A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csúcsratörők a VinCE 2012-n

Márciusban ismét VinCE-zünk

2012-02-22 | Vizi Csenge


Csúcsratörők a VinCE 2012-n

A VinCE Budapest 2012 rendezvényének ismét hatalmas volumenéről zengenek mindenfelé, hiszen nem elég a kiállító magyar borászok nagy száma, a megkóstolható borok hatalmas palettája, ismét híres külföldi és magyar szakemberekkel színesítik az előadói palettát. Eddig a borvilág jedijei kerültek főképp reflektorfénybe, azonban idén számos más boros részről is érkeznek nagy nevek. Mit mond a Steven Spurrier név? Mi is az a Foodpairing? Pedro Silva Reis vajon melyik ország képviselője? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a VinCE 2012 előadói listáját böngészve.


 

A helyszín változatlan

A helyszín mit sem változott az elmúlt évekhez képest, vagyis ismét a Corinthia Hotel Budapest ad majd otthont a nagyszabású boros találkozónak, amelyen nem minden a nedűkről szól majd, de e hálás téma adja az alapját minden kóstolónak, előadásnak, ráadásként pedig különleges testvérével, a portóival is közeli barátságot köthetnek az érdeklődők.

Az eddigiekhez hűen, nemcsak italokról fog szólni a március 23. és 25. között megrendezésre kerülő VinCE, hanem ételekről is, amelyek között a Gerbeaud, a Miele, az Oroszlános Borvendéglő, a Sonkamester és a Zepter gondoskodik majd a vendégek táplálásáról kézműves juhsajtok, kecskesajtok, érlelt sonkák, csokoládék és különböző ínyencfalatkák segítségével.

A borvidéki mesterkurzusok és workshopok sem maradnak el 2012-ben. A hatékony kóstolást, illetve a tematikus ízlelők iránt érdeklődők kíváncsiságát kielégítendő különböző kóstolóútvonalakkal készülnek a szervezők, amelyekről az információs pultoknál kaphatunk bővebb tájékoztatást.   

Nagy külföldi nevek

Ha már a mesterkurzusoknál járunk, akkor szemezgessünk kicsit a számtalan külföldi előadóból, akik közül lehet, néhányuk neve még a hazai szakemberek előtt sem teljesen ismert! Az egyik ilyen előadó Steven Spurrier lesz, aki egy Párizsban élő angol kereskedő. Az ő nevéhez kapcsolódik az 1976-ban megrendezett Paris Tasting (Judgement of Paris), ahol elsőként tett be a sorba nem francia földről származó chardonnay-t, megadva ezzel az esélyt arra, hogy az Újvilág felkerülhessen a borvilág térképére. (A róla és a párizsi tesztet megelőző történetekről film is készült,amelynek ajánlója ITT olvasható)

A sorban Gary Vaynerchuk következik, aki az USA-ból érkezik, de csak virtuálisan, ugyanis videomesterkurzussal örvendezteti majd meg a résztvevőket. Garyről érdemes tudni, hogy Wine Library névre hallgató blogját naponta közel 80.000 néző tekintette meg. Azonban egy napon úgy döntött, vége az állandó szereplésnek, és a közgazdaságtan csínját-bínját kezdte inkább tanulmányozni. Általa Közép-Európa borvilági jövőjével ismerkedhetnek meg a hallgatók.

A kiemelendő külföldi vendégek sorát növeli Bernard Lahousse is, aki bár biomérnök, mégsem e foglalkozásáról lett ismert, hanem az általa kifejlesztett Foodpairing programról. Ezáltal lehetővé tette a vállalkozó kedvű séfeknek, de akár háziasszonyoknak is, hogy az egymástól legtávolabb álló alapanyagokból is tökéletes összhangban álló ételprodukció kerekedjen ki. Az ételeket ízkomponensekre osztja a program, és ha egy adott táplálékhoz keresünk társat, akkor azt egy algoritmus szerint választhatjuk ki, mégpedig a legrövidebb úton alkotva meg a legjobb párost. A feltaláló, Bernard egy molekulásris reggelivel várja majd az érdeklődőket.

