A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mindent a koronavírusról - ÉLŐ hírfolyam percről-percre

Bejelentések, intézkedések, lemondások a borágazatban

2020-03-23 | Vinoport


Mindent a koronavírusról - ÉLŐ hírfolyam percről-percre

Folyamatosan frissülő cikkünkben igyekszünk összegyűjteni minden a borágazattal kapcsolatos fejleményt, rendelkezést, bejelentést, lemondást.


Címlapfotó: www.theverge.com

 

Ha bármilyen információt megosztana velünk, ami a környezetében történik, a borral kapcsolatos és mások számára is fontos lehet, kérjük, írja meg nekünk az info@vinoport.hu címre.

 

Folyamatosan frissülő cikkünkben igyekszünk összegyűjteni minden a borágazattal kapcsolatos fejleményt, rendelkezést, bejelentést, lemondást.

 

 

Április 2.

 

16:30

 

"Gondot jelenthet majd a szezonális munkaerő biztosítása is a mezőgazdasági munkáknál, megindul az egyes termények szezonja, azon kell dolgozni, hogy a szolgáltatás területén, a vendéglátásban munka nélkül maradtak rávehetők legyenek ilyen lehetőségek megragadására" - nyilatkozta az agrerszektor.hu szerint Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

 

Április 1.

 

10:20

 

A HNT állásfoglalást kért az Agrárminisztériumtól a termelői borkimérésre vonatkozó szabályozásra a koronavírus ideje alatt. Az állásfoglalás az alábbiakban olvasható

 

Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete értelmében a bor élelmiszernek minősül. Ilyen módon az élelmiszerboltokra vonatkozó szabályok érvényesek a termelői borkimérésekre.

 

A termelői borkimérések nyitva tartására a jelenlegi korlátozó intézkedések betartása mellett van lehetőség. A szabályozás szerint délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebb személyek lehetnek ott, a többi időpontban viszont a veszélyeztetett korosztály nem tartózkodhat az üzletben. Kiemelten felhívjuk a figyelmüket, hogy a termelői borkimérésben nem lehet kóstoltatni és csak elvitelre lehet értékesíteni.


A távolságtartásra vonatkozó egészségügyi szabályok betartása is kötelező, valamint javasoljuk, hogy a termelői borkimérésben egyszerre csak egy vevő tartózkodjon.

 

Március 31.

 

18:40

 

Tájékoztató a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről.

 

14:30

 

Tegnapi napon Günzer Tamás mesélte el egy karanténos napját a Villányi borvidék facebook-oldalán.

 

9:45

 

Munkát ad a Hilltop Borászat a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereknek. A neszmélyi palackozó üzemükben biztosítottak munkát azoknak az embereknek, akik ezt megelőzően a környékbeli partner éttermeikben dolgoztak szakácsként, pincérként. A tatabányai Walter Étterem és Rendezvényház, valamint a tatai Grill étterem is állás nélkül maradt munkavállalóiknak ajánlották fel azonnal a lehetőséget, hogy dolgozzanak palackozó üzemükben. Hatan éltek a lehetőséggel, ők együtt dolgoznak a palackozóban a Hilltop Étterem és Borhotel személyzetével.

 

Március 30.

 

18:40

 

83 éves korában koronavírusban elhunyt Carlos Falcó y Fernandéz de Córdova, Marqués de Griñón, Spanyolország egyik leginnovatívabb borásza, a Dominio de Valdepusa borászat megalapítója.

 

18:30

 

Elmarad idén a júliusra Szingapúrba tervezett ProWine Asia, 2021. március 2-5 az új időpont. A düsseldorfi ProWein esetében már korábban bejelentették a szervezők az idei vásár törlését.

 

15:10

 

A Concours Mondial de Bruxelles idei, brnoi megmérettetése is új időpontot kapott: a tervek szerint június 26-28. között rendezik meg. Ennek megfelelően a jelentkezésre és a minták beküldésére is tovább, április 30-ig van lehetőség.

 

10:30

 

"Felhívjuk hegyközségi tagjaink figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-tól érvényes kijárási korlátozások lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését." - olvasható a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának állásfoglalásában. A teljes szöveg a honlapjukon elolvasható.

 

9:30

 

A világ legkiterjedtebb boros oktatási hálózatával rendelkező Wine and Spirit Educational Trust bejelentette, hogy 2020. május 4-ig bezárja londoni iskoláit, illetve elhalasztja október 28-29-re az eredetileg májusra tervezett "D3" diplomavizsgát.

 

Március 27.

