Pinceszemle: Dimenzió Borászat 2014
Makovics Dórát, a Dimenzió Borászat kereskedelmi vezetőjét kérdeztük
2014-06-25 | Tóth AdriennKecskemét Város Bora immár harmadik esztendeje a Dimenzió Borászattól kerül ki. A történet idei fordulata, hogy 2013-as, Tündöklő elnevezésű Rajnai Rizlingjük idén párt kapott maga mellé egy vörösbor formájában, Hetényi József és Keresztes József Kadarka bora lett Kecskemét Város Vörösbora. Az elismerés kapcsán Makovics Dórát, a Dimenzió Borászat kereskedelmi vezetőjét kerestük meg, aki a Rajnai Rizling mellett a pincészettel kapcsolatos egyéb aktualitásokról is mesélt.
Elsőként hadd kérjünk arra, hogy a Dimenzió Borászat győztes boráról mesélj nekünk!
Makovics Dóra, Dimenzió Borászat: A Rajnai Rizling 2013-as évjáratú, Kecskemét-Katonatelepen termett. A termésből reduktív technológiával készült fehérbor. Az elegáns megjelenésű, sárgászölden csillogó tétel a fajta jellegét nagyon sajátosan, az alföldi vidékre jellemzően és nemesen viseli magán. Illata a szőlővirágra emlékeztet, de megjelenik benne a kamillához és a citrusgyümölcsökhöz hasonló aroma is, mindezt pedig orientális fűszerek gazdagítják.
A rajnai rizling világfajta; e borában a kecskeméti jelleg dominál, és teszi ennek a vidéknek sajátos karakterű borává, amit a jól beérett, egyben a bor vázát alkotó, rendkívül finom, kellemesen üde savak gazdagítanak. Hosszan érezhető utóíze a fogyasztó számára felejthetetlenné teszi ezt a finom italt.
E borunk egyelőre csak a borászatnál kapható, de folyamatban van más kereskedelmi egységekben való megjelenése is. Nagyon büszkék vagyunk erre a díjra, hiszen ékes bizonyítéka annak a sok munkának, amivel boraink készülnek. Örülünk, hogy ezzel immár harmadik alkalommal a Dimenzióból származik Kecskemét Város Bora!
Emellett szeretnék mindenképp megemlíteni néhány, számukra igen kedves elismerést is. A Vinagora Legjobb rozéja címet sikerült elnyernünk, Cabernet Franc borunk az Országos Borversenyen arany érmet kapott, s egyik legkedvesebb tételünket, a Kadarkánkat a Duna Borrégió Versenyén Nagy Arannyal jutalmazták.
Ugyancsak aktuális az újonnan épülő kecskeméti pince. Hol tartanak a munkálatok?
A pince egy minden igényt kielégítő épület lesz, mely a mostani feldolgozó és palackozó üzemmel szemben található. Lesz benne kóstolótér és a barrique hordóknak külön pincerész is. A munkálatok már a végső stádiumban vannak, s ha minden jól alakul, szeptemberben meg is nyitja kapuit a borászat új pincéje.
Akadnak-e átalakulások a pincészet kínálatában?
Tíz borunk kapható a jelenleg a piacon, kis- és nagykereskedelmi láncokban, valamint néhány vinotékában. A közeljövőben portfóliószűkítést tervezünk, valamint egy izgalmas meglepetést a meleg nyári estékre.
A Dimenzió-borok stílusát mely termőtáji adottságok alakítják a leginkább?
A lágy savak, így könnyen iható, friss borok jellemzik borászatunkat, valamint a komoly vörösborok, melyek sajátos kerekséggel rendelkeznek, mindamellett jól kivehetők a fajtajegyek is.
Az Alföld adottságai – a homoktalaj és a napsütése órák magas száma – tökéletesen megjelennek a borainkban, amire nagyon büszkék is vagyunk. Nem akarunk olyan borkategóriákat erőltetni, amelyeket nem tesz lehetővé a környezetünk. Alkalmazkodunk a terület adottságaihoz, kihozva minden tételből a lehető legtöbbet. A természetes utakat hagyjuk érvényesülni; a borok útját csak terelgetjük, s fehérboraink mind környezetbarát reduktív technológiával készülnek.
Furminttal is foglalkoztok, amely egyáltalán nem elterjedt a borvidéken. Miért döntöttetek e fajta telepítése mellett?
A borászat tulajdonosa, Kovácsné Drabant Katalin a Kecskeméti Kutató Intézet területének egy részét vásárolta meg, ahol a mai napig folyik a termelés. A területen már régen telepített szőlőfajtákkal foglalkozunk ma is. A furmintültetvény 30 éves, és remek lehetőségek rejlenek benne.
Fontos azonban tudni, a fogyasztóknak is, hogy ezen a területen soha nem lesz olyan egy furmint, mint Tokaj-Hegyalján. Lágyságával, könnyedségével, üdeségével azonban mindenkit meglep, s talán mondhatjuk, hogy el is varázsol. Büszkék vagyunk rá, hogy az Alföldön a furmint nálunk is megtalálta a helyét.
Hamarosan indul a rozészezon. Mely szőlőfajtából készítetek rozét?
Minden évben ugyanazon fajtákból készülnek rozéink: a fogyasztók nagy kedvence, a száraz kékfrankos rozé, amely Bűbáj névre hallgat. Ez akár magában vagy egy kis szódával, fröccsként is remek kísérője egy meleg nyári estének.
Van kuriozitásképpen egy félédes cabernet sauvignon rozénk is – Kedves elnevezéssel –, melyből csak 1000 palack készül. Ez egy különlegesség, amit szintén nagyon szeretnek a vásárlóink. A cukortartalom tökéletesen illeszkedik a borba, így üde frissítőként fogyasztható minden évszakban, akár egy finom sütemény mellé is.
Ha a jövőben értesülni szeretnél a legfontosabb boros és gasztronómiai programokról, jelentkezz Társasági Élet hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!