A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21

Miből ered a furmint neve?

2020-03-08 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. A képzés célja, hogy bemutassa nekünk a szakma alapjait, és hogy felkeltse bennünk a jó bor készítésének igényét. Mindehhez azonban hosszú út vezet, benne sok-sok gyakorlati "mérföldkővel" (labor, technológia, vizsgabor). Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Február 29.: Borászati gyakorlat

 

Ahogy az utóbbi hetekben már megszokhattuk, ismét kis ízelítőt kaptunk abból, milyen kérdések jöhetnek szembe a májusi modulzáró vizsgán - vagyis felmérőt írtunk.

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21

 

Ezúttal sok kérdés azt tesztelte, mire emlékszünk február 8-i korongos szűrésből, de számot kellett adnunk a fajélesztőkkel kapcsolatos tudásunkról is.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21A felmérő után, de még a fent látható kóstolósor előtt a savkezelésről beszéltünk.  A B csoport vezető tanára, Orbán Gergő gyakorló borász (övé a balatonrendesi Orbán Pince, a saját csapata már járt is nála) elmondta, hogy az hidegerjesztés során akár 3g/l-rel is csökkenhet a borban a savtartalom a musthoz képest. A savak megőrzése a szőlőszemekben a klímaváltozással egyre nagyobb kihívássá válik, több módszerrel is próbálkoznak szerte a világban (árnyat adó sűrű szövésű madárháló, UV-háló, csepegtetés). A savemelés, savcsökkentés mikéntjéről előző héten, borászati technológián már bővebben tanultuk, de a legfontosabbakat még egyszer átismételtük és számolásos feladatot is végeztünk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21

Ezúttal a kóstolást is Orbán Gergő vezette. Érdekes tapasztalás volt, egy borász hogyan kóstolja, hogyan elemzi a borokat, az egyes jegyeket miként értelmezi, milyen technológiai/szőlészeti okokra vezeti vissza. A tanár úr ráadásul sok történeti/történelmi információval is kiegészítette az "előadásait". Íme néhány közülük:

 

Ebéd után átmentünk a feldolgozóba, ahol már vár minket egy régi jó ismerősünk:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21Ha valaki a fotó rossz minősége miatt esetleg nem ismerné fel, a megfejtést itt megtalálja. Mivel vizsgatétel a berendezés helyes kezelése, ezért ismét gyakoroltunk egy kicsit, aztán áttértünk a lapszűrővel való ismerkedésre.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21A lapszűrővel volt már dolgom a gyakorlaton illetve a vizsgabor elkészítése során a durva szűrésnél és a palackozásnál, de így is hangzottak el új és hasznos dolgok:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #21

Az osztályterembe visszatérve még elvégeztünk pár lapszűréssel kapcsolatos feladatot (a teljesítményből kiindulva különböző mennyiségek leszűréséhez mennyi lapra van szükség stb.), ezzel pedig véget is ért a nap.