Rövid hírek a hazai gasztronómiáról
Hírünket növelő események
2009-03-20 | Tóth AdriennBár az már szinte közhelynek számít, hogy boraink csak itthon világhíresek, valószínűleg a helyzet nem sokban áll másképp ételeinkkel sem. A következő három rövidhír segítségével a világ három pontjára repülünk: a Karib-tengerre, Hollandiába és az Egyesült Államokba. Az utóbbi hónapokban ugyanis mindhárom helyszínen zajlottak nemzeti konyhánkat népszerűsítő programok.
Paprikás csirkét főztek a Karib-tengeren
A Lucullus Baráti Társaság ötödik születésnapja alkalmából január végén ötödszörre főzött paprikás csirkét a világ egyik, hazánktól távol eső pontján. Magyarországtól 8500 kilométerre, Trinidad és Tobago szigetén, a Karib-tengeren vágtak bele a kalandba. Korábban az Északi-sarkon, a Góbi sivatagban, a Budapest-Bamakó Rally-n és Brüsszelben készítették el a számukra legautentikusabb magyar ételt.
Turóczi Gábor, a társaság elnöke a következőképpen kommentálta az eseményt: „Azt gondolom, hogy a magyar gasztronómiának az efféle, nem szokványos, talán kicsit extrém népszerűsítésre is szüksége van ahhoz, hogy felzárkózzunk a nagy konyhákhoz, és megismertessük világszerte a kultúránkat amellett, hogy tesszük a szakmai dolgunkat itthon.”
Az egyensúly megteremtése végett a szervezet vezetői máris belekezdtek a helyi afrikai és hindu vezetőkkel történő egyeztetésbe egy hazánkban lezajló karibi vacsora részleteiről.
Gasztronómiai verseny magyar borokhoz
Korábban egy kiállítás kapcsán már foglalkoztunk a magyar borok holland térhódításával. Most itt az ideje, hogy egy másik eseményről is beszámoljunk. A 30 000 példányban megjelenő Proefschrift nevű szakújság legutóbbi számában hat oldalon keresztül olvashattak a gasztronómia és a bor iránt érdeklődő olvasók egy olyan szakácsversenyről, amely során magyar borokra kellett ételeket komponálniuk a séfeknek.
A 2. Grand Prix Mondivin nevű gasztronómiai verseny fináléjában tokaji és villányi borokhoz kellett illő fogásokat kreálni. Egy amszterdami magyar étterem szakácsai például magyar libamájat használtak fel az általuk megálmodott ételhez. Borainkról a magazin szerkesztője, Jan van Lissum írt, aki már többször is járt nálunk a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányutak keretében.
Ez a megjelenés egyébként része egy több éve tartó rendezvénysorozatnak, amely célja a hazai borok népszerűsítése a holland lakosság körében. Érdemes tudni, hogy már csak azért sem lehetnek közömbösek boraink a hollandok számára, mert sokat utaznak ide, Hollandia a kilencedik legjelentősebb küldő piacunk.
Magyar ízek New Yorkban
2009. február 26-án „Magyar Ízek” címmel főzőbemutatót szerveztek New Yorkban, a Francia Kulináris Intézetben. Az Amerikai-Magyar Kulturális Évad részeként a Magyar Turizmus Zrt. segítségével Bicsár Attila, az Alabárdos Étterem séfje készített el három magyar specialitást a nézők előtt. A lecsó, a paprikás csirke és a túrógombóc prezentálása egy nyolcvanfős, főként gasztronómiai szakújságírókból (Saveur Magazine, Food & Wine Magazine, Gourmet Magazine) álló közönség előtt zajlott le. A főzőiskolát egy borkóstoló követte.
A rendezvénnyel egy időben kezdődött meg az Extremely Hungary programsorozat másik kulináris eseménye, amelyen gasztronómiai kultúránk egy magyar héten keresztül mutatkozik be a Cafe des Artises-ben Láng Györgynek, a Gundel Étterem volt tulajdonosának New York-i éttermében.
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!