A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vigyünk életet a hegybe!

Exkluzív borkóstoló Légli Gézával

2015-05-06 | Szabó Edit


Vigyünk életet a hegybe!

A Kislaki Bormanufaktúra irányítója, Légli Géza közel egy évtizede került be a magyar boréletbe, és szinte azonnal központi figurává, a boros és gasztronómiai rendezvények nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. Elmaradhatatlan sapkájában, jellegzetes mosolyával, megszállottan tölti pohárba jó ivású, gyümölcsös borait, szórva közben az információkat dűlőkről, hordókról, ízekről. Április 23-án a Zwack Izabella Borkereskedés exkluzív kóstolóján mesélt múltról, jelenről és jövőről – természetesen a borok tükrében.


Légli Géza makacs ember, nem nagyon szereti, ha mások döntenek helyette. Így volt ez már gyerekkorában is. Amikor borral és szőlővel foglalkozó édesapja úgy határozott, hogy fiának is követnie kell őt ezen az úton, Géza azonnal irányt váltott, és élete következő éveit a fazekaskorong bűvöletében töltötte. A szőlőtől azonban nem tudott szabadulni. Amikor ez már a saját döntése lehetett, megvásárolta az első földterületet, telepített, ápolt, művelt, tanult, ám a termést még évekig eladta. 2006-ban palackozott először, amikor már biztos volt abban, hogy tudja, mit akar.

 

A kóstoló meglepetéssel kezdődött, Légli Géza ugyanis elhozta 2012-es tradicionális eljárással készült Chardonnay Pezsgőjét. Az alapbort adó szőlőt a Matacs-dűlő löszös talaján termelték, a pezsgősítést Szentesi József végezte. Az élénk savú, lendületes ital egyensúlyát 6 grammnyi cukorral kerekítették optimálisra.

 

Vigyünk életet a hegybe!

 

A budapesti Sarki Fűszeres tulajdonosa, Nemesvölgyi Attila gyakran bukkan fel Légli Géza szőlőskislaki portáján. A férfihangulatban persze nemcsak a borok, az ételek is egyre komolyabb szerephez jutnak, és Nemesvölgyi Attila ma már gyakran komponál fogásokat a Kislaki-borok mellé. „Számomra Géza borai mindig a gyümölcsről és a szép savakról szólnak, ezért is hoztam könnyű, mediterrán ételsort mára” – vezette fel az ételeket Nemesvölgyi Attila, és mindjárt kínálta is az első fogást. A szárított paradicsomba burkolt, sózott szardellához a Matacs-dűlő 2013-as Chardonnay borát kaptuk. A könnyed, virágos, gyümölcsös illatban finom sósság érződik, ami kóstolva még erőteljesebb. Tökéletes párt alkot a mellé kínált étellel.

 

„Összetett, részletgazdag, gyümölcsös, de mindenekelőtt természetes bort szeretnénk készíteni, megőrizve a termőhely adta egyediséget. Ennek érdekében természetközeli módon műveljük a szőlőt” – fogalmazza meg hitvallását Légli Géza. S hogy ez mi mindent jelent? Intenzív talajmunkát, soraljművelést, kizárólag mechanikus gyomirtást. „Nem használunk vegyszert, felszívódó és rovarölő szereket, hiszen felelősek vagyunk azért, hogy mi kerül a palackba. Meg aztán néha én is csak megiszom a sajt boromat” – teszi hozzá a rá jellemző huncut félmosollyal.

 

 

Közben érkezik a 2013-as Sauvignon Blanc, a Rekesz-dűlő első évjárata. Mindössze fél hektáron sorakozik az a 2500 tőke, ahonnan ehhez a fahordós erjesztésű, szokványosnak cseppet sem mondható sauvignon blanc-hoz szüretelték a szőlőt. „Igazi Kislaki-bor, előbb mutatja a dűlőt, aztán az évjáratot, és csak a legvégén a fajta karakterét” – mutatja be a bort Légli Géza, és már megyünk is tovább kedvenc helyére, a Jánoshegyre.

