A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Törzsasztal: sakklegendák nyomában

Fix TV

2018-07-10 | Vinoport


Törzsasztal: sakklegendák nyomában

2018. július 10-én, 20:40-kor újra Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal a sakkjátékért, illetve általában a táblajátékokért rajongó sportemberek, művészek mesélnek nemes szenvedélyükről. A műsor vendégei: Krizsán Edith női nemzetközi sakkmester, Tompa János nemzetközi sakkmester, egykori szövetségi kapitány és Pierrot zenész, játékfejlesztő.


Feketesárga tarkaság. / Figyelve áll őrt a sok tarka báb”– írta Kosztolányi, de nemcsak őt és a New York Kávéház törzsasztalnál feltűnő írókat, költőket, Karinthyt, Robozt és társaikat ihlette meg a varázslatos táblajáték. Márki István például már 1872-ben megírta A sakkjáték nagykönyvét, amelyben kiemelte a sakk erkölcsnemesítő mivoltát, hozzátéve, hogy: „… a sakkdeszkán nem az anyagi túlerő vagy véletlen, hanem a szellemi, az értelmi túlsúly vezet győzelemre.”

 

 

Krizsán Edith, aki Szabó Zoltán Attila több rendezésében, így a József Attila Színházban a Sakklegendák nyomában előadásokon, majd a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban A nagy szimultán, és A nagy Karinthy-kalandtúra (a Talány Akusztikkal) produkciókban is szerepelt, a magyar sakkozás nagyasszonyaként foglalja össze tapasztalatait gazdag versenyzői pályafutásáról. Mesél a valóságos sakkzsenikről, Talról és Fischerről, a lehetséges variánsokról, a támadó szellemű játékfelfogás előnyeiről, s egy legendás szekszárdi versenyről.

 

 

Pierrot játékfejlesztői szemmel, a táblajátékok szakértőjeként értékeli a sakkjátékot, ugyanakkor saját fejlesztéseit is bemutatja, így például: a Rejtélyek a babaházban című társasjátékát!

Tompa János, aki a Polgár-lányok nevével fémjelzett világverő válogatottat irányította, az összefoglaló, sakktematikájú Törzsasztalban a Karpov jelenlétében elmondott, nagy derültséget kiváltó kapitányi expozéjának részleteibe avat be, s némi meglepetésre, egy a Nyugat Pluszban korábban megjelent, számára igen kedves Kéringer Gábor-verset (Ószeres) is elmond, miközben a legjobb Dúzsi-borokat kóstolják a sokszínű, igényes műsor vendégei.

 

Az előző adás megtekinthető itt:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!