A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hazatérnek a csillagok

Elsőként Tokajban fognak ragyogni

2019-09-19 | Vinoport


Hazatérnek a csillagok

Budapest belvárosában, a Szent István Bazilikával szemközti Zrínyi utcában található a Borászok Borásza Csillagok Sétánya, amely a díj nyerteseiről, a borász legendákról mesél minden arra járónak. A kezdeményezés „kibővítésével” a díjazott borászok csillagai a jövőben szülőhazájukban is ragyoghatnak, közülük is elsőként Tokaj-Hegyalján.


A Borászok Borászát (és a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítványt) Rókusfalvy Pál alapította 2007-ben. Ez az elismerés abban különbözik a többitől, hogy itt a korábbi nyertesek jelölhetnek és maguk a jelöltek, a borászok választják meg a győztest. Ez a választási mechanizmus teszi a Borászok Borászát hitelessé és értékessé a szakma és a borrajongók körében.

 

 

A díjazottak teljesítményének emléket állító Borászok Borásza Csillagok Sétánya Budapesten található, a Szent István Bazilikával szemközti Zrínyi utcában. A talapzatba építve már tizenhárom „emléktáblát” tekinthetnek meg az arra járók. Ezek a csillagok azonban sokkal többek szép térdísznél, hiszen példamutató nagyszerű egyéni teljesítményekről, elhivatott küzdelmekről, időtlen elismerésekről szólnak, a díjazottak szűkebb pátriájának pedig jogos igénye, hogy egy ilyen fontos elismerést a zászlajukra tűzhessenek. Ebből a kívánalomból született meg az a gondolat, hogy minden Borászok Borásza a budapestihez hasonlóan a saját borvidékének központjában is kapjon csillagot. Az elképzelés célja, hogy a Borászok Borásza díj a helyi közösségek és az adott borvidékekre érkező látogató közelébe kerüljön, megadva a lehetőséget a helyi ünneplésre a borvidéki szereplőknek és lehetőséget teremtve egyfajta büszkeséggel megtöltött azonosulásnak a közösségformálódásra, a borszakmai értékek mentén.

 

>>> Figula Mihály a Borászok Borásza 2019-ben!

 

A fővároson kívül elsőként szeptember 20-án 16 órakor Tokaj-Hegyalján (a Tokaji Borvidéki Emlékparkban) helyezik el a Borászok Borásza négy helyi díjazottjának csillagait, a borvidék fővárosában, Tokajban, a Borvidéki Emlékparkban. Demeter Zoltán, mint Hegyaljáért is tenni akaró borász, 2014-ben azzal a céllal hozta létre a Tokaj Alapítványt, hogy a tokaji borvidéket egy egészként értelmezve, annak történelmi múltját és jelen kori értékeit gondozva építse tovább kulturális és szakmai jövőjét a kortársi környezet bevonásával, melynek jelenlegi kiemelkedő fontosságú állomása a Borász Csillagok Tokajban történő elhelyezése.

 

>>> Korunk legjobb magyar borászait hallgattam ki

 

A Borászok Borásza cím tokaji birtokosai:

Demeter Zoltán (2007)

Szepsy István (2009)

Berecz Stéphanie (2014)

Bacsó András (2016)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!