A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Veszélyben az aszúsodás

Szüreti jelentés

2016-10-12 | Tarcal Kutató


Veszélyben az aszúsodás

Az elmúlt héten esős, csepergős és bujkáló napos napok váltakoztak. Ez aztán nem is tette lehetővé, hogy a szüreti munkákat tervszerűen lehessen folytatni. Korábban örültünk az aszúsodásnak, de ha nem lesznek száraz napok ismételten, akkor ez veszélybe kerülhet. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. jelentése.


Furmint

Az utóbbi héten néha bújt elő a nap, a cukortermelés nagyon lecsökkent, az esők miatt pedig vizet szívtak magukba a szemek, ami hígulással járt. A savtartalom is minden mintavételi helyen csökkent, ami szintén főként az esőzések miatt van. A pH viszont néhol növekedett, néhol csökkent.

 

Veszélyben az aszúsodás

1.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények

 

    Veszélyben az aszúsodás

1.ábra A furmint cukortartalom-változása hat dűlőben vizsgálva

 

Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az előző évek tapasztalata az volt, hogy nem emelkedik egy bizonyos határ fölé a szőlő cukortartalma, megáll a cukrosodás. Az esős idő következtében már második hete ismét alacsonyabb értékeket mértünk. Megállapítható, hogy a cukortartalom besimult az előző években is tapasztalt 23 fok köré, ennyit tud ez a klón. A savtartalom viszont az évek során nagyobb szórást mutatott. A mostani az eddigi legalacsonyabb.

 

Veszélyben az aszúsodás

2.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben

Hárslevelű

A szüret folyik, ezért a maradék két helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Az elmúlt héthez képest a vízfelvétel miatt csökkent a mérhető cukortartalom. A savak mennyisége nem változott.

 

Veszélyben az aszúsodás

2.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények

 

Mostani próbaszüreti elemzésünkkel be is fejezzük az idei szüreti elemzések sorát. Most már nem a cukorfokokat és a savszintet nézik a termelők, hanem az eget kémlelik, hiszen főként az időjárástól függ a szüret időpontja. Sok helyen ecetes, fekete- és szürkerothadás is megfigyelhető. Az idei aszú már az égiek kezében van.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!