A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

Újra terepen!

2020-03-12 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. A képzés célja, hogy bemutassa nekünk a szakma alapjait, és hogy felkeltse bennünk a jó bor készítésének igényét. Mindehhez azonban hosszú út vezet, benne sok-sok gyakorlati "mérföldkővel" (labor, technológia, vizsgabor). Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

Múlt szombaton hosszú idő után ismét Szigetcsépre látogattunk, ahol a metszés alapjait sajátítottuk el. A képek és a rövid videók önmagukért beszélnek.

 

 

Február 7.: Metszés Szigetcsépen

 

Újra a szigetcsépi tangazdaságban, ahol utoljára a legelső napon jártunk szüretelni.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

 

Ezúttal a metszésgyakorlat volt soron.

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

 

Az előzetes  tantermi eligazításon az alábbi fontos tudnivalók hangzottak el:

 

A vetített ábrák Prohászka Ferenc Szőlő és bor című könyvéből voltak. Prohászka Ferenc (Kocsér, 1904. szept. 29. – Bp., 1984. ápr. 9.) kertészmérnök, szőlész, főiskolai tanár felsőfokú tanulmányait a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán végezte. 1924-ben a Károlyi uradalom egyik üzemében, Feldebrőn kezdett dolgozni. Itt létrehozta az ország második legnagyobb szőlőszaporító-anyagtermelő üzemét, és kialakította az azóta világhírűvé vált bortípust, a Debrői Hárslevelűt. 1945 után az ország leromlott szőlészete újjászervezésének egyik irányítója volt. 1962-ben a gyöngyösi Felsőfokú Szőlészeti Technikum egyik alapítója és a szőlőtermesztési tanszék vezetője volt nyugalomba vonulásáig, 1967-ig. Munkássága döntő hatást gyakorolt a hazai szőlőtermesztésre: egyik megvalósítója volt a nagyüzemi szőlőtermesztés magasművelésre való áttérésének; emellett a legnépszerűbb szőlészeti szakíró, akinek a Szőlő és bor című könyve 14 kiadásban, több mint 500.000 példányban jelent meg. (Forrás: arcanum.hu)

 

Az elméleti felkészítés után mehettünk a terepre, első utunk a fejművelésben termesztett kövidinkához vezetett (a kövidinka nem szereti a kordonos művelést). Életképek és "életvideók" következnek.

 

Kövidinka a Kárpát-medencében feltehetőleg őshonos, késői érésű fehér szőlőfajta, amelyik hazánkban a filoxéravész után az egyik legelterjedtebb fajta volt. Az Alföld szőlőtermesztésének korábban meghatározó szőlőfajtája volt. További nagyobb ültetvényeit Közép-Európában – Szlovénia, Románia és a Balkán-félsziget bortermelő területein találjuk. Kiváló termésbiztonságú szőlőfajta. Fürtje tömött, a bogyók zöldes pirosak, alacsony savtartalmúak. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Mustja az évjáratok többségében október közepén sem igen haladta meg a 14 fokot. Ültetvényeit az őszi fagy gyakran megperzseli, ilyenkor az elvékonyodott bogyók a cukortartalmukat koncentrálják, jobb minőségű (18-20 mustfok) mustot adnak. A Kövidinka ellenálló és alkalmazkodóképessége igen jó, talajban sem válogat, zöldmunka igénye kicsi, a téli, tavaszi fagyok után jól regenerálódik. Több kedvező tulajdonsága miatt a nemesítők keresztezéses nemesítésben szülőként használták. Bora könnyű, lágy, kellemes zamatú, fajtajelleges illattal. (Forrás: wikipédia)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

A terület szakszerű karbantartása 2011 előtt nem volt folyamatosan elvégezve, a bemutató ültetvényekbe az iskola ezután lehelt életet, így nyílt lehetőség többek között a fejművelésű tőkék metszésének elsajátítására is.

 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

Egy képbe sűrítve a "guggoló" művelés minden szépsége és nehézsége.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

 

Természetesen még Szigetcsépen is került bor az asztalra az ebédszünetben egyik csoporttársunk jóvoltából.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

 

Ebéd után pedig következhetett régi ismerősünk, a február 12-én elkészült vizsgaborom alapanyagát is adó, kordonos művelésű csillám.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22A metszés során is megerősítést nyert, hogy  Soós által elhanyagolt állapotban átvett területen sajnos sok a beteg tőke. Az iskola folyamatosan dolgozik az ültetvények megújításán. Annyiból mindenképpen tanulságos volt, hogy többször is elhangzott, metszés előtt/alatt folyamatosan fertőtleníteni kell a metszőollót, hogy ne vigyük át egyik tőkéről a másikra az esetleges betegséget. A legjobb fertőtlenítőszer a 70%-os alkohol illetve a 1:1-1:3 arányban vízzel hígított hipó.

 

Mielőtt még a munkába vetettük volna magunkat, egy kis erődemonstráció a "Schwarzeneggernek" becézett motoros metszőollótól:

 

Ezután viszont már nem volt megállás:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #22

 

Az alsó kép igazán bizsergető látvány. Nem kétséges, tanulságos napon vagyunk túl. Mint az még reggel a teremben elhangzott, "a termésszabályozás legfontosabb eszköze a metszőolló", vagyis nagyon fontos, az egész évjáratot meghatározó kérdések dőlnek el már a metszésnél. Ebből kaptunk ezen a szombaton ízelítőt. És még egy bölcsesség a végére: sok ezer tőkét kell még megmetszeni a megfelelő gyakorlat megszerzéséhez. Ezt már remélhetőleg mindenki a saját szőlőjében teheti meg.

 

Folytatás jövő héten, ismét Szigetcsépen, ezúttal a telepítéssel.