A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nyitott Pince Napok a hétvégén

Borkóstolás országszerte

2009-05-25 | Tóth Adrienn


Nyitott Pince Napok a hétvégén

2009. május 30-a és június 1-e között, a pünkösdi hétvégén idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nyitott Pince Napokat. Az országos jelentőségű rendezvényhez évről-évre több borász csatlakozik. Hogy ez következménye vagy oka az esemény egyre nagyobb népszerűségének, nem tudhatjuk biztosan. Tény, hogy azok száma is folyamatosan emelkedik, akik ezalatt a három nap alatt útra kelnek, hogy egy hozzájuk közelebb eső, vagy épphogy távolibb pince mélyén ismerkedjenek meg a borok csodálatos világával.


A Nyitott Pince Napok célja a szervezők szerint, hogy baráti kapcsolatot alakítson ki a borászok és a borkedvelők között, segítse a turizmus irányába is nyitó borászok és boraik népszerűsítését, hozzájáruljon ahhoz, hogy a borbarátok, a borkultúrára nyitott országjárók minél több kiváló minőségű bort készítő, illetve árusító pincét ismerhessenek meg.

Ebben az évben már 150 tagból áll az a lista, amely a három nap folyamán a vendégeket váró pincészeteket sorolja fel. Az a jó ebben az eseményben, hogy az évről-évre egyre duzzadó választék módfelett széles, megtalálhatók benne egészen apró pincék, de olyan nagyobb, tekintélyesebb borászatok is, amelyek nevét gyakran hallhatjuk nemzetközi borversenyek, vagy különleges, drága borvacsorák kapcsán. 

Pünkösd három napja során mindenki kedve szerint válogathat, mi mindenesetre azt ajánljuk olvasóinknak, hogy ha úgy tervezik, több pincészetet is meglátogatnak, válasszanak ebből és abból a csoportból is. Hiszen mindig érdemes új, eddig nem ismert borokkal és azok készítőivel megismerkedni, de sokat tanulhatunk a több éve folyamatosan bizonyító „nagy nevektől” is. 

A 2001-ben alapított, akkor még csak Nyitott Pincék Napjának nevezett esemény 2007-től bővült három naposra. A szervező Nyitott Pincék Szövetsége mellett a Magyar Turizmus Zrt. is sokat tett a program népszerűsítéséért, így tavaly 120 pincészetben kóstoltattak bort kb. 23 000 emberrel. 

Az akció lényegében arra buzdít, hogy keljen mindenki útra, és kössön mélyebb barátságot egy-egy pince gazdáival, esetleg ápolja a múlt évben elindult kapcsolatokat. A legtöbb pincészet reggel kilenc és este hét óra között lesz nyitva, és vagy maga a borász vagy a borokhoz értő személy fogadja majd a vendégeket. Érdeklődés esetén szívesen visznek körbe bárkit a házon belül, hogy mindenki megérthesse a borkészítés összetett munkáját, megismerje kedvenc borainak bölcsőjét. Az egyik legfontosabbról, a kóstolásról persze valószínűleg senki sem fog elfelejtkezni. A pincészetek akár 50%-os vagy még nagyobb árkedvezménnyel töltenek boraikból, emellett az esetleg otthon maradottakra is érdemes gondolni, hiszen a helyszínen kedvezményes vásárlásra is lehetőséget teremtenek. 

Programajánló rovatunkban felsoroljuk a három nap során nyitott pincészeteket, nyitvatartási idővel, elérhetőségekkel, a kedvezmények mértékével egyetembe. Azoknak pedig, akik többet meg szeretnének tudni az egyes célállomásokról, Pincészet kereső rovatunkat ajánljuk figyelmébe. 

Az alábbiakban két különleges programok szeretnénk a széles kínálatból kiemelni. A ceglédiek külön buszjáratot indítanak ezen a napon minden órában a város központjából, hogy senkinek se kelljen a sofőr sanyarú szerepét vállalnia. Tokajban pedig a Tokaji Borok Fesztiválja is csatlakozik a Nyitott Pincék Napjához, így itt a borok mellett különösen széles kulturális programkínálat is várja az érdeklődőket.

II. Nyitott Pince Napok Cegléd és Környéke borászataiban Cegléd Város Önkormányzatának szervezésében 

Aranyhegyi Pinceszövetkezet (Ceglédbercel, Cserő Major), Pálinkás Miklós 30/549-9323
Dionysos Borászat (Füle Dénes, Cegléd, Sütő u. 5.), Füle Dénes, 30/415-1452
Fekete György, Gémeskút utca 20/958-3504
Imregi Családi Vendéglő (Malom tér 4.), 30/955-0707
Klément Borház és Vinotéka (Kékkő u. 61. ill. Árpád u. 21.), 20/945-1941
Kökény és Fia Családi Borászat (Külső-Budai út 0312/II.), 30/349-4265
Megyeri Fivérek, Megyeri József (Ceglédbercel, Cserői u. 27.), 30/375-2084
Molnár és Tsa. Családi Borászat (Ezerjó u. 13.), 20/579-7315
Pálinkás és Fia Családi Borászat (Vécsei u. 35.), 30/549-9323
Tóth László (Lázár V. u.1.), 53/312-794

A pincékben a Nyitott Pincék Napján a következő borok kóstolhatók: Rajnai Rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Tramini, Cuvée fehér és vörös, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Kékfrankos, Oportó, Ezerjó, Zöld Veltelini.
 
Elérhetőség (térképmelléklet) és bővebb információ a www.cegled.hu honlapon található. 

Kapcsolattartó: László Ditta 20/340-4740 ill. 53/500-287 

2009. május 31-én a borászatokat csak egyénileg lehet megközelíteni, június 1-én 10 órától 19 óráig, minden egész órában buszjáratok indulnak a Szabadság térről, melyen az úgynevezett kóstoló jegyekkel lehet utazni: 500 Ft/fő/buszjárat, amely magában foglalja az oda-vissza utat és egy kóstolót az adott pincészetben. 

Cegléd Város Önkormányzata szervezett programmal várja a buszok indulásának helyszínén az érdeklődőket, ezen kívül minden borászat külön programmal készül (látványsütöde, magyar nóta énekesek stb.). 

Nyitva tartás: Május 31. – Június 1: 9-19 óráig

Tokaji Borok Fesztiválja 

3910 Tokaj, Kossuth tér
Tel.: (30) 9549147 

www.tokaj.hu 

Borkiállítás és vásár, népművészeti bemutatók, kézműves vásár, gasztronómiai kínálat a Főtéren és a sétáló utcában.

 

Kiállító Pincészetek:
Béres Szőlőbirtok - Erdőbénye
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet - Mezőzombor
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Tarcal
Erzsébet Pince - Tokaj
Hegyalja Kincse Bt. - Budányi Pincészet - Szerencs
Kiss István Pincészete – Tolcsva
Palota Borház – Tállya
Pannon Tokaj Kft. - Tolcsva
Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Kft. - Tolcsva
Promontorbor Pincészete - Budafok
Pro Vino - Budafok
Royal Tokaji Borászat Zrt. – Mád
Tokajicum Borház
Tokaj Kereskedőház Zrt. - Tolcsva

A részletes programajánlathoz kattintson IDE!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!