A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Régi magyar fajta a járdovány

Palackba került a Gere Attila Pincészetben

2013-06-08 | Tóth Adrienn


Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet szentelünk a hazánkban évszázadok óta elterjedt szőlőfajtáknak. Sokat beszélünk a kékfrankosról, a kadarkáról, a furmintról, az olaszrizlingről, a hárslevelűről, a juhfarkról. Ezen ismert fajták mellett azonban tudjuk, hogy sokkal gazdagabb volt egykor a kínálat, nem véletlen tehát, hogy a borászok is kíváncsiak arra, vajon mit tudnak ezek a ma majdnem ismeretlennek számító történelmi ereklyék. A Gere Attila Pincészete több évnyi kísérletezést követően nemrég mutatta be kisszériájú, 2011-es Járdovány borát, amelyről Gere Andreát kérdeztük.


Hogyan került a birtokra a járdovány?

A Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetből került hozzánk 2004-ben, amikor is elhatároztuk, hogy kísérleti jelleggel eltelepítünk hét ősi, Kárpát-medencei fajtát. Ezek a következők voltak: bakator, balafánt, purcsin, feketefájú bajor, kék bajor, csóka, fekete járdovány.

Meg szerettük volna nézni, hogy mit tudnak ezek a fajták a villányi talajon, klímán. Igazából nem egy kiemelkedő dűlőbe telepítettük őket, mert a közvetlenül a pincészet épülete és a főút között kaptak helyet.

Összehasonlítva a többi szőlőfajtával, mivel emelkedett ki közülük a járdovány, hogy ezzel komolyabban kezdtetek foglakozni?

Mivel 2004-ben csak két-két sort telepítettünk fajtánként, így nem volt lehetőség, hogy minden egyes fajtából önálló bort készítsünk. Ehelyett egy hét szőlőfajtából álló házasítás készült Kárpát Cuvée néven, ami soha nem került kereskedelmi forgalomba, magunknak készítettük tanulási céllal.

A járdoványnál a szőlő milyenségére, karakterisztikájára hagyatkoztunk, ez alapján került kiválasztásra. Volt a kísérleti ültetvényben olyan fajta, amelyiknek nagyon vékony volt a héja, és mire szüreteltük volna, már szinte lemállott a kocsányról. A járdoványnál ilyen probléma nem volt, igazi borszőlőnek tűnt, így telepítettünk belőle két dűlőbe – a Csillagvölgybe és az Ördögárokba – összesen fél hektárt.

Mit kell tudnunk a 2011-es évjárat készítéséről?

Mivel egy nálunk még kipróbálatlan szőlőfajtáról van szó, így ahogy más esetben is, most is csínján bántunk a fával. Kis hordóba tettük ugyan, de csak másod-, harmadtöltésűekbe, és rövid ideig hagytuk benne, ami kb. 6-8 hónapot jelent.

Régi magyar fajta a járdovány

Már a Kárpát Cuvée készítésekor kiderült, hogy nem cabernet típusú szőlőfajtákkal van dolgunk, mert a bor inkább egy gyümölcsösebb, kadarkásabb vonulatot mutatott, így a járdoványnál is egy picit alacsonyabb hőmérsékleten erjesztettünk, hogy ezt a szép gyümölcsösséget megőrizzük.

Mióta van a piacon a bor?

A 2011-es Járdovány egy hónapja jelent meg, de ezt nem is igazán nevezném megjelenésnek, mert kereskedelmi forgalomba nem is nagyon kerül, hiszen mindössze 1300 palack van belőle. Ennek jó részét mi magunk adjuk el Villányban, a pincészetnél, illetve az étteremben. Néhány budapesti borbárban, mint pl. a DiVinóban található még meg.

Milyen ételhez ajánlanád ezt a bort?

Egy meredek dolgot fogok mondani, de a legutóbbi párosítás egy szőlőmag- és -héjőrleménnyel készült csokitrüffelgolyó volt.

Ez az első hivatalos évjárat. Megjelenik majd a következő évjáratokban is?

Most még tapogatózunk, meglátjuk. Elképzelhető még minden: akár fajtaborként letöltve,  akár házasítások részeként. Mindenesetre ez most még egy izgalmas játék.

Milyen egyéb aktualitásról tudsz beszámolni a Gere Attila Pincészetnél?

Nemrég ért véget a Budai Gourmet Fesztivál, ahol a Járdoványt is megmutattuk, és nagy sikere volt. A legközelebbi nagy esemény a házunk táján az a jövő hétvégi II. Gere Jazz Fesztivál lesz. Már nagyon várjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!