A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizling, nyolcadszor

Tudatosabb termelők, igényesebb fogyasztók

2018-01-29 | Vinoport


Olaszrizling, nyolcadszor

A Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok közös szervezésében idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Olaszrizling Szerintünk esemény Csopakon.


A nyílt sétálókóstolót megelőzően 26 kiállító pincészet egy-egy tételét kóstolták meg egymás társaságában maguk a borászok. Jásdi István, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a zárt körű közös szakmai kóstolóra három kategóriában -  BalatonBor, hegybor (pl. Csopaki, Badacsonyi) és dűlős bor (pl. Sóskút, Panoráma) kértek borokat a kollegáktól azzal a céllal, hogy a különböző borkategóriákkal szembeni követelményekről, a borok egymáshoz való viszonyáról beszélgethessenek.

 

A kóstolót és a beszélgetést Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, Master of Wine jelölt vezette. Az egyes tételeket a szakma vakon kóstolta, az "origó" rendszer szerint értékelve azokat - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elsősorban arra keresik a bírálók a választ: a kóstolt tétel megfelel-e annak a képnek, amit az adott kategóriától elvárnak, mennyire közelíti az origót, vagy milyen mértékben tér el attól.  

 

"Egy borvidék igazi ereje az összefogásban, a jól átgondolt közös munkában mutatkozik meg. Ennek jelképe a piramis és az origo, azaz a borvidéki stílusok logikus egymásra épülése és egységes karaktere. Ebben léptünk előre nagyot a hétvégén. A BalatonBor után megkezdtük a HegyBor és a DűlősBor kategóriák elemzését az origó módszerrel. A munka elindult és a borászok elszántságát látva hamarosan látványos eredményeket hoz majd" - összegezte Fiáth Attila a nap végén.

 

Olaszrizling, nyolcadszor

 

Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok képviseletében kiemelte, hogy a szakmai vacsorán a balatoni olaszrizling piramis három szintjét kóstolhatták sorban a résztvevők, megtapasztalva a régiós szint mára letisztult stílusa mellett a hegyborokban rejlő termőhelyi üzenetek erejét. Következő feladatként az egyes hegyek egyedi illat- és ízjegyeinek feltérképezését és a referenciaborok közös kiválasztását jelölte meg.

 

 

A szakmai napot másnap délután a nagyközönség számára is nyilvános sétálókóstoló követte, amely két helyszínen, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokhoz tartozó Márga Bisztróban került megrendezésre. A tavalyi évhez képest kevesebb látogatót fogadtak, mégpedig szándékosan: a létszám korlátozásával kívánták elkerülni az "elkocsmásodást", biztosítva azt, hogy értékes, tartalmas beszélgetések alakulhassanak ki borászok és vendégek között.  

 

Olaszrizling, nyolcadszor Fotó: Szabó Miklós

 

Jásdi István a tőle megszokott szókimondó stílusban ismerte el a borvidéki összefogás sikerét és üzenetet is megfogalmazott az állami és szakmai szervezetek felé: "Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együttgondolkodásnak köszönhetően – az olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. Magunkat a saját üstökünknél megragadva húztuk ki a mocsárból, de lassan eljött az ideje, hogy munkánk sikeréhez a szakmai és állami szervezetek is hozzátegyenek valamit!" 

 

Címlapfotó: Bagi PéterMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!