A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Konyári János lett a Borászok Borásza

Először a díj történetében külföldi kapta a Borászok Barátja díjat

2018-04-23 | Vinoport


Konyári János lett a Borászok Borásza

2018. április 20-án immár 12. alkalommal gyűltek össze a Kárpát-medence borászai egy gálavacsorára, hogy kiderüljön, ki nyerte el az évben a Borászok Borásza díjat.


A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál. Az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát.

 

 

Idén a díjat a 2017-ben elhunyt Konyári János balatonboglári borász kapta.

 

A díjat fia, Konyári Dániel vette át. Az eseményről, a vacsora remekebbnél remekebb fogásairól a Borászportálon élő fényképes beszámolót készítettünk.

 

A Borászok Borásza oldalon az alábbi az eredmény kihirdetése előtt az alábbi bemutató írás állt a borászról: "Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapított St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ben alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott."

 


A Borászok Borásza díj korábbi győztesei: Demeter Zoltán (Tokaj - 2007), Dr. Lőrincz György (Eger - 2008), Szepsy István (Tokaj - 2009), Légli Ottó (Balatonboglár - 2010), Kaló Imre (Eger - 2011), Györgykovács Imre (Somló - 2012), Szentesi József (Etyek-Buda - 2013), Berecz Stéphanie (Tokaj - 2014), Bacsó András (Tokaj - 2016), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak - 2017)


 

A 2012 óta a gála keretében kiosztásra kerül a Borászok Barátja díj is: ezt mindig egy olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.

 

Idén ezt Caroline Gilby Master of Wine kapta, aki munkássága során rengeteget tett a magyar borok nemzetközi elismertségéért.

 


A Borászok Barátja díj korábbi győztesei: Dr. Freund Tamás (neurológus - 2012), Borbás Marcsi (műsorvezető - 2013), Dr. Mészáros Gabriella (a Borkollégium társalapítója, vezető oktatója - 2014), Alkonyi László (agrármérnök, borszakíró, borász - 2015), Gál Helga (a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadója, a magyar borok nagykövete - 2016), Dr. Csizmadia András (gasztrofilozófus, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja - 2017)


 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!