A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Alkoholmentes bor: ugyanolyan jó?

Áldás vs. átok

2017-07-05 | Vinoport


Alkoholmentes bor: ugyanolyan jó?

A jövő egyértelműen a könnyedebb boroké. A kevésbé testes, alacsonyabb alkoholtartalmú borok kétségtelenül törnek előre, miközben egy merőben más újdonságot is megalkottak; az alkoholmentes bort.


Francia kutatások szerint a cabernet sauvignonból készült bor alkoholtartalmának csökkentésével (12%-ról 6%-ra) a szív és érrendszer számára oly értékes antioxidánsok nem tűnnek el a borból. Sőt, a kutatás eredményeképpen azt is megállapították, hogy az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes vörösborok kifejezetten alkalmasak a szívbeteg páciensek panaszainak kezelésére.

 

Ez valóban örvendetes hír, de vajon az élvezetek szempontjából mindez mit jelent?

 

Érdemes először magát a folyamatot végig venni. Kétféle opció is létezik ugyanis az alkohol kivonására; a vákuumdesztilláció, illetve a fordított ozmózis. Mindkét lehetőség esetében már a kész, magasabb alkoholtartalmú bor átváltoztatásáról van szó, és bizony egyik megoldás sem az ördögtől való!

 

 

Utóbbi esetben egy membránon átszűrve tulajdonképpen egy híg, vizes-alkoholos oldattá és egy töményebb koncentrátummá választják ketté a bort. Az aromaanyagok és polifenolok így a koncentrátumba kerülnek még azelőtt, hogy az alkoholt a vízből desztillációval eltávolítják. A desztillációt követően a megmaradt, immár alkoholmentes vizet hozzáadják a bor-koncentrátumhoz. Mivel azonban 2-4 alkalom is szükséges a teljes sikerhez, sajnos nem a legolcsóbb procedúrának számít, ráadásul a szűrési folyamat során a tannintartalom is csökken.

 

A vákuumdesztilláció esetében pedig egy forraláshoz hasonló művelet történik, csak a kisebb nyomásnak köszönhetően már jóval alacsonyabb hőmérsékleten. A borban lévő legalacsonyabb forráspontú összetevők a vákuumkamrában tulajdonképpen elpárolognak - sajnálatos módon azonban nem csak az alkohol, de az aromaanyagok nagy része is... Nem csoda, hogy ez az eljárást csak kevesen használják alkoholmentes borok készítéséhez. 

 

Van azonban egy olyan megoldás is, amikor eleve alkoholmentes bort készítenek.

 

Bizonyos esetekben – legyen az terhesség, autóvezetés vagy éppen vallási okok – nem ihatunk bort. Az ilyen alkalmakra felkészülve rukkolt elő a Tesco egy olyan termékcsaláddal, ami pontosan úgy néz ki és olyan ízű is, mint a bor, csak éppen alkoholmentes verzióban.

 

Alkoholmentes bor: ugyanolyan jó?

Fotó forrása: telegraph.co.uk

 

A népszerű proseccók alternatívái az 'Alcohol Free Pinotage Blush Sparkling' és az 'Alcohol Free Chenin Blanc Sparkling', amelyek – állítólag – megszólalásig (és megízlelésig) hasonlítanak az eredeti verziókhoz. A dél-afrikai szőlők erjedésének folyamatát azonban már abban a pillanatban leállítják, amikor a gyümölcsben lévő cukor alkohollá kezd alakulni. Ezután már csak egy kis extra szénsavra van szükség a frissesség kedvéért.

 

Persze a gyártók nem csak a fent említett okok, így a feszengés elkerülése érdekében jöttek ki ezzel a hiánypótló termékkel, hanem a megfelelő wow faktor miatt is. Ami úgy tűnik, sikerült nekik, mivel küllemükben sem a gyerekzsúrok hangulatát idézik, hanem kifejezetten elegánsan hirdetik az új irányvonalat. 

 

Összességében elmondható, hogy az alkohol utólagos, mesterséges kivonásával együtt az oly fontos ízek és illatok is távoznak.

 

Az üde tételek sikerében viszont Emma Humphries termékfejlesztő jobban bízik, mint bárki más. „Reméljük, hogy a felnőttek számára imponáló megoldás ez, hiszen ugyanúgy fogyaszthatják kismamák, sofőrök és persze bármilyen vallású vásárlók is.” A termék kialakításakor roppant fontosnak tartották, hogy a szőlő édességét hangsúlyozzák; így pedig szerencsére semmilyen adalékanyag nem szükséges az alkoholmentes bor előállításához. A palackokat 2,75 fontért meg is vásárolhatjuk a brit Tesco összesen 760 üzletében.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!