, mert az a legkevésbé hőségtűrő az eddigi fajták közül. „Ez a lépés kulturális változásokat is hozhat, izgalmas idők elé nézünk.”

 

 

A probléma komolyságát jelzi a Bor-közgazdászok Amerikai Szövetsége (American Association of Wine Economists, AAWE) által minap posztolt ábra, ami szerint az utóbbi 100 év 10 legmelegebb júniusi bordeaux-i napjából hat az utolsó évtizedre esett.

 

Bővülhet az engedélyezett fajták listája Bordeaux-ban

 

A borvidéki szavazás után most az illetékes nemzeti hatóságnál, az INAO-nál pattog a labda, nekik is rá kell még bólintaniuk a tervezetre. Ha ott is átmegy, a 2020/21-es szezonban kezdődhet az új fajták telepítése, amik legfeljebb 10%-ban jelenhetnek meg a házasításokban.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!