A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újabb dugóíz-mentes parafa dugó?!

Neu Prémium a maximalistáknak

2017-06-19 | Vinoport


Újabb dugóíz-mentes parafa dugó?!

A világ vezető parafadugó-gyártó cége ismét egy egyedülálló újítással állt elő: a technikai típusú dugók kategóriájában is előrukkoltak a 100% TCA mentességet garantáló dugóval, a Neu Prémiummal.


Miért is kellene feladni a parafadugó egyedülálló technikai tulajdonságait, amikor egyszerre ötvözhetjük benne a manapság egyre fontosabb természetességet és a legmodernebb technológiát? Az esetleges dugósság miatt aggódó borászatoknak most már minden szegmensben van lehetőségük a megfelelő palackzárást választani, hogy kiküszöböljék a dugósságért felelős TCA kockázatát.

 

Az új generáció legújabb tagja

 

Az újgenerációs technikai dugók között is újdonságnak számít a Neu Prémium. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk az Amorim formabontó újításáról, ám a Neu Prémium megoldása nemcsak hogy TCA-mentességet garantál, de mivel mikrogranulátumból készül, így komoly strukturális stabilitással is bír. Mindezek mellett biztosítja a szükséges rugalmasságot is a palackozás során, ráadásul a parafa-őrlemény felhasználásával az újrahasznosítás magasiskoláját is jelenti.

 

 

Az Amorim kifejezetten olyan fehér-, rozé- illetve vörösborokhoz tervezte ezt a vívmányt, amelyeket elsősorban korai fogyasztásra szántak, azaz a borok három éven belül már a fogyasztó poharaiba is kerülnek.

 

A Neu Prémium dugók elkészítésének egyedi eljárása során az egységes méretű mikrogranulátumokat egy speciális formába öntik, az eredmény pedig már önmagáért beszél: a parafadugó megjelenésében ugyanis homogén, oxigén áteresztése egyenletesen alacsony, míg fizikai záróképessége tökéletes.

 

Forró gőzzel a fertőtlenítésért

 

A 2004-ben történt fejlesztésnek köszönhetően – melyet ROSA®-HIGHTEC (ROSA = Rate of Optimal Steam Application) névre kereszteltek, és ami magába foglalta a rendszer teljes korszerűsítését egészen az ipari áttervezéstől kezdve, a gőz kedvező hatásainak maximalizálása érdekében – az ott dolgozó szakemberek és kutatók segítségével extrém forró gőzzel kezelik a prémium parafa granulátumokat, a párakezelés hatására pedig hatékonyan csökken a TCA (2,4,6-triklóranizol) tartalom, mégpedig szinte teljesen nullára. Az így kezelt parafadugók nem csak teljesen természetesek és biztonságosak lesznek, de semlegességüknek köszönhetően a bor eredeti aromáit és ízeit sem befolyásolják. Kell ennél több?

 

Újabb dugóíz-mentes parafa dugó?!

 

Nos, további jó hírrel is szolgálhatunk a borászoknak: a Neu Prémium dugók az FSC, azaz a Forest Stewardship Council által hitelesítettek, hiszen a felelősségteljesen kezelt erdőkből származó, fenntartható módon előállított és természetes parafadugót jelentik –  a környezettudatosság megőrzését pedig kiemelten fontos küldetésének tekinti a cég.

 

“Mostanra elértük, hogy a ROSA újratervezését követően újabb kimagasló minőségű termékkel bővíthessük a palettát" – mondta korábban Miguel Cabral, az Amorim Cork kutatásfejlesztési igazgatója –, "aminek köszönhetően az őrleményből és parafából is eltávolítható a TCA.”

 

A Neutrocork Premium High Tech névre keresztelt megoldás fő alapanyaga, a parafa granulátum természetesen elasztikus jellegű, ezért nem szükséges integrálni a keveréket különféle adalékokkal és elasztomerekkel. Ugyanakkor a legfinomabb parafa őrlemény felhasználása esetén az ún. mikrogranulátummal kell rugalmassá tenni azt.

 

Újabb dugóíz-mentes parafa dugó?!

Formabontó alternatíva

 

“A ROSA HIGH TECH emellett a nemkívánatos illékony anyagok eltávolítását is lehetővé tette számunkra – folytatta Cabral –, miközben ezzel a megoldással a parafa természetes és előnyös tulajdonságait is megőrizhetjük. A nyomás, a hőmérséklet és az expozíciós idő növelésével az anyag tökéletes fertőtlenítése lehetségessé vált, így 0,5 nanogramm/literes küszöb alá szoríthattuk a TCA szintjét, ami már így is jóval a megengedett érték alatt van."

 

Olvassa el korábbi cikkünket az NDtech-ről ITT, illetve a dugóhúzó nélkül is kihúzható Helixről ITT.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!