A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

Lezajlott a vizsgaboraink (első) hivatalos kóstolója

2019-11-17 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

A november 16-i napot a mi csoportunk az iskola budafoki tangazdaságában töltötte Földesi Gyula igazgató úrral. A reggel a kénezés "átismétlésével", számítási feladatok elvégzésével telt.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

 

A kén sok több okból is fontos része a borkészítésnek, ám az is kétségtelen, hogy allergén és lehetnek egyéb mellékhatásai is. Létezik az alternatív (vagy természetes, ki hogy nevezi), kénmentes borkészítés, mint az egyik, megoldásnak gondolt irányzat, egy 2009 és 2012 között futott EU-s projekt pedig a kén élelmiszeripari kiváltását célozta

 

A rövid gyakorlás után következett a nap legizgalmasabb része. Mindenkinek le kellett töltenie egy "csoportnyi" (mi esetünkben 20 főnyi) adagot a vizsgaborából, hogy az igazgató úrral együtt szakszerűen lekóstoljuk, hol is tartunk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

Mintavételezés a pincében.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

A kóstoló. Mivel legtöbbünk a szigetcsépi gazdaságból kapott csillám mustot, a borok között eltérés csak a használt élesztő, az erjedés hossza, illetve az erjesztőedény tekintetében volt. Vagyis tulajdonképpen egy érdekes kísérletnek lehettünk a részesei: mit tud a csillám különböző elkészítési módok mellett. A végső konklúziót persze majd csak márciusban vonjuk le (pontosabban az iskola szakértő bizottsága, amelyik értékeli a vizsgaborainkat).

 

Mindeközben a másik csoport "kalandjairól" elkészült Mona Péter újabb remekbe szabott dokufilmje.

 

 

Ebéd után következett a derítés, először még az elméleti rész: kiszámoltuk, hogy a próbaderítéshez az üzemben majd mennyi bentonitos törzsoldatot kell 1-1 palack borhoz adnunk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

 

Az egyik fontos "derítőszer lelőhely" hazánkban Tokaj-hegyalja. 1864-ben már kovaföldbányát nyitottak Tállyán, az első bentonit kitermelő egységet pedig 1934-ben Komlóskán, ezt követte 1937-ben a rátkai bánya. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal által nyilvántartott bányakataszter alapján 2017-ben 18 bányatelek működött a világörökségi területen.  A bányászat jelenleg kb. 1000 főnek biztosít megélhetést a térségben, 13 különböző ásványi nyersanyagot tartanak itt számon (homok, kavics, agyag, andezit, kálitufa, riolit, horzsakő tufa, zeolit, riolittufa, kvarcit, kovaföld, kaolin, bentonit).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

Utolsó eligazítás, immár a tanüzemben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

1. lépés: a szivattyú összeszerelése.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #102. lépés: a 6 órával korábban víz hozzáadásával már kocsonyásított fehérjetartalmú zselatin feloldása meleg vízben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #103. lépés: a zselatin, habosítása, vagyis a megkötő felület növelése, más szóval: csűrölés.

 

A Kiss Gábor szerkesztésében készült Szinonimák, rokon értelmű szavak adatbázisa című könyv szerint a csűröl a csorgat, csurgat szavak szinonimája. Valóban arról van itt szó, hogy a zselatinos oldatot hirtelen mozdulattal egyik vödörből a másikba öntjük, csurgatjuk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #104. lépés: egy kevés bor levétele, hogy kezelőanyagoknak illetve azok elkeveréséhez legyen hely a tartályban (25 hektoliter esetében 150 litert érdemes ideiglenes lefejteni).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

5. lépés: aktív szén bejuttatása a tartályba. Az aktív szénnel a nemkívánatos íz-, zamat- és színanyagok távolíthatók el, utóbbi tulajdonságát például a szürkebarátnál szokták kihasználni.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #106. lépés: csersav hozzáadása, ez többek között javítja a derítés hatásfokát.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

7. lépés: citromsav és borkősav hozzáadása. Savat emelni szabad derítéskor (vagy akár még a bor "mustkorában" is, ahogy tettük ezt a vizsgaborok esetében), savat csökkenteni viszont nem. 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

8. lépés: jöhet a zselatin.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #109. lépés: a zselatint követi a bentonitos törzsoldat.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1010. lépés: az utolsó adalékanyag a kén.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1011. lépés: a "koktél" átforgatása a tartályban a bevitt anyagok egyenletes elkeverése érdekében.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #1012. lépés: végezetül a szivattyú segítségével visszakerül a tartályba az elején levett bor.

 

A derítési gyakorlatnál már minden mennyiséget kiszámítottak nekünk előre, ez azonban az életben természetesen nem lesz így. Ezért a nap végén a korábban a tanteremben elvégzett számításoknak megfelelően próbaderítést csináltunk, hogy megtanuljuk, hogyan tudjuk majd a jövőben magunk meghatározni, mennyi bentonitot kell például a borunkhoz adni. (Annál is inkább, mert a vizsgabort is nekünk kell deríteni hamarosan.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #101. lépés: teletöltünk egy palackot a borunkkal teljesen (ez lesz a kontrollpalack), valamint négyet félig.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #102. lépés: a korábban kiszámított 4 különböző mennyiséget adjuk hozzá a bentonit törzsoldatból a négy palack borhoz. (A próbaderítésre azért van szükség, mert mindig törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb derítőszer használatvak érjük el a legtökéletesebb tisztaságot, stabilitást.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #103. lépés: teletöltjük borral a palackokat.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #10

Ha minden jól megy, nagyjából egy hét múlva így fognak kinézni a próbaderített palackjaink. De hogy tényleg így lett-e, az már csak a következő részből fog kiderülni.

 

>>> Tovább a következő részre