Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #24 - újrakezdés
Rendhagyó módon folytatódott 2 hónap után a képzés
2020-05-28 | Geri Ádám
Május 23. szombat: gyakorlat a tangazdaságban
A járvány megjelenése előtt március 14-én volt az utolsó tanítási nap, akkor is terepre mentünk, a tangazdaságban így közel 3 hónap után jártunk újra.
Érkezéskor némileg más látvány fogadott, mint korábban. Köpennyel eddig inkább csak laborgyakorlaton volt dolgunk, maszkkal meg még ott sem.
Több turnusban, kis létszámú csoportokban folytatódott az oktatás, így ezúttal Győrffy Géza tanár úrhoz kerültem.
Mai téma: derítés.
Kellékek: betonit és zselatin (hiányoznak a képről), csersav (bal hátul), kovasav-szol (balra elől), aktív szén, kén.
Korábban általában a bentonit is elég volt a derítéshez, ám az egyre gyakoribbá váló szélsőségesen száraz évjáratokban keletkező úgynevezett stresszfehérjéket nem távolítja el a borból, ezért manapság már a csersav zselatinnal kombinálva használják.
A tanfolyami képzésben kiemelten kezelik az oktatók ezt a fontos technológiai
szakfeladatot. Többször is előkerült a gyakorlatok során, hogy egy életre megtanuljuk: a jól sikerült derítés az alapja a stabil bornak. Egyaránt elengedhetetlen a szakszerű próbaderítés és az ellenőrzési próba!
Csersav zselatin habosítása kis mennyiségben (a borhoz keverés előtt).
Csersav zselatin habosítása csűröléssel. Vizsgatétel, talán ezért is gyakoroljuk annyit.
A tanfolyami adminisztrátorunk jóvoltából kikerültek a címkés vizsgaboraink az iskola dicsőségvitrinjébe. Egyelőre még nem tudtuk megmustrálni őket, addig is itt megtekinthető belőlük jó pár.
Magát a derítést nyílt fejtéssel végezzük. Első lépésben leveszünk a tartályból egy kis bort (hátsó fehér műanyag hordóba), hogy legyen hely a derítőszereknek.
Anyagbevitel sorrendje: aktív szén (ha szükség van rá), csersav zselatin, bentonit (mindkettőt lassan belecsurgatva - itt épp a zselatin megy).
Itt pedig a vízben feloldott bentonit, közben a zselatin a "pipán" kicsit kihabzott (kép bal felső sarka), ezért fontos a levét, különben nem csak hab jönne. Minden beadagolt anyag után másfélszer kell megkeringetni a bort a rendszerben. Utoljára a ként juttatjuk be, azt már zárt fejtés mellett keringetjük.
A pénteki csoport derítése. Senkit ne tévesszen meg, víz van a rendszerben. Ha valaki kíváncsi rá, így néz ki valójában egy (próba)derítésen átesett bor.
Az óra második felében számítási feladatokat gyakoroltunk a vizsgára. Az első (modulzáró) vizsga ugyanis, kicsit megkésve, de hamarosan érkezik. Az időpontja június 6., vagyis finoman szólva a nyakunkon van. Úgyhogy most megyek is tanulni.