A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elindult a Tokajwine.net

Alkonyi László a weben ír a tokaji borokról

2011-08-30 | Tóth Adrienn


Elindult a Tokajwine.net

Új fejezet nyílt az online boros portálok történetében azáltal, hogy a korábban a Borbarát című nyomtatott bormagazint szerkesztő és író Alkonyi László elindította Tokajwine.net névre hallgató honlapját. Az elsősorban a Tokaji borvidékkel foglalkozó szakíró a lépéssel kapcsolatban a Vinoportnak elmondta: látásmódja nem változott, de a forma tekintetében alkalmazkodott a mai olvasók igényeihez.


Mindenképpen szükséges volt ez az átalakulás? A Borbarát formátuma, kézzel foghatósága valószínűleg sokaknak fog hiányozni.

Másfél évtizeden át dolgoztam a nyomtatott sajtónak, de számomra egyértelművé vált, hogy a világ megváltozott. Sokáig próbáltunk szigorú elveket követve borokat és borászatokat véleményezni, de a Borbarát által nyújtott keretek már nem voltak fenntarthatóak. Küzdöttem ellene, de be kellett látnom, hogy ma az internetes forma adja meg azt a szabadságot, amely az írásra lehetőséget adhat.

A kettő együtt nem létezhetett volna?

Úgy látom, hogy jelenleg Magyarországon erre nincs esély.

Mennyiben lesz majd magazinszerű ez az oldal?

Törekszünk erre, hiszen a korábbiakhoz hasonlóan megjelentetünk majd cikkeket és borértékeléseket is. Az összehasonlításkor az online tartalom korlátlansága fontos előny, általa ugyanis hozzáférhetővé válik az az óriási, borokat tartalmazó adatbázis, amit tizenöt év alatt halmoztunk fel, és amelyet ma is folyamatosan bővítünk. A honlap egyébként kétnyelvű lesz, anyagát kollégám, Szabó Dominik fordítja angolra. Vele együtt alakítottuk ki az új oldalt.

Milyen tartalommal indult el ma a Tokajwine.net?

Már most is megtekinthetőek aktuális cikkeink, valamint regisztrációt követően boradatbázisunknak egy része is. Ez a jövőben még komolyan fog bővülni.

Elindult a Tokajwine.net

A Te véleményed jelenik meg a borértékeléseknél, míg mások inkább a bizottságban való kóstolást részesítik előnyben.

Sokáig kóstoltam csoportban én is, de már a Borbarát utolsó hat-nyolc évében változtattunk ezen a rendszeren úgy, hogy minden borvidéket, borrégiót más kóstolt, és egyedül az ő pontszáma határozta meg az értékelést. Ez azért alakult így, mert úgy találtam, hiába kóstol 5-10 ember, a plusz létszám nem tesz annyit hozzá az értékeléshez, mint egy, a helyi adottságokban valóban jártas borkóstol. Elveszik viszont sok részlet, és nem utolsó sorban a személyes felelősség is. Tíz szubjektív véleményből nem lesz egy objektív ítélet.

Az értékelés tehát továbbra is fontos része lesz a borok megjelenítésének. Változtattatok valamit a korábbi öt csillagos rendszeren?

Alapjában nem, inkább csak leegyszerűsítettük azt, megszabadítva a mínusz-, plusz- és perjelektől, és grafikailag is egyszerűbbé tettük.

Az olvasók számára ingyenes az oldal látogatása?

Jelenleg igen, idővel azonban olyan mértékben bővítjük majd a rajta található információkat, hogy érdemes lesz egy előfizetést vásárolni, mert bizonyos tartalmak így lesznek csak elérhetőek.

Korábban is érezhető volt a Tokaji borvidék iránti elkötelezettséged, ezzel az új portállal azonban egyértelmű vált. Könnyű volt ez a döntés?

Több szempontot is mérlegeltem, amikor a kizárólag Tokaj-Hegyaljával foglalkozó honlap létrehozása mellett döntöttem. Meggyőződésem, hogy a borpápák ideje lejárt: egy borvidékre kell specializálódni, hogy hiteles véleményt alkothassunk. Nem hiszek a parkerizmusban, nagyon tisztelem viszont Clive Coates (Burgundia) és Tom Stevenson (Champagne) munkáját.

Az oldal meglátogatásához kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!