A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Összefogás az igazi Üveghegyen túl

Megalakult a Tarcal Kulturális Egyesület

2016-06-07 | Vinoport


Összefogás az igazi Üveghegyen túl

A Furminator néven elhíresült Majoros László összefogott 9 tarcali pincészetet és két szálláshelyet, hogy létrehozza a Tarcal Kulturális Egyesületet, így pedig hamarosan megszülethet a Tarcali Bor fogalma is. A sajtótájékoztatón az is kiderült, honnan származik az "Üveghegyen is túl" kifejezés.


Megalakult a Tarcal Kulturális Egyesület, többek között azzal a céllal, hogy kidolgozza a Tarcali Bor kritériumait, de ezen túlmenően a kulturális értékekben gazdag településre is felhívja a figyelmet. Majoros László, aki amerikai borszakíróktól határozott fellépése okán kiérdemelte a Furminator becenevet, a többi termelővel és szolgáltatóval társulva, ezzel kívánja szűkebb pátriájára felhívni a figyelmet olvasható a sajtóközleményben. 

 

Az Egyesület tagjai:

Az utóbbi két-három évben új lendületet kapott a bortermelés a településen, és egyre több kiváló borász tevékenykedik errefelé. Tarcal borászati szempontból mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírt: löszös dűlői különösen kedveznek az aszúkészítésnek, de az itt termett száraz borok napfényes, virágos eleganciája is sokakat meghódított már – írják.

 

Ma már számos rendezvény is idevonzza a turistákat. Nekik ráadásul nem kell messzire menniük nívós szállásért. A tarcali összefogásban kulcsszerepet játszó vendégvárók között van a borvidék egyetlen ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia, de van négynapraforgós parasztház is, a Katica Vendégház.

 

 

A sajtóanyagból ezen kívül kiderül még, hogy a magyar népmesékben gyakran előforduló mitikus fogalom azÜveghegyen is túl kifejezés voltaképpen a Tokaj-hegyre utal. Régen ugyanis a vulkanikus üveg, az obszidián nagyon értékes anyagnak számított, és a Tarcal környéki lelőhelyek miatt messzi földről érkeztek ide utazók.

 

A Tarcalon található Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vezetőjétől, Dr. Bihari Zoltántól azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a borászati laborban közel 1500 fajta élesztőtörzset kísérleteztek ki, és remélik, kormányzati támogatással méltó körülmények között folytathatják a megkezdett munkát.

 

Összefogás az igazi Üveghegyen túl

Összefogás a gyakorlatban

Az összefogás részeként a helyi pincészetek egymást is ajánlják. Ennek remek példája volt az idei budapesti Tokaj Március Nagykóstoló, amelyen a tarcaliak új kezdeményezéssel álltak elő: azok az érdeklődők, akik bármelyik tarcali borász standját meglátogatták, kaptak egy pecsétgyűjtő füzetet. Ha minden tarcali kiállítónál kóstolva begyűjtötték az összes pecsétet, akkor nyereményjátékon vehettek részt.

 

A pecsétgyűjtő akciónak van folytatása Tarcalon is. A szálláshelyek ugyancsak kidolgoztak egymást erősítő ajánlatokat, a Katica Vendégház vendégei például a Basilicus Borkultúra Központban kedvezményes áron vehetnek részt egy hat tételt tartalmazó borkóstolón; de a szálláshely vendégei az Andrássy Rezidencia Wine & Spa Hotelben a wellness-belépő és az éttermi fogyasztás árából is 10% kedvezményt kapnak. A Tarcal Akusztik koncertjeire pedig több pincészetnél is lehet jegyeket vásárolni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!