A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Éttermet váltott a sommelier bajnok

Interjú Szik Mátyással

2015-04-14 | Tóth Adrienn


Éttermet váltott a sommelier bajnok

Idén is a KávéBár Bazár keretében került sor a Magyar Sommelier Bajnokságra. A három döntőbe kerülő borszakértő közül 2015-ben is Szik Mátyás bizonyult a legjobban, így zsinórban már másodszor szerezte meg a bajnoki címet. Mátyást most nemcsak a megmérettetésről kérdeztük, hanem új munkahelyéről is.


A tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyerted a Magyar Sommelier Bajnokságot (Az eredmény kapcsán készített 2014-es interjúért kattints IDE és IDE). Mennyiben segített a múlt évi rutin?

 

Hogy segített-e, nem tudom, mindenesetre sokat számított. Tavaly, versenyzési tapasztalat híján, valójában azt sem tudtam, való-e nekem, tudom-e megfelelően kezelni az ezzel járó stresszt. Kérdésként élt bennem, alkalmas vagyok-e egyáltalán a versenyen megmérettetni magam. Idén tudtam, hogy igen. Azonban nagyon sok energiát emésztett fel, a „mi van, ha” faktor...

 

Egy éve beszélgettünk arról, hogy hogyan kerültél a pályára, milyen terveid vannak a jövőre nézve. Ezekből mit valósítottál meg? Mivel telt az utóbbi egy éved?

 

Az elmúlt egy évem természetesen állandó munkával és tanulással telt. Folyamatosan képzem magam, és igyekszem tanulni, utazni. Nem utolsósorban pedig a megszerzett tudást kamatoztatni, és a hazai vendéglátás szolgálatába állítani. A terveim gyakorlatilag maradéktalanul megvalósultak.

 

Éttermet is váltottál a közelmúltban. Milyen újabb feladatokkal kell szembenézned itt?

 

Számos új kihívás elé nézek. Vezető sommelier-ként átfogóan, menedzseri szinten kell részt vennem az új, májusban nyitó étterem előkészületeiben, majd az életében, ez pedig nem kizárólag a borra terjed ki. Személyzeti tréningek, beszerzés, struktúra, közös munka a konyhával, és még sok-sok egyéb teendő. Izgalmas és remek kihívás.

 

 

Mely főbb elvek alapján áll össze a Hotel Four Seasons Gresham Palace új éttermében borlapja?

 

Fontos, hogy ez a Gresham Palace épületében működő, de a hoteltől többé-kevésbé függetlenként kezelt étterem lesz. Ennek megfelelően alakítom ki a borlapot. Számos magyar tétel mellett kiváló külföldi borokat is szeretnék megmutatni a leendő vendégeinknek.

 

Elérhető árú és külön prémium szegmense is lesz a borlapnak, számos egyedi és izgalmas borral. Helyet és külön szerepet kap a technológiai beavatkozásoktól többé-kevésbé megkímélt, természetközeli borkészítést tükröző hazai és külföldi borászatok jó néhány izgalmas példánya is.

 

Éttermet váltott a sommelier bajnok

 

Épp most tértél haza egy champagne-i útról. Milyen tapasztalatokkal, élményekkel lettél gazdagabb?

 

Champagne fantasztikus. Mindent beleng a hagyomány, a tisztelet, a „nyugat-európaiság” és az elegancia. Kiváló pezsgőházak, remek borászaival, képviselőivel beszélgettünk, a biodinamikus kisebb birtokoktól az egészen nagy házakig, mint a Bollinger vagy a Roederer.

 

Számos szakmai beszélgetés után kicsit közelebb kerültem én is a „csodához”, amit Champagne-nak hívnak. Lenyűgöző vidékeken és pincékben jártunk, filozófiákkal és hagyományokkal ismerkedhettünk meg. Van még mit tanulni, na! De ezek az élmények, tapasztalatok mind-mind nagyon kellenek, motiválnak és pörgetnek!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!