 

Az sosem baj, ha a borász szereti a földet, amin dolgozik. Légli Géza úgy beszél a Jánoshegyről, mint egy ritka kincsről, és gyakran hangoztatja, hogy szerinte ez a legjobb dél-balatoni terület. A kötött vályogtalaj alól néha hatalmas homokkőtömbök kerülnek a felszínre. 2009 óta terem itt rajnai rizling, ami még a gyengébb évjáratokban is kivételes szépségű bort ad. Géza a fehérborok közül a rajnait tartja legtovább hordóban, akár 8-10 hónapig is, újhordót azonban sohasem használ. Most a 2013-ast kóstoljuk, szép és üde, s néhány évig az is marad. Nemesvölgyi Attila grillezett tőkehalat és paradicsomos, narancsos, édes hagymás salátát kínál hozzá, fekete olívabogyóval bőségesen megszórva.

 

Vigyünk életet a hegybe!

 

Bár a Kislaki Bormanufaktúra fajtakínálata elég széles, cabernet sauvignont nem palackoztak eddig még sosem. A 2013-as évjáratból kerül majd ki az első. A szőlőt hozzá a Vitéz-dűlő termette. „A Vitézt a Matacstól csak egy poros út választja el, mindössze öt méter a különbség, mégis ég és föld a két talaj” – mesél a termőhelyről a borász, miközben a Vitéz cabernet-je a poharunkba kerül. Könnyed, jó ivású, egyszerű, gyümölcsös bor a mindennapokra, az a fajta, amit nyáron jól esik kicsit behűteni, és még lecsó vagy töltött paprika mellé is kiváló. Nemesvölgyi Attila azonban mást gondolt. A bort főzőedénybe öntötte, és lassú tűzön forralta 5-6 órán keresztül. Adott hozzá egy kis rózsaborsot, megbolondította egy kevés ánizzsal, és ebbe a sűrű masszába áztatta bele a vékonyra karikázott, fűszeres kolbászkákat. Telitalálat.

 

A Jánoshegy nemcsak a szilaj rajnai rizling termőhelye, ott van a birtok ékköve, a merlot ültetvény, na meg a nem is olyan titkos reménység, a kékfrankos is. A merlot a legidősebb, már a 2006-os első évjárathoz is ez adta a szőlőt. Most a 2012-est kóstoljuk, telt, izgalmas, fűszeres és gyümölcsös egyszerre. Nagyon barátságos bor, kiválóan illik hozzá a Nemesvölgyi Attila által komponált kakukkfüves báránynyárs.

 

A kóstoló meglepetéssel kezdődött, azzal is fejeződik be. A 2011-es Kislak névre keresztelt cuvée a birtok zászlósbora lehet. 50% merlot, 30% cabernet franc és 20% kékfrankos alkotja, tehát túlnyomórészt bordeaux-i fajták, Légli Géza mégis burgundi palackba töltötte ezt a sűrű, sötét bort, amelynek illatában intenzív erdei gyümölcsös, aszalt meggyes és csokoládés aromák keverednek. Kóstolva telt, érett, bársonyos. Nagyon gazdag, mégsem nehézkes, jó ivású nagy bor. Nemesvölgyi Attila spanyol sajtokat kínál mellé, nem véletlenül. A juhtejes Manchego szépen kíséri az aromákat, a mandulával megbolondított friss kecskesajt pedig a bor lecsengésében érezhető finom kesernyével jár jegyben.

 

Vigyünk életet a hegybe!

 

„Hamarosan itt a Kislaki Tavasz, jöjjenek minél többen, vigyünk életet a hegybe” – invitál a borász a közelgő rendezvényre, amelyet május 16-án tartanak Szőlőkislakon. Tavaly óta új szálláshelyek is nyíltak, érdemes ott tölteni az éjszakát, élvezni a házigazda vendégszeretetét, kóstolgatni a bort ott, ahol született, és megcsodálni a dél-balatoni dűlőkre boruló végtelen, csillagos égboltot.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!