Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19
Ezúttal az olvasók tudását teszem próbára!
2020-02-17 | Geri Ádám
Február 12.: Palackozás
Elérkezett a nagy nap, a durvaszűrés után éppen egy héttel jöhetett az utolsó lépés, a palackozás.
Eszközök és szakértelem készen állnak.
Első lépés a steril szűrés (0,45 mikronnal)
Közben a gép végzi a palackmosást.
És a legizgalmasabb rész: a sterilre szűrt bor töltése Enolmatickal, kézi belső menetes csavarzár rögzítése roppantóval (kéknyelű "fogó" az asztalon az alsó képen).
Miután én a durvaszűrésnél 26 mg/liter szabadként mértem (hogy azt hogyan kell, azt korábban a laborban már megtanultuk), Petivel, a tangazdaság munkatársával úgy döntöttünk, hogy emelünk egy kicsit (40 körülre) palackozás előtt. Ezután már tényleg jöhetett az én palackozásom...
Február 17.: Labor
Ezúttal mikrobiológiai vizsgálatokat végeztünk és természetesen, aki akart, a vizsgaborán is elvégezhetett különböző méréseket.
Főszerepben a mikroszkóp.
És akkor következzen egy kis játék azokkal mikroszkópikus képekkel, amiket mi láttunk? Csoporttársaim vajon mennyire emlékeznek, illetve a kevésbé járatos olvasók vajon mennyit találnak el belőle. Sok sikert!
Köszönet a pompás képekért Horváth Dezsőnek, Kopácsi Petrának és Luc Viatornak.
Szorgalmi feladatként (gyakorlásként a modulzáróra) el lehetett végezni ismét a vizsgaborok analitikai elemzését is. Éltem a lehetőséggel, hiszen ezek már tényleg a végső paraméterek. Új gyakorlat volt a borok maradékcukor-tartalmának Reischauer-módszerrel történő mérése (nem vizsgafeladat).
Először minden kémcsőbe teszünk 2 köbcenti Fehling-elegyet (rézszulfát + nátrium-hidroxid + fehling só), illetve különböző mennyiségű bort (száraz bornál például 1 / 1,5 / 2 / 2,5 / 3 / 3,5 köbcentit). Ezeket elegyítjük, majd egy edényben 20 percig forraljuk.
Azt kell ezután megnézni, melyik két szomszédos lombiknál vált a kékes szín sárgára. Esetemben jobbról a második és a harmadik "között", vagyis a 2,5 és 3 köbcenti bor tartalmú lombikoknál. Ebből egy képlet segítségével ki lehet számolni hozzávetőlegesen a maradékcukor-tartalmat, a pontos értékhez további mérésre lenne szükség.
Végezetül álljanak itt a palackozott vizsgaborom analitikai értékei:
Fajta: csillám
Szüret helye és időpontja: Szigetcsép, 2019. október 1.
Alkoholtartalom: 14%
Savtartalom: 6,1 g/liter
Maradékcukor-tartalom: 1,5-2 g/liter
Összes kén: 80 mg/liter
Szabad kén: 32 mg/liter