Megalakult a Tokaji Borászok Asztaltársasága
Tokaj városának lelkes lokálpatriótái
2011-04-07 | Tóth AdriennMárcius elején alakult meg a Tokaji Borászok Asztaltársasága, amely Tokaj városához kötődő borászatokat és lelkes helyi lakosokat foglal magába. A civil szervezet azért jött létre, hogy szakmai ismereteik révén támogathassák a helyi borturizmust. A kezdeményezés kapcsán Balassa Istvánt (Balassa Bor), alapító tagot először arról kérdeztük, milyen módon látja megvalósíthatónak a fenti célt.
A Tokaji Borászok Asztaltársasága, röviden TBA tulajdonképpen egy nagyon személyes történet számomra, hiszen az ötletet Szilágyi László (Gizella Pince) barátommal vetettük fel. Mindketten Tokaj városában tevékenykedő borászatként eddig is szoros együttműködést folytattunk, a most hozzánk csatlakozókkal azt szeretnénk elérni, hogy még nagyobb hatékonysággal támogathassuk Tokaj borturisztikájának fejlődését.
Ennek érdekében egyrészt a helyi boros programoknak szánunk kulcsfontosságú szerepet, szeretnénk, ha ezek a korábbinál is magasabb színvonalon valósulnának meg, valamint lényegesnek tartjuk, hogy az események híre minél több borszerető emberhez eljusson a borvidék határain túl is. Koncepciónk azonban ennél komplexebb, a végső célunk pedig az, hogy munkánk révén tovább növekedjen a városba érkező borturisták száma.
Kik a szervezet tagjai?
A szervezetet a következő pincészetek és magánszemélyek alapították: Balassa István és Balassa-Czeglédi Ildikó (Balassa Bor), Bodnár Linda és Hudák Péter (Paulay Borház), Kanczler András (Zöld Birtok), Majoros László (Majoros Birtok), Pásztor Péter (Pinceköz Birtok), Prácser Hajnalka és ifj. Prácser Miklós (Erzsébet Pince), Szilágyi László (Gizella Pince), Várhelyi Péter (Hímesudvar Pincészet), Krimin Attila és Veress Gábor.
Nem maradt azonban sokáig ez a végleges létszám, hamarosan csatlakozott hozzánk Benkő Sándorné (Benkő Borház), Domokos Attila (Dobogó Pincészet), Garai Georgina (Sauska Tokaj).
Miben valósul meg az összefogás a közeljövőt tekintve?
Kezdetektől élt bennünk az elhatározás, hogy a város rendezvényein közösen jelenjünk meg. A május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Tokaji Borok Fesztiválján három tagpincészet vendégül lát két-két borászatot. A Dobogó Pincészetnél a Balassa Bor és a Gizella Pince kóstoltat majd, a Hímesudvar a Zöld és a Pinceköz Birtokot fogadja, míg az Erzsébet Pince a Majoros Birtoknak és a Sauska Tokajnak ad otthont erre a hétvégére.
A koncepció lényege az, hogy ezen a három napon, különös tekintettel a szombatra, a három, egymáshoz közel eső pince szigetekként működjön, és a borokon túl gasztronómiai és kulturális programokat kínáljon a betérőknek.
Vannak más terveitek is?
Kidolgozás alatt áll egy borlap, amely minden tag pincészettől egy-egy tételt tartalmaz. A borlapot a helyi vendéglátói körnek szeretnénk eljuttatni, hiszen fontosnak tartjuk, hogy Tokaj városában lehessen a szó szoros értelmében tokaji bort kapni. Fontosnak tartom azonban leszögezni, hogy az asztaltársaság elsődleges célját nem a borok eladása jelenti, közösségi szemlélettel sokkal fontosabbnak tartjuk például a borhoz kapcsolódó kulturális élet fellendítését és értékkel való megtöltését.
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!