A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Curry borkísérettel

Rövid borhírek Indiából

2010-06-01 | Tóth Adrienn


Curry borkísérettel

Indiában régre nyúlik vissza a szőlőtermesztés hagyománya, a legvalószínűbb, hogy Perzsiából érkezetek az első tőkék, amelyeket aztán buddhista szerzetesek terjesztettek el az országban, persze nem feltétlenül azzal a céllal, hogy bor készüljön termésükből. Ennek ellenére nem számított ritkaságnak a must erjesztése, és főleg a portugál illetve brit kolóniák létrejöttekor támogatták széles körben a boripar fejlesztését. Következő hírösszefoglalónkban a mai borkultúra több szegmensét is górcső alá vesszük, így szó lesz majd a borfogyasztói ízlésről, az India OIV tagsaságáról és az ország boriparának növekedéséről.


Önvédelem

India boripara akarva-akaratlanul sok feszültséget váltott ki az utóbbi években. Az EU és az Egyesült Államok is a WTO, a Kereskedelmi Világszervezet előtt tiltakozott a kirívóan magas vám megfizetése után, az import borokra rótt egyéb terhek miatt. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ugyanis abban az esetben, ha egy külföldről érkező árúért kifizették határátlépéskor a vámot, onnantól azt nem kezelhetik különbözőképpen, mint a helyi termékeket. India három tartománya ezzel szemben extra regionális adókat vetett ki a külföldről érkező borokra saját bortermelői érdekének védelme végett.

Az indiaiak 2009-ben a nemzetközi nyomás hatására a 400%-os vámot 200%-ra csökkentették, a további változtatások szükségességéről azonban nincsenek meggyőződve. Helyi szakmai szervezetek szerint ugyanis az EU-ban gyakori támogatások, amelyet szőlőkivágás, desztilláció esetén, vagy a külföldi illetve a belföldi marketing tevékenységet segítendő kapnak a gazdák, ugyanolyan protekcionalista rendszerek, mint a külföldi árúkra kirótt magas terhek.

Édes hajlam

Egy Mumbaiban megrendezett borokkal és ételekkel foglalkozó konferencián vita kerekedett arról, hogy vajon az importőröknek kellene alkalmazkodniuk a jelenlegi indiai borfogyasztói ízléshez vagy túl korai még erről ítélni, és inkább az ismeretterjesztésre kellene figyelmet szentelni.

Az egyik hangadó Robert Joseph volt, aki az Indian Wine Challenge elnöki tisztjét tölti be. Véleménye szerint inkább az indiaiak ízlését kellene megismerni, amely lehet, hogy előnyben részesít egy félszáraz bort, mielőtt rájuk erőltetnék a csontszáraz Bordeaux-i vöröseket. Szerinte a bor olyan, mint a zene, amelynek élvezetéhez az emberek nem mennek iskolába, e helyett egyszerűen azt hallgatják, amit szeretnek, legyen az rock vagy komolyzene.

\"\"

Nishant Kapoor, az Indiai Bor Társaság vezetője ezzel szemben úgy véli, az indai borízlés még kevéssé kialakult és tapasztalt, ahhoz, hogy erre kelljen alapozni, és hozzátette, a kép nem egyszerűsíthető le, hiszen az indiai borfogyasztókat érdekli a borok származási helye, de befolyásolja őket a márkák ereje is.

Indiába a legtöbb bor Franciaországból érkezik, ez az európai ország felel a teljes borimport 45%-ért, a francia borvidékek közül pedig Bordeaux jelenléte a legerősebb.

Hivatalossá válik a bor

Legkésőbb néhány hónapon belül India - elsőként a kelet-ázsiai országok közül - hivatalosan is tagja lesz az OIV-nak, Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szövetségnek. Az ország, amely egyáltalán nem rendelkezik a szőlőtermelést és borkészítést érintő törvényi szabályozással, várhatóan sokat fog profitálni a kapcsolatból.

Az OIV elnöke, Federico Castellicci úgy nyilatkozott, hogy Ázsia súlyával a borszektorban egyre inkább számolni kell, a kontinens országai között pedig India kétségtelenül kulcsszerepet játszik.

Jelenleg 43 tagja van a közösségnek, többek között hazánk is. A felvételről legkésőbb szeptemberig kell döntésnek születnie, de előfordulhat már a júniusban Grúziában megtartandó éves közgyűlésükön elfogadják a belépési kérelmet. A felvétel iránt elvileg kínai és japán régiók is érdeklődnek, de ezek a tárgyalások egyelőre nem indulhattak meg, ugyanis az OIV kizárólag országokkal tárgyal.

A leggyorsabbak között

A Vinexpo ázsiai igazgatósága szerint India a következő négy évben benne lesz a tíz leggyorsabban növekvő borfogyasztó ország sorában. Az eddigi eredményekre alapuló jóslat szerint 2009 és 2013 között megduplázódik az eladott borok mennyisége.

\"\"

Az utolsó hivatalos adat 2008-ból áll rendelkezésünkre, ekkor több mint 13 millió liter bort ittak meg az ázsiai országban, amely 2004-hez képest egy 372%-os növekedést jelentett. A prognózist felállító szerint a borimport is legalább 100%-kal emelkedni fog a következő négy évben, így várhatóan 2013-ra megközelíti majd a négy millió litert.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!