A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új szinttel bővült a burgundiai borpiramis

Bourgogne Côte d’Or: a regionális borok csúcsa

2017-12-12 | Zacsek Ágnes


Új szinttel bővült a burgundiai borpiramis

Egy új besorolást vezetnek be a burgundiai borok között, amely a regionális AOC (borvidéki) és a village (falvak) szintje között helyezkedik majd el a régiós hierarchiában. Az INAO (Institut National des Appellations d’Origine) idén novemberben publikálta hivatalosan a változást. Egyelőre vegyes fogadtatásra talált az új burgundiai besorolás.


Míg a média figyelme a rekordot döntő Hospices de Beaune boraukcióra irányult, az újságírók ízelítőt kaptak egy vadonatúj besorolás bemutatásából is: ez a 'Bourgogne Côte d’Or', amelyet a burgundiai Beaune-ben ismertettek nemrég.

 

A Bourgogne Régionale AOC részeként önmagában ez nem egy új besorolás, hanem inkább a 14. regionális (borvidéki) burgundiai AOC. Mindenesetre a regionális piramis csúcsának kell tekinteni, amely közvetlenül a „village” (falvak) alatt helyezkedik el, Cécile Mathiaud, a Burgundiai Bortanács (BIVB) elmondása alapján.

 

Fontos minőségbeli különbség, hogy a 'Bourgogne Côte d’Or' minimum 9000 tőke/ha tőkesűrűséget ír elő, szemben más Bourgogne regionális besorolások minimum 5000 tőke/hektárával. Továbbá szigorítás, hogy csak pinot noir fajtát lehet használni a vörös borokhoz, a Côte de Beaune és a Côte de Nuits vidékének szőlőtőkéiről, a Dijontól délre fekvő területektől Marangesig.

 

Becslések szerint 1000 hektár szőlőterületet sorolnak majd át az első Côte d’Or szintű borokhoz, melyek kétharmada vörös, egyharmada fehér. A borkészítők fiatal területekről származó tőkékről is szüretelhetnek majd, ezt a termést nem feltétlenül használnák a „village” besorolású boroknál – ezt Frédéric Drouhin, az Union des Maisons de Vins de Bourgogne elnöke tette hozzá.

 

Louis Fabrice Latour (Domaine Louis Latour) szerint az új besorolású borok kb. 20%-kal többe fognak kerülni, mint az egyéb regionális besorolású burgundi borok, de olcsóbbak lesznek a village besorolású boroknál. Xenia Irwin MW azonban kételkedik benne, hogy elsőre mindenki számára értelmezhető lesz ezen a piaci áron.

 

 

Egy francia viszonteladó javaslata, hogy a palackok hátoldalán tüntessék fel azokat az információkat, amelyekből a fogyasztók megtudhatják, hogy a felhasznált szőlők honnan származnak. Irwin szerint ez könnyen visszaüthet, ha így „visszasorolt village bor”-ként tekintenek a borra.

 

William Friedberg, az AP Wine Imports kereskedője szerint a palackok elején fel kellene tüntetni, hogy a bor pinot noir szőlőből készült, hogy mindenki számára világos legyen, hogy nincs gamay a vörös házasításokban, ahogy az a másik besorolásnál szokás.

 

A Burgundiai Bortanács (BIVB) 2018-ban a tervek szerint franciaországi promóciós túrákat szervez majd az újságírók számára, kiegészítve 2019-es médiaeseményekkel Franciaországon határain túl is – számolt be Cécile Mathiaud.

 

További újdonság, hogy az INAO jóváhagyta Vézelay village szintű minősítését, visszaállítva ezzel a település régi dicsőségét. A Burgundia legészakibb részén, Yonne tartományban található település nem csupán a XI. században alapított apátságáról híres, de több évszázados borkészítési hagyományairól is.  Az 1870-es években pusztító filoxéravész utáni talpra állása lassú volt, csak mintegy 100 évvel később, 1985-ben kapta meg az általános "Bourgogne" besorolást, majd 1998-ban szintet lépett (Bourgogne Vézelay Régionale), 2017-től pedig a még magasabb minőséget elismerő village (Vézelay) besorolást élvezheti.

 

Forrás: decanter.com, thedrinksbusiness.com

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!