Rövid hírek a hazai gasztronómiáról
Hírünket növelő események
2009-03-20 | Tóth AdriennBár az már szinte közhelynek számít, hogy boraink csak itthon világhíresek, valószínűleg a helyzet nem sokban áll másképp ételeinkkel sem. A következő három rövidhír segítségével a világ három pontjára repülünk: a Karib-tengerre, Hollandiába és az Egyesült Államokba. Az utóbbi hónapokban ugyanis mindhárom helyszínen zajlottak nemzeti konyhánkat népszerűsítő programok.
Paprikás csirkét főztek a Karib-tengeren
A Lucullus Baráti Társaság ötödik születésnapja alkalmából január végén ötödszörre főzött paprikás csirkét a világ egyik, hazánktól távol eső pontján. Magyarországtól 8500 kilométerre, Trinidad és Tobago szigetén, a Karib-tengeren vágtak bele a kalandba. Korábban az Északi-sarkon, a Góbi sivatagban, a Budapest-Bamakó Rally-n és Brüsszelben készítették el a számukra legautentikusabb magyar ételt.
Turóczi Gábor, a társaság elnöke a következőképpen kommentálta az eseményt: „Azt gondolom, hogy a magyar gasztronómiának az efféle, nem szokványos, talán kicsit extrém népszerűsítésre is szüksége van ahhoz, hogy felzárkózzunk a nagy konyhákhoz, és megismertessük világszerte a kultúránkat amellett, hogy tesszük a szakmai dolgunkat itthon.”
Az egyensúly megteremtése végett a szervezet vezetői máris belekezdtek a helyi afrikai és hindu vezetőkkel történő egyeztetésbe egy hazánkban lezajló karibi vacsora részleteiről.
Gasztronómiai verseny magyar borokhoz
Korábban egy kiállítás kapcsán már foglalkoztunk a magyar borok holland térhódításával. Most itt az ideje, hogy egy másik eseményről is beszámoljunk. A 30 000 példányban megjelenő Proefschrift nevű szakújság legutóbbi számában hat oldalon keresztül olvashattak a gasztronómia és a bor iránt érdeklődő olvasók egy olyan szakácsversenyről, amely során magyar borokra kellett ételeket komponálniuk a séfeknek.
A 2. Grand Prix Mondivin nevű gasztronómiai verseny fináléjában tokaji és villányi borokhoz kellett illő fogásokat kreálni. Egy amszterdami magyar étterem szakácsai például magyar libamájat használtak fel az általuk megálmodott ételhez. Borainkról a magazin szerkesztője, Jan van Lissum írt, aki már többször is járt nálunk a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányutak keretében.
Ez a megjelenés egyébként része egy több éve tartó rendezvénysorozatnak, amely célja a hazai borok népszerűsítése a holland lakosság körében. Érdemes tudni, hogy már csak azért sem lehetnek közömbösek boraink a hollandok számára, mert sokat utaznak ide, Hollandia a kilencedik legjelentősebb küldő piacunk.
Magyar ízek New Yorkban
2009. február 26-án „Magyar Ízek” címmel főzőbemutatót szerveztek New Yorkban, a Francia Kulináris Intézetben. Az Amerikai-Magyar Kulturális Évad részeként a Magyar Turizmus Zrt. segítségével Bicsár Attila, az Alabárdos Étterem séfje készített el három magyar specialitást a nézők előtt. A lecsó, a paprikás csirke és a túrógombóc prezentálása egy nyolcvanfős, főként gasztronómiai szakújságírókból (Saveur Magazine, Food & Wine Magazine, Gourmet Magazine) álló közönség előtt zajlott le. A főzőiskolát egy borkóstoló követte.
A rendezvénnyel egy időben kezdődött meg az Extremely Hungary programsorozat másik kulináris eseménye, amelyen gasztronómiai kultúránk egy magyar héten keresztül mutatkozik be a Cafe des Artises-ben Láng Györgynek, a Gundel Étterem volt tulajdonosának New York-i éttermében.
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Somlói az év legjobb magyar fehérbora, tokaji az év legjobb magyar édes bora Londonban
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!