Számos híres szakember nevét is említhetnénk még, hiszen Pedro Silva Reis, a legrégebbi portói ház, a Real Companhia Velha elnöke is jelen lesz a VIinCE-n, illetve a Piper-Heidsieck pezsgőház és képviselőik jelen lesznek az előadók között. Azonban magyar fronton is várható néhány érdekes történet, ezért nézzünk körbe e téren.  

Nagy hazai bemutatkozók

A Zwack családtól ketten is érkeznek a VinCE-re, hogy saját tudománykörükben elmélyíthessék a hallgatók tudását. Zwack Izabella a már 220 éves Unikum-sztoriról fog mesélni, az ő elbűvölő stílusában. Mert mint köztudott, Izabellában bár angol és magyar vér csörgedezik, Olaszországban töltött éveinek köszönhetően azt állíthatnánk, jócskán az olasz vér az, amely felülír mindent. Ennek és extrovertált stílusának köszönhetően elvarázsol bárkit kedves történeteivel, így ha első kézből szeretnénk a Zwack-történelemből csemegézni, a dinasztia egyik legfiatalabb tagjának előadását semmiképpen se hagyjuk ki.

Csúcsratörők a VinCE 2012-n

Ahogy fivére, Zwack Sándor „műsoráról” sem érdemes lemondanunk, hiszen a pálinkák és egyéb prémium kategóriás márkák hirdetése a politológus végzettségű férfi feladata a Zwack cégnél,aminek stratégiai ténye már magában is izgalmasnak ígérkezik. Nem is lehetne jobb képviselőt találni a pálinkakategóriának nála, hiszen több mint 10 éve ízlelte meg először a barackpálinkát, amely iránt rögtön szerelem bontakozott ki benne. Azonban a rendezvényen nem csak ezekről fog beszélni, témája a gyógynövények titkainak feltárása.

Az alkoholok világát kicsit más vizekre tereli majd Zólyomi Zsolt, aki a hazai parfümvilág jeles képviselője. Tanulmányokat folytatott a Fragrance Academyn, ahol a legmodernebb stílusokkal és luxuskozmetikumokkal került közvetlen kapcsolatba. Az „orr” azonban idén egy cognac házban tett látogatásáról mesél majd, ahol felkérték, alkosson a cognac készítést elmesélő parfümöket.

Természetesen a magyar előadók sora is bővíthető még Herczeg Ágnes vagy épp Romsics László nevével, akik szintén izgalmas kóstolókra várják a jelentkezőket. Azonban néhány érdekesség még kimaradt, hiszen nem csak evésről és ivásról fog szólni e jeles esemény.

Ésatöbbi 

A szervezők tartogatnak még különlegességeket a vendégek számára, így érdemes minél korábban odaérni nyitás után, hiszen garantáltan nem lesz kedvünk hamar távozni. Lesz „Rozéteszt” stand, ahol friss, üde borok kóstolhatók majd. Aki pedig játékos kedvében van, még tippelhet is arra, melyik lesz a befutó rózsaszín kedvenc.

Tavaly debütált a Tasting Zone-terem, amely sikerén felbuzdulva ismét lehetősége nyílik majd a borszakmában vagy épp a vendéglátásban dolgozóknak egy helyen megkóstolni a kiállítás összes borát. Így rövidebb időn és sokkal tágabb határokon belül, kényelmesebb körülményekben lehet megismerni az új évjáratok remekeit. Ráadásul tárgyalásokra is itt lesz lehetőség, amennyiben gyorsan szeretnénk is nyélbe ütni egy kedvező üzletet.

Lynne Sherriff MW, a Master of Wine Intézet elnöke is pár napra Budapestre költözik, hogy a három nap során senkinek se kellje nélkülözni a legmagasabb boros iskolában, a Master of Wine Intézetben szerezhető tudást, de a pálinkák kedvelőinek sem csak a Zwack kínálata sorakozik majd fel, hiszen az Agárdi, Gyulai és a Nobilis Pálinkaház is képviselteti magát a VinCE-n.

Ráadásul a dohányáruk kedvelőit sem rekesztik ki a szórakozásból annak ellenére, hogy már 2012 első napjától tilos a dohányzás minden közintézményben, szállodában, étteremben. Azonban az útvonalat, amelyen elérik a szabad táblát, a VinCE szervezői rozékóstolókkal és érdekes boros „szerszámok” kipróbálási lehetőségével dobják fel. Ismét egy boros rendezvény, amely egy hónapot feldob! 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!