 

16:30

 

A Villányi borvidék facebook-oldalán ma Evelyne Heumann mesélte el egy napját a karanténban.

 

11:20

 

Az új szőlőtelepítési engedély iránti kérelmeket április 1. és április 30. között lehet benyújtani a létesítendő ültetvény helye szerint illetékes hegybírónál. További információk itt.

 

11:15

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Pályázatot ír ki a pécsi hegyközség hegybíró pozíciójának ellátására. Részletek itt.

 

Március 26.

 

15:45

 

A Balatoni Kör Egyesület, a Rizling Generáció, Balaton Borrégió Borrégiós Tanácsa és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 7 pontból álló támogatási javaslatcsomagot dolgozott ki, mivel a jelenlegi körülmények között " szőlész-borász szakma is válságos helyzetbe került".

 

1. Javasoljuk – több szektorhoz hasonlóan – a szőlészet-borászat ágazatban való járulékkedvezmény bevezetését

2. Javasoljuk, hogy 2020—ban minden művelt szőlőültetvény után 500.000.- Ft/ha művelési támogatást biztosítson a kormány a kárenyhítési alap terhére, a terület használójának

3. Javasoljuk, hogy a helyben értékesítés infrastruktúrájának és személyi feltételeinek fenntartására gyorsított pályázat kerüljön kiírásra, a pályázati támogatás alapját a 2019-es árbevétel adja

4. Javasoljuk a bor áfájának 5%-ra csökkentését

5. Javasoljuk minden szőlészeti és borászati pályázatban a vállalt kritériumok felülvizsgálatát, részbeni eltörlését, továbbá a futó pályázatok kifizetésének felgyorsítását

6. Javasoljuk minden import bor szigorú ellenőrzését és szabályozását

7. Javasoljuk az alábbi kötelezettségekre a halasztást/eltörlést kiterjeszteni: kamarai tagdíjak, Áfa, helyi adók, valamint a 2019 évi társasági adó (egyéni vállalkozások esetében 2019-es SZJA)

 

15:30

 

Tíz italgyártó cég a nagyvilágból, akik már átálltak fertőtlenítő termelésére: Brewdog, Pernod Ricard, Absolut Vodka, Rabbit Hole, Psychompomp Microdistillery & Circumstance Distillery, Annex Ale Project, New York Distilling Company, Yahara Bay Distillers, Louis Vuitton Moet Hennessy, Altia

 

7:30

 

Immár hivatalos: 2020-ban nem lesz Vinitaly. 2021. április 18-21. az új dátum.

 

Március 25.

 

17:30

 

Nyugat-Ausztráliában korlátozták a megvásárolható alkoholmennyiséget (megelőzendő a készletek kifogyását illetve a túlzott fogyasztást a karantén ideje alatt). A maximálisan vásárolható napi mennyiségek:

 

12:20

 

"A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel Az Országház Bora 2020 borkiválasztást határozatlan ideig felfüggesztjük" - olvasható az azorszaghazbora.parlament.hu oldalon. A módosított időpontokról (nevezési határidő, a minták beszállítása, zsűrizés) a későbbiekben adnak tájékoztatást.

 

7:15

 

Az Institute of Masters of Wine közleményt adott ki, miszerint idén elmaradnak a Master of Wine vizsgák. Mint írják, döntésük az utolsó sikeres vizsgát követő disszertáció (research paper) megírását nem érinti. Halasztódnak az intézet szemináriumai és kurzusai is. Újabb egy évet biztosan kell várni tehát az első magyar Master of Wine címre.

 

Március 24.

 

13:45

 

Az egri borászok az Egri Borműhely és az Eger Lions Club közreműködésével összefogtak az egészségügyi dolgozók étkeztetéséért. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.

 

Kik és hogyan adományozhatnak?

 

Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, egyszóval bárki, aki vásárol az 1552 felajánlott borból, egységesen 2000 Ft/palack áron. Bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a cél teljesítéséhez, de palack minimum 2000 Ft-nyi adományonként vehető át. A palackok átvétele a vírusfertőzés teljes levonultával lehetséges, az adott borászatnál személyesen, az átutalás igazolásával. Ha lesz olyan adományozó, aki nem veszi át a bort, akkor azokat később szintén jószolgálati célra ajánlják fel.

 

További információk a www.1552segitseg.hu címen érhetők el.

 

9:30

 

Az áprilisra tervezett International Wine Challenge-et is elhalasztották (a lehetséges új időpont: november).

 

 

Március 23.

 

17:30

 

Sorozat indult a Villányi Borvidék Facebook-oldalán. Minden alkalommal egy borász leírja, hogyan telik a napja járvány/karantén alatt. Az első nyilatkozó Koch Csaba, a 2019-es Év bortermelője volt:

 

"Nálunk, ha a világ nem is állt meg, de érezhetően lelassult. Bár a szükséges borkezelési folyamatok zajlanak, és a szőlőben is sokat vagyunk, de a borászat és a panzió már nem fogad vendégeket, furcsán csendes most a birtok. A vinotékánk még nyitva van, de itt is, ahogy az egész birtokon komoly higiéniás ellenőrzések mellett, saját, és kollégáink védelmének érdekében. Sokat beszélgetünk arról mi várható, a panzió teraszán most mi kávézunk, borozunk és biztatjuk egymást: minden rendben lesz! Vigyázunk egymásra!"

 

16:30

 

Aba Város önkormányzata a házi pálinkák beszolgáltatására kéri a lakosságot, hogy azok újrafőzésével csökkentse a fertőtlenítőszer hiányt. (A Borászportál írt cikket arról, hogy a megfelelő töménységű alkohol alkalmas a felületek, például bútorok, kilincsek, fertőtlenítésére.) Az önkormányzat teljes felhívása elolvasható a Facebook-oldalukon.

 

10:30

 

Bejelentették, hogy elhalasztják a május 18-20-ra tervezett London Wine Fairt. Új időpont még nincs kitűzve.

 

9:00

 

A Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság 2020. március 23-tól – a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében – az alábbi korlátozásokat vezetett be a személyes ügyfélszolgálatnál. A konkrét intézkedések itt elolvashatók.

 

Március 20.

 

16:15

 

A Louis Vuitton-Moët Hennessy is beszállt a koronavírus elleni harcba.

 

16:00

 

Május 28-29-ről szeptember 3-4-re halasztották a Bocuse d'Or európai döntőjét, aminek Tallin fog otthont adni.

 

15:00

 

A szekszárdi X. Iván-völgyi Kadarka túra a jelenlegi tervek szerint az eredeti időpontban (június 12-13.) kerül megrendezésre, viszont a jegyárusítást csak május 1-én kezdik.

 

10:45

 

Add le a Maszkot!

Nyílt levél minden magyar szőlész-borászhoz és mezőgazdászhoz

 

A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh összefogást kér a magyar szőlész-borász közösségtől a válságos helyzet leküzdésének segítésére!

 

Néhány hete még elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények köszöntenek ránk. Olyan időket élünk, amikor a szakértő gyógyítás és az önfegyelem mellett a legfontosabb a humánus hozzáállás, hogy minden egyén és közösség megtalálja annak lehetőségét, mellyel segíteni tud, legyen az bármilyen csekély is.

 

Kiemelten fontos a segítség a frontvonalban, az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók körében. Az ő védelmük létfontosságú, és ebben az egészségügyi helyzetben rendkívüli módon megnövekszik a védelmi eszközök szerepe, így például lényegesen nagyobb mennyiségű légzésvédő maszkra van szükségük, amelyek elsődleges eszközei a hatékony vírusos fertőződés megakadályozásának. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szőlészek-borászok a növényvédelmi munkájuk során sokan ilyen vagy hasonló munkavédelmi eszközöket is használnak.

 

60.000 magyar szőlész-borász van és százezres nagyságrendben dolgoznak a mezőgazdaságban, akiket most arra buzdítunk és kérünk, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a maszk lehetőség szerint filtering face piece 3-as (FFP3) besorolású és az egységcsomag eredeti bontatlan csomagolású legyen, de minden maszkra szükség van, amíg nem érkezik meg a külföldről várt nagyobb szállítmány.

A májusban kezdődő növényvédelmi munkákig lesz lehetőség pótolni a készleteket, a segítségre viszont most van szükség.

 

Segítsünk, hogy segíthessenek!

 

Borászok Borászai és Pannon Bormívesek

 

8:45

 

Elmarad idén a bécsi VieVinum is. Az eredetileg június 6-8-ig tervezett eseményt legközelebb 2021-ben rendezik meg, a pontos dátumról később döntenek.

 

Március 19.

 

20:15

 

Norfolkban (Anglia) a Flint borászatnál a "McDrive" mintájára feltalálták a "Drive through" szolgáltatást: a kóstolóhelyiség ablakán adják ki a pincészet termékeit.

 

13:40

 

Online petíciót lehet itt aláírni, melynek címe: "Tokaji borászatok kárenyhítése a koronavirus-járvány miatt"

 

13:10

 

Ohio állam kormányzója bejelentette, hogy visszavásárlási programot indítanak a bárok és éttermek részére. Ez különösen azoknak nagy segítség, akik a március 17-i Szent Patrik napi (a koronavírus miatt utóbb természetesen lefújt) ünnepségekre feltöltötték készleteiket. Az intézkedés minden, az elmúlt 30 napban vásárolt, bontatlan szeszesitalra vonatkozik, illetve azokra a vállalkozásokra, akiknek március 12. és április 6. között lett volna rendezvényük.

 

12:30

 

A madridi La Bodega del Espia vinotékában felütötte a fejét egy "Coronavirus" névre keresztelt tétel. Videó is megtekinthető róla itt. 

 

7:30

 

Az első sorban a Pernod ánizslikőrről ismert Pernod Ricard francia szeszesitalgyártó 70 ezer liter tiszta szeszt ajánlott fel a Cooper fertőtlenítőszert készítő cégnek. Ebből a mennyiségből nagyjából 1,8 millió 50ml-es kézfertőtlenítő gél jön ki.

 

Március 18.

 

15:50

 

Kis update a magyar borászatok által is látogatott borvásárokról: 

 

13:50

 

Mi lesz az éttermekkel a korlátozások után? - az RTL reggeli vendége volt Hlatky-Schlichter Hubert, a Michelin-csillagos Babel tulajdonosa. A beszélgetés itt megtekinthető.

 

11:00

 

A 2020. április 4-5-re meghirdetett Tavaszi Etyeki Piknik is elmarad.

 

9:30

 

Elindult az #Etesdadokit! Jótékonysági csoport az egészségügyben dolgozók támogatására. A csoport célja, hogy az egészségügyben dolgozókat segítsék, akik most fokozott veszélynek és terhelésnek vannak kitéve – orvosoknak, ápolóknak, idősek gondozóinak stb. A felajánlásokat a emailben is lehet küldeni a etesdadokit@gmail.com címre. Pékségek, éttermek mellett tett már felajánlást például a ZAX csokoládéműhely is.

 

9:15

 

A VinAgora Nemzetközi Borversenynek is új időpontja van, idén július 2-5. között rendezik meg.

 

8:10

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közleménye: "A koronavírus járvány megelőzés érdekében 2020. március 17-től megváltozik a Titkárság ügyfélfogadási rendje. A HNT Titkársága a hegyközségi tagokkal való közvetlen ügyfélfogadást szünetelteti. A Titkárság munkatársai kizárólag telefonon érhetők el. A HNT Tikársága távmunkában és ügyelet mellett látja el feladatait. Központi telefonszám: +36 1 413 7527. Felhívjuk a hegyközségi tagok figyelmét, hogy a kérelmeiket e-mail (hnt@hnt.hu) formájában küldjék meg a kollégák részére."

 

8:00

 

A 12. Pannon Borrégió Top25 borverseny és az utána következő kóstolófesztivál elhalasztásra kerül a lehető legközelebbi, várhatóan őszi időpontra.

 

8:00

 

Az alábbi hazai agráresemények már biztosan elmaradnak a koronavírus miatt:

 

8:00

 

Magyarország: tegnapi bejelentés alapjána március 17-én lépett életbe a rendelet, miszerint a szórakozóhelyek, mozik zárva tartanak, az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzleteket, drogériákat, patikákat. Egyelőre a házhozszállítás „érintésmentes” módozatai engedélyezettek.

 

8:00

 

Március 17-től nem fogadhatnak vendéget a New York-i bárok és éttermek. Elvitel és házhozszállítás még engedélyezett. Az USA-ban számos államban vezettek be hasonló szigort. Pár borászat az online megrendeléseik felfutásáról számolt be. Komoly növekedést könyvelhet el (egyelőre) a több, mint 600 liquor store-t, vagyis szeszboltot működtető The Pennsylvania Liquor Control Board online boltja és fizikai bolthálózata. Másrészről viszont be kellett zárniuk azon 107 boltjukat, ahol a környéken már felütötte a fejét a koronavírus.

 

8:00

 

A franciaországi Bordeaux-ban elmarad a hagyományos éves en primeur kóstoló. A borászatok nem fogadnak látogatókat, a szállodák, fürdők bezártak, a borvidéken gyakorlatilag csak a borászati alkalmazottak dolgoznak.

 

8:00

 

Németországban is zárva tartanak a bárok és éttermek, az élelmiszerboltok, gyógyszertárak viszont a hét minden napján nyitva lehetnek – Németországban normális esetben ezek vasárnap nem nyitnak ki.

 

 

 
 


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!