A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Falvakra bontják Prioratot

Rövid borhírek Spanyolországból 2. rész

2009-08-11 | Tóth Adrienn


Priorato, vagy katalán nevén Priorat egy apró spanyol borvidék. Szinte kizárólag kékszőlő terem itt; bort cabernet sauvignon, carinena, garnacha, merlot, syrah és tempranillo fajtákból készítenek. A hegytetőkön húzódó dűlőkben legtöbbször kifejezetten öreg tőkékről szüretelik le a nedűk alapanyagául szolgáló gyümölcsöt, a borokat pedig általában kis fahordóban érlelik. A következőkben többet is megtudhatunk a borvidék eredetvédelmi rendszeréről.


A falvak kerülnek a középpontba Prioratban 

Priorat szinte boutique borvidéknek számít, apró és becses. Különleges vörösborai eddig a DOCa eredetvédelmi kategóriával ellátva kerültek a polcokra. Ez nem kis dolog, ugyanis Spanyolországban a DO számít az alapvető földrajzi egységnek. A DOCa megjelölést kizárólag két borvidék borai viselhetik: Riojáé és Prioraté. Ezek a borok tekinthetők tehát a hivatalos szabályozás szerint az ország legjobb borainak, és ez ellen a megállapítás ellen nem is sokan ágálnak.

A prioratiak sem ezzel a címmel elégedetlenek, elmondásuk szerint az új eredetvédelmi kategóriákat azért hozták létre, hogy ily módon foglaljanak állást az ellen a jelenség ellen, amely a spanyol borokat egyre gyakrabban egy márkanévvel azonosítja a származáshely helyett. Ehhez hozzájárul még az is, hogy mielőtt Priorat berobbant volna a köztudatba, az innen származó borokat nem ezzel a névvel illették, hanem azzal a faluval azonosították, amelynek határából származott.

Az egyes borok címkéjén tehát ezentúl a tizenkét falu nevének egyike is megjelenhet. Így a Gratallops, a Poboleda és a Porrera elnevezések a többi mellett a Priorato DOCa alrégiójaiként működhetnek a jövőben.

Problémás év volt a 2008-as

Az esős tavasz és a kevésbé meleg nyár Spanyolországban is sok helyen okozott problémákat, az ilyen időjárás ugyanis nagyban elősegítheti a gombás betegségek terjedését. A szüret Portugália legtöbb borvidékéhez hasonlóan az Ibériai félsziget ezen részén is a szokásosnál később zajlott le.

A gondos kezek által őrzött szőlőkről azonban általánosságban az mondható el, hogy a hűvösebb idő miatt az átlagosnál frissebb, aromadúsabb fehérborok és élénk, érett vörösek várhatóak.Ribera del Duero vidéke esetében a fenti séma egy szeptemberi faggyal egészül ki. A hirtelen jött lehűlés főleg a völgy alsó, sík részén található friss ültetvényekben tett kárt, míg a hegyoldalak szőlőit, ahonnan a hideg levegő lefolyik, elkerülte.

Priorat vidékén a száraz tél a szőlők dehidratálódásához vezetett. Az esős, meleg tavasz következtében aztán hirtelen és nagyon dinamikusan indult el a szőlők fejlődése. Ezen körülmények között a rothadásra egyébként is hajlamos garnacha és carinena szőlőkben tett kárt a nedves levegőben felbukkanó többféle gombás betegség. Az érés itt egyeletlenül alakult akár egy dűlőn belül is, így a jó minőség csak azon pincészetektől várható el, akik szigorúan válogattak.

Az Atlanti-óceán kiegyenlítő hatásából profitáló borvidékeket - mint Bierzot vagy Rías Baixast - elkerülték a komolyabb nehézségek

2015-re több lesz a spanyol bor, mint a francia

Egy, a franciák által készített előrejelzés szerint 2015-re Spanyolország lekörözi a franciákat az előállított borok mennyisége alapján. A jövőbeli esemény tisztán látható a jelenlegi trendek alapján, amely a francia borok iránti igény folyamatos csökkenését jelenti mind az országhatáron belül, mind azon kívül.

Ahhoz, hogy idáig fajuljon a helyzet, több tényezőre is szükség volt: egyrészt az újvilági bortermelés folyamatos erősödésére, másrészt arra, hogy a spanyolokkal ellentétben a franciák igen visszafogottan alkalmazkodjanak a modern borfogyasztók igényeihez, akik márkákat, designt és könnyen értelmezhető borokat, illetve címkéket akarnak.

Torresék könnyebb palackokra váltanak

A Bodegas Torres az egyik legismertebb spanyol pincészet, amelynek az ország különböző pontjairól származó borai megtalálhatóak a világ legtöbb borfogyasztó országában. A cég burgundi palackjait cseréli le, amelyekbe többek között a Sangre de Toro és a Vina Sol borok kerülnek.A borászat évente összesen 18,7 millió burgundi palackot használ. Azzal, hogy ezek súlyát 16,67%-kal csökkentik, ugyanennyivel csökken az előállításukhoz szükséges energia, és ne feledkezzünk el a könnyebb szállítmánnyal járó üzemanyag megtakarításról sem. Torresék azonban nem állnak meg ezen a ponton, úgy tervezik, hogy hamarosan könnyítenek bordeaux-i típusú palackjaikon is, amelyekből évente 5,1 millió kerül forgalomba.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!