A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kiválasztották Az Országház borait

Nyolc bor viselheti a megtisztelő címet

2017-05-11 | Vinoport


Kiválasztották Az Országház borait

Hagyományteremtő céllal, az idén első alkalommal választották ki Az Országház borait. A szakmai zsűri bírálata alapján a beérkezett közel 150 borból a címet nyolc kategóriában, elsősorban a Kárpát-medencében őshonos fajtákból készült tételeknek ítélték oda.


Az Országház bora pályázat kiírását egy hagyomány első lépésének, ugyanakkor szimbolikus gesztusnak szánták - mondta el Bellavics István, az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója az Országház Vadásztermében május 5-én megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen. Az ország imázsának építésében a magyar kiemelkedő szerepet tölt be az országimázs-építésben, így reprezentációs szempontból is fontosnak tartják, hogy a Parlamentbe érkező külföldi vendégek, delegációk minőségi magyar borral találkozzanak. 

 

A borkiválasztáson a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai vehettek részt, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

 

A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át, aki az esemény kapcsán kiemelte: a 20. század elején a történelmi Magyarország területén 300 ezer hektáron termeltek bort, ma pedig 65 ezer hektáron művelnek szőlőt az országban. Emlékeztetett arra is, hogy bár a kommunizmus alatt a hazai bortermelés tragikus évtizedeket élt meg,  a rendszerváltozás egyik sikertörténete, hogy a magyar bor ebből az állapotából tudott ismét világszínvonalú minőséget elérni.

 

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a huszonegy tagú, nagyrészt nemzetközi borakadémikusokból álló bírálóbizottság vezetője elmondta, a bírálat anonim módon, vakkóstoló keretében zajlott, a szakértők csupán a borok fajtáját tudhatták. A pályázat nyolc kategóriája elsősorban a Kárpát-medencében régóta honos szőlőfajtákat fedte le; az egyéb fehérbor csoportba hárslevelűből, juhfarkból, kéknyelűből és ezerjóból készült tételeket lehetett nevezni - tette hozzá Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a pályázat szakértője.

 

 

A nyolc meghirdetett kategóriában 13 magyarországi és egy határon túli borvidék összesen 81 pincészetétől összesen 147 palack érkezett.


A kategóriagyőztesek:


A nyolc kategóriagyőztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelők pedig a Parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták. A bortermelők a díjnyertes tételt saját címke alatt, "Az Országház Bora 2017" logóval ellátva forgalmazhatják.

 

Fotó: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!