Hazudnak a boroscímkék az alkoholfokról
60 százalék csal 0,42 fokkal
2016-01-06 | VinoportTöbbet kapunk mint várnánk, de nem biztos, hogy ez jó. Egy friss kutatás szerint a boroscímkék 60%-a lódít az alkoholfokot illetően. Szakemberek nemrég 100.000 palack bort teszteltek a világ minden tájáról, és arra jutottak, hogy ezek több mint felének mintegy 0,42 százalékkal eltér a valós alkoholtartalma attól, amit a címke állít.
A Journal of Wine Economics című szaklapban megjelent felmérés szerint a chilei és a spanyol vörösek a legcsalfábbak mind közül, de a chilei és az amerikai fehérborok palackjainak sem érdemes hinni.
A felmérés arra is rávilágított, hogy a borászok szándékosan csalnak a kerekítésnél, és annak, hogy az egyes helyeken hogyan alakul a csalások száma, semmi köze a globális felmelegedéshez. A borászatok nemcsak a vásárlókat próbálják így befolyásolni, hanem bizonyos esetekben a fokozott adóterhek és szabályok alól is így tudnak mentesülni. Például az Egyesült Államokban 14%-os vol. felett magasabb adót kell fizetniük, vagy például a tipikus Napa-völgyi Cabernet-k kategóriájába csak 13,5-14,5%-os vol. között férhetnek be.
Az, hogy az egyes borászok fel- vagy éppen lefelé kerekítenek-e, valószínűleg sok minden befolyásolja: a csalás oka, célja, és a termék célcsoportja, hiszen a magasabb minőségű borok esetében általában az alacsonyabb alkoholfokok számítanak elegánsnak, míg a legolcsóbb borok fogyasztói sokszor kifejezetten az erősebb italokat keresik. A Telegraph által hozott példák a lefelé kerekítésről szólnak, a kutatási eredmények szerint azonban az inkább alacsonynak tekinthető számokat föl, míg az inkább magasnak tekinthetőket lefelé kerekítik a pincészetek.
Habár a 0,42 nem tűnik soknak, a témában írt cikkek közül több is megemlíti, hogy ez a mérték nagyobb mennyiség elfogyasztása után már az egészségre és az autóvezetési készségekre is hatással lehet, és félrevezetheti a fogyasztót képességei megbecsülésekor. Nem utolsó sorban a nem várt másnaposságot is okozhat, és persze a hamis címke a szakértői bírálatokat és értékeléseket is téves irányba befolyásolhatja.
A hazai borászati termékek jelölési útmutatója szerint
A tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban (% vol.) kifejezve, fél térfogatszázalék egységekben kell megadni. A bor minősítése során mért és a feltüntetett érték között maximum 0,5 % vol. eltérés a megengedett. Az alábbi termékek esetében az eltérés maximum 0,8 % vol. lehet:
- három évnél hosszabb palackérlelésű OEM- és OFJ-borok,
- pezsgők,
- minőségi pezsgők,
- szén-dioxid hozzáadásával készült habzóborok,
- túlérett szőlőből készült borok,
- gyöngyözőborok,
- széndioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborok,
- likőrborok.
Van véleménye a témában? Írja meg nekünk az info@vinoport.hu emailcímre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!