A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Aranymetszés Kéknyelű

Varga Pincészet Aranymetszés Kéknyelű 2006

Véleményünk szerint

Édes tónusú illat mézzel, körtével, virágporral. Ízben is hasonló, bár ott inkább a vajasság dominál, de a réti virágok itt is feltűnnek. A bor közepes testű és ennek megfelelnek egyéb paraméterei is. Melegebb idő esetén készítsünk hozzá tésztát cukkinivel, póréhagymával és reszeljünk rá érlelt hegyi sajtot vagy morzsoljunk bele lágyabb juhsajtot. Ha pedig hűvösebb lenne, főzzünk egy sűrű levest többféle zöldségből. Anti-vegetáriánusok mindkét változatot kiegészíthetik csirkehússal.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-07-01

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Badacsony
  • Alkohol %

    12.0 %
  • Palackmennyiség

    18000
  • Ár

    1490 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% kéknyelű

A pincészet borbemutatása

A Kéknyelű a történelmi magyar borkultúra egyik legfontosabb bora, ősi magyar fajta, csak a Balaton-felvidéken honos. 1985-ben nagyobb ültetvények kifagytak, ezért az utolsó két évtizedben ismertsége visszaesett. Az újratelepítést követően a legnagyobb – 23 hektáros – ültetvénnyel családunk rendelkezik. Nehezen termeszthető fajta, de megéri a fáradtságot. Van fajta, melyet intenzív illatáért, van, amit szép saváért vagy robosztus testéért szeretünk. Szerintem egyetlen olyan van, amely mindhárom szempontból kiemelkedő: a Badacsonyi Kéknyelű. Fogyasztását 16 fokra hűtve bármilyen ételhez, hosszú éjszakai beszélgetésekhez ajánlom.

Érlelési információk

Reduktív módon történt.

Pinceidő

2012

Hol vásárolható meg

CBA Vinotéka, Varga Pincészet Borfutár (www.vargabor.hu)

Varga Pincészet bemutatása

A badacsonyörsi hegy lábánál, a Balaton és a környező hegyek által körülölelt gyönyörű természeti környezetben, 5,6 hektáros ősfás parkban található családunk pincészete. Magyarország piacvezető pincészeténél vendégeink megismerkedhetnek a korszerű és a hagyományos bor- és pezsgőkészítés rejtelmeivel és olyan badacsonyi különlegességeket kóstolhatnak meg, mint a Rózsakő, a Kéknyelű vagy a késői szüretelésű Olaszrizling.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!