A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ismerjük meg jobban a kékfrankost!

Több mint 100 kiváló bor várja a kékfrankosok rajongóit április 21-én

2018-04-17 | Vinoport


Ismerjük meg jobban a kékfrankost!

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.


Címlapfotó: Jáni Annamária

 

Április 21-én, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 50 borászatának száznál is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

 

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School három ingyenes kiselőadásai gazdagítja: a 35. születésnapját ünneplő egri Tóth Ferenc Pincészet mutatja be három válogatott borát; két dűlőszelektált tételt hoz a KisBécs a szomszédos Ausztriából, a bikavérek kedvelői pedig ezen stílusról szerezhetnek bővebb ismereteket egy szekszárdi és egy egri bor kíséretében.

 

2018 a Kékfrankos Éve hazánkban. A magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind hazánkban, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

 

„A kékfrankosnak a mindennapokban és az ünnepek során is megvan a helye. Könnyen megtalálja az utat a borkedvelőkhöz: sokoldalú gasztrobor, kiválóan párosítható a magyar konyha fogásaihoz, és több borvidékünkön is otthonra talált” - mondta Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

 

Tesztgyőztes kékfrankosok

 

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A nemzetközi borakadémikusokból álló független szakmai zsűri a 60 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

 

 

Zsűritagok voltak:

 

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 45, 2016 és 2008 közötti tételt kóstolt a zsűri.

 

Ismerjük meg jobban a kékfrankost!

Fotó: Jáni Annamária

 

Top 10 kékfrankos 2018

 

1. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2015

2. Günzer Zoltán, Kékfrankos Prémium 2012

3. Csányi Pincészet, Teleki Selection Villányi Kékfrankos 2015

4-5. Ostorosbor Pincészet, Soltész Egri Kékfrankos 2015

4-5. Tűzkő Birtok, 7frankos 2013

6. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015

7. Konyári Pincészet, Jánoshegyi Kékfrankos 2015

8-9..Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2015

8-9. Dula Szőlőbirtok, Egri Gőzmalmos Kékfrankos 2009

10. Csányi Pincészet, Chateau Teleki Villányi Kékfrankos 2015

10. Taschner Bor- és Pezsgőház, Soproni Kékfrankos Weidengrund 2008

 

 

A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 13 tétel érkezett a versenyre; ezek közül a három legjobb bort nevezte meg a zsűri.

 

Top 3 kékfrankos alapú házasítás

 

1. Tüske Pince, Szekszárdi Bikavér 2016

2. Ostorosbor Pincészet, Soltész Egri Bikavér 2015

3. Takler Borbirtok, Bikavér 2015

 

„A kékfrankos az egyik legfontosabb fajtánk, a világ kékfrankosainak több mint 50%-a Magyarországon található. Nem csak a gyümölcsösségével, fűszerességével hódíthat, hanem az adott terület jellegzetességeit is nagyon jól be tudja mutatni; most már az utóbbira kell nagyobb hangsúlyt fektetni” – mondta  a tesztet követően Kielmayer Kristian, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!