A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Konyári János az Év Bortermelője 2008-ban

Megint Dél-Balatoné a díj

2008-12-08 | Tóth Adrienn


2008. december 5-én a Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője díj idei nyertesét. Miután két évvel ezelőtt a budafoki pezsgőkészítőt és balatonboglári borászt, Garamvári Vencelt emelték ki legjobbként, 2008-ban, egy kunsági kitérőt követően, újra visszakerült az elismerés a korábban nem jutalmazott dél-balatoni borvidékre. Ebben az évben Konyári János lett az Év Bortermelője, aki fiával, Dániellel vezeti a Konyári és az Ikon Pincészeteket.


 

Pénteken délben a Vörösmarty téri Kristály házban került sor az ünnepélyes díjátadásra. A győztes mellett az ötfős döntőbe került még Légli Ottó (Balatonboglári borvidék), dr. Lőrincz György (Egri borvidék), Szöllősi Mihály (Ászár-Neszmélyi borvidék) és Vida Péter (Szekszárdi borvidék).

Konyári János 1951. február 12-én született, nős, három gyermek édesapja. 1974-ben a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen szerzett diplomát. Első munkahelyénél egészen a rendszerváltást követő évig kitartott, előbb műszakvezetője, majd főborásza lett a Balatonboglári Állami Gazdaságnak.

Közben külföldön gyarapította szakmai ismereteit, így 2004-ben Németországban, a Henkel Pezsgőgyárnál, 1988-ban Ausztráliában, a Yalumba Winery-ben, 1990-ben pedig Dél-Afrikában, Uitkyk Winery-ben vett részt egy-egy szüreten.

1991-ben alapította meg a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig főborásza és ügyvezető igazgatója volt. 2003-ban készült el új borászata, a Konyári Pincészet, amely jelenleg 30 hektárnyi területen üzemel. Az ezt követő évben alapították meg a rádi Ikon Pincészetet 50 hektár szőlőterülettel, innentől ennek a pincészetnek lett a főborásza és ügyvezető igazgatója.

Az utóbbi évek borverseny eredményei:
LOLIENSE 2003 vörös
     Concours mondial de Brussel Aranyérem 
     Pannon Bormustra Csúcsbor
     Citadelles du Vin de Bordeaux Trophée Prestige
LOLIENSE 2003 fehér
     Pannon Bormustra Csúcsbor
SESSIO 2003
     Concours Mondial de Brussel Nagy Aranyérem
     Pannon Bormustra Csúcsbor
     Citadelles du Vin de Bordeaux Trophée Excellence
LOLIENSE 2005 vörös
     Országos Borverseny Aranyérem
LOLIENSE 2006
     Pannon Bormustra Csúcsbor